HRVATSKI IMPERATIV Obećanje ministra Butkovića: „Vlada RH pojačat će aktivnosti oko izgradnje nizinske pruge“

Ministar Oleg Butković istaknuo je kako je razvoj riječke luke od strateškog interesa za Hrvatsku

Gospodarski razgovori na temu ‘Usklađenim djelovanjem do konkurentnosti prometnih pravaca’ s naglaskom na luku Rijeka i riječki prometni pravac kao dio europskog mediteranskog koridora, bili su povod okupljanja velikog broja predstavnika ministarstava, agencija i drugih javnih tijela, gospodarstva i znanosti ključnih za funkcioniranje transportnog sustava Republike Hrvatske.

Tematska rasprava održana je u vijećnici Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu koja, u suradnji sa Privrednim vjesnikom, pokreće niz tematskih konferencija s ciljem pronalaženja zajedničkog rješenja za izazove s kojima je suočen prometni sektor. Kao predstavnik Primorsko-goranske županije na tematskoj raspravi sudjelovao je zamjenik župana Marko Boras Mandić.

marko boras pruga

‘Primorsko-goranska županija je, kroz svoje strateške dokumente Razvojnu srategiju i Prostorni plan, jasno pozicionirala luku Rijeka kao okosnicu razvoja grada Rijeke, Županije, no i cijele Hrvatske’, poručio je Boras Mandić.

Nakon izloženog materijala panelista te otvorene rasprave, zaključno se prisutnima obratio ministar Pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuvši kako je razvoj riječke luke od strateškog interesa za Hrvatsku kao osnovni preduvjet konkurentnosti riječkog prometnog pravca te ujedno istaknuo značaj i važnost izgradnje nizinske pruge.

‘Država mora iskoristiti mogućnost europskih fondova. Vlada Republike Hrvatske vrlo brzo će donijeti stratešku odluku i pojačati aktivnosti izgradnje nizinske pruge. Ministarstvo Pomorstva, prometa i infrastrukture će, u okviru svoja djelovanja, usmjeriti aktivnosti ka postizanju usklađenosti svih subjekata u transportnom sustavu. Cilj je svakako što bolja suradnja i usklađenost javnog i privatnog prometnog sektora kako bi zajedničkim snagama postigli uspješnije gospodarstvo’ objasnio je Butković.

Transportni sustav vrlo je složen i ovisan o mnogim elementima stoga su teme konkurentosti prometnih pravaca od iznimog značaja. Ukazati na složenost cjelokupnog sustava transporta koja uključuje infrastrukturu, prijevoz putnika i tereta te logistiku, kao i potreba usklađenosti njihovih subjekata je ono što predstavlja svrhu ovakvih tematskih rasprava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari