HVALA IM

Video | Hvala darivateljima krvi! Na Korzu obilježen svjetski dan darivatelja krvi

Jučer je bio Svjetski dan darivatelja krvi. Obilježen je na Korzu gdje su građani, između ostalog, imali priliku izmjeriti tlak i hemoglobin u krvi te izraditi čestitke za darivatelje krvi. Bila je to prilika da se okupe darivatelji koji su već prešli troznamenkastu brojku te time spasili brojne života svake godine. Branko Stegnjajić iz Kluba 100 kapi nakon druženja na Korzu Svjetski dan darivatelja obilježio je darivanjem krvi u KBC-u Rijeka. Bilo mu je to 151. darivanje.

-“Prije 3 mjeseca, znači 8. marta sam dao 150. put. Danas će biti 151., A kako sam počeo? Kao klinac sam došao u jednu gradsku firmu i tu smo dobivali 2 dana slobodno. To je bio prvi motiv,,a nakon nekog vremena osjetite tu humanost i onda vam to krene. Znači ja već sigurno 20, 30 godina dajem 4 puta godišnje što je maksimum i tako smo došli do 150.

Ivan Klarić krv je dao 165 puta.

-”Prije 4 tjedna sam bio na operativnom zahvatu u Lovranu i pored mene je ležao čovjek koji je 12 dana odgađao operaciju jer nije bilo krvi i tada sam rekao da je žalosno to da, kada bi samo 1% ljudi više darivalo krv nebi bilo takvih situacija u našem gradu, poručio je Ivan

Iza Tomislava Širole već je 110 darivanja krvi, a u njegovoj je kući to, moglo bi se reći, obiteljska tradicija.

-”Moj otac pokojni je bio darivatelj krvi, ja darujem krv pa evo sad i moja djeca daju, moj unuk daje krv i to je nekako, nastojimo spasiti nečiji život, nastojimo tu humanost pretvoriti da možemo nekome pomoći, rekao je Tomislav.

Koliki je doprinos članova kluba 100 kapi dovoljno govori podatak da se jednom dozom krvi mogu se spasiti 3 do 4 ljudska života što bi značilo da je darivatelj koji je 150 puta donirao krv potencijalno spasio 600 ljudskih života. Vedran Butorac, predsjednik Savjeta dobrovoljnih darivatelja krvi GDCK Rijeka poslao je poruku građanima.

-” Pozvao bih cjelokupno građanstvo da se odazivaju tom plemenitom i humanom činu gdje sigurno ni jedna doza krvi ne ostane neiskorištena. Većinom su lagano nedostaci, ali akcijama stalnim se borimo te nedostatke nadomiriti.

Kkao je bilo na Korzu pogledajte u videoprilogu koji je pripremila Mia Lušić za Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari