MATERIJALI USTUPLJENI BESPLATNO

I Križevci preuzeli riječki model Građanskog odgoja i obrazovanja! Sada ga ima 14 gradova, škola i županija

U Rijeci je potpisan Sporazum temeljem kojeg je Grad Križevci preuzeo riječki model Građanskog odgoja i obrazovanja.

Sporazum temeljem kojeg Grad Rijeka Gradu Križevcima besplatno ustupa materijale potrebne za provedbu Građanskog i obrazovanja po riječkom modelu potpisali su gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović i zamjenik gradonačelnika Križevaca Danijel Šaško.

Građanski odgoj i obrazovanje je jedan od temeljnih stupova demokratskog društva, a njegovo implementiranje u formalni obrazovni sustav nužno je za stvaranje odgovornih i aktivnih članova društva jer na taj način postaje lako dostupno svim učenicima, neovisno o njihovoj socioekonomskoj, obiteljskoj ili bilo kojoj drugoj situaciji.

Filipović: ‘ Jedan je od najboljih riječkih izvoznih proizvoda’

„Građanski odgoj jedan je od najboljih riječkih izvoznih proizvoda što se tiče školstva, odgoja i obrazovanja“, rekao je riječki gradonačelnik i istaknuo zadovoljstvo što sve veći broj gradova i županija preuzima riječki model Građanskog odgoja i obrazovanja. „Građanski odgoj jamac je da ćemo u budućnosti imati aktivne građane koji će sudjelovati u demokratskim procesima i koji će biti odgovorniji prema zajednici u kojoj žive i doprinositi njenom razvoju“.

Gradonačelnik je dodao i kako je riječki model Građanskog odgoja poslužio i kao temelj za razvoj uvođenja Građanskog odgoja u srednje škole prvo na području Primorsko-goranske županije, ali i šire.

SPORAZUM SU POTPISALI DANIJEL ŠAŠKO I MARKO FILIPOVIĆ

Zamjenik gradonačelnika Križevaca Danijel Šaško zahvalio je Gradu Rijeci što uz ovaj program nesebično nudi i svoje znanje i dosadašnje iskustvo u njegovoj provedbi. „Križevci su puno manji grad od Rijeke, imamo četiri osnovne škole, ali zaključili smo da ćemo se, budemo li čekali neki nacionalni program građanskog odgoja, načekati, te smo se odlučili za ovaj model“, rekao je Šaško i dodao kako se nada nastavku suradnje dvaju gradova i u budućnosti.

Popisivanju sporazuma prisustvovale su i pročelnica Odjela za odgoj i obrazovanje Grada Rijeke Sanda Sušanj te viša savjetnica – koordinatorica u gradskom Odjelu za odgoj i školstvo i voditeljica projekta GOO Grada Rijeke Lana Golob.

Pogledajte video izvještaj Kanala Ri:

Kako je istaknula pročelnica Sušanj Gradovi Rijeka, Opatija i Križevci imaju potpisan tripartitni sporazum temeljem kojeg već postoji suradnja na određenim projektima. Primjerice, u sklopu najvećeg europskog projekta za jedinice lokalne samouprave, Europe goes local, Odjel za odgoj i školstvo Grada Rijeke je u delegaciji mentora čija je jedna od zadaća pomoć Gradu Križevcima prilikom provedbe i primjene raznih politika za mlade.

Rijeka ‘uvijek prva’

Grad Rijeka je školske 2016./2017. godine uveo Građanski odgoj i obrazovanje (GOO) u svoje osnovne škole kao zaseban predmet, odnosno izvannastavnu aktivnost.

Rijeka je time postala prvi grad u Hrvatskoj koji je na sustavan i promišljen način omogućio svojim učenicima kvalitetno građansko obrazovanje.

