I ove godine bogat pomorski i gastronomski program povodom blagdana svetog Nikole

I ove godine Odbor za obilježavanje blagdana sv. Nikole tradicionalno obilježava ovaj blagdan zaštitnika pomoraca, putnika, ribara djece i siromaha.

U tome im se pridružuju brodari, udruge, ustanove i tvrtke koje su u svojim djelatnostima vezane uz pomorstvo i ribarstvo.

Obilježavanje nije vezano samo za datum 6. prosinca već se proteže cijeli tjedan uoči blagdana, pa tako već u petak, 29. studenog u 12 i 30 sati, započinje svečanim otvaranjem predavaonice 411 na Pomorskom fakultetu u Rijeci, koja će se preimenovati po dr. sc. prof. emer. Nikoli Stražiću.

Konvoj brodova

U tradicionalnom programu, brodovi s hodočasnicima isplovljavaju prema Kraljevici, najstarijem svetištu sv. Nikole na našoj strani Jadrana koje sljedeće godine slavi 225 godina. Tako u nedjelju, 1. prosinca, u 9 sati konvoj brodova predvođen brodom „Vid“ isplovljava iz Rijeke, a u 9:30 sati iz Bakra školski brod „Vila Velebit 2“.

Nakon dočeka hodočasnika u Kraljevici, u 11 sati održat će se svečana misa u crkvi sv. Nikole koju će predvoditi vlč. Luka Lučić, povjerenik Apostolata mora Riječke nadbiskupije. Na povratku iz Kraljevice u 13 i 30 sati, brodskim sirenama pozdravit će mještane Bakarca, sa zaustavljanjem u Bakru i lučici Podurinj (Kostrena).

U ponedjeljak, 2. prosinca u 