Glavni cilj uvođenja GOO bio je doprinijeti ostvarenju vizije razvoja informiranog, aktivnog i odgovornog građanstva. Taj proces započinje upravo obrazovanjem djece o njihovoj važnoj ulozi u zajednici, o pravima, ali i odgovornostima koje imaju kao građanke i građani u demokratskom građanskom društvu te o važnosti tolerancije, ljubaznosti, poštovanja prema sebi i drugima te preuzimanja aktivne uloge u zagovaranju ljudskih prava.

DANIJEL ŠAŠKO, MARKO FILIPOVIĆ, SANDA SUŠANJ I LANA GOLOB

Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavnu aktivnost danas u riječkim gradskim osnovnih školama pohađa 630 učenika.

Provedba programa Građanskog odgoja i obrazovanja u potpunosti se financira iz Proračuna Grada Rijeke koji je do sada u implementaciju GOO-a i popratne aktivnosti uložio oko dva milijuna kuna, dok se na godišnjoj razini izdvaja oko 400.000 kuna, pretežito za honorare učitelja provoditelja u uključenim riječkim školama.

Riječki model GOO do sada je preuzelo 14 gradova, škola i županija

Imajući u vidu nužnost provođenja Građanskog odgoja i obrazovanja kao zasebnog nastavnog predmeta u cilju razvoja kvalitetnijeg društva, Grad Rijeka besplatno ustupa sve materijale za provođenje ovog programa svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave te svim školama koje za tim iskažu interes, odnosno odluče provoditi program.

Svi materijali, a to su priručnici i pripadajuće građanske mape za učenike te smjernice za provođenje programa za nastavnike, nisu sadržajem niti aktivnostima vezani za Rijeku te su primjenjivi su u svim mjestima, gradovima i županijama u Hrvatskoj.

Vrijednost riječkog modela GOO-a do danas je prepoznalo i implementiralo, zajedno s Križevcima, 14 gradova i županija te jedna škola. To su: Pula, Pazin, Umag, Labin, Poreč, Rovinj, Sisak, Osijek, Opatija, Vrbovec, Istarska županija, Primorsko-goranska županija, Krapinsko-zagorska županija te Osnovna škola Ludina iz Velike Ludine.

Priznanja riječkom modelu Građanskog odgoja i obrazovanja

  1. godine je središnji koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine – prijatelji djece GOO-u dodijelio nagradu Naj akcije.Iste godine Udruga gradova je u sklopu dodjele priznanja pod nazivom INpuls, proglasila je riječki model GOO-a najboljim u kategoriji „Grad građana”. Između ostalog, istaknuto je kako se kod riječkog projekta GOO-a radi o posebno inovativnoj inicijativi, pogodnoj za primjenu i u drugim sredinama. Valja napomenuti kako je program INpuls pokrenut upravo s ciljem sustavnog prikupljanja, objavljivanja, ocjenjivanja, širenja i nagrađivanja najbolje prakse u lokalnoj samoupravi.

U 2018. godini Europska komisija objavila je analizu politika obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u zemljama članicama EU za 2018. godinu. U dijelu analize koji se bavi Hrvatskom posebno je istaknut riječki model GOO-a.

  1. godine Grad Rijeka je za riječki model GOO-a dobio nagradu „Gradovi za jednakost“ kao najbolje ocjenjen grad za osobito istaknutu praksu u području jednakosti.

Evaluacija riječkog modela Građanskog odgoja i obrazovanja
U želji da se GOO dugoročno, odgovorno i promišljeno implementira u škole, u suradnji s Odsjekom za pedagogiju te s Centrom za primijenjenu psihologiju Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, Grad Rijeka je proveo evaluaciju eksperimentalne godine implementacije te potom organizirao opsežno, dvogodišnje istraživanje programa i provedbe.

Oba su istraživanja potvrdila uspješnost ovoga modela, visoku ostvarenost planiranih ishoda učenja i zadovoljstvo učenika, kao i zadovoljstvo roditelja i odgojno-obrazovnih radnika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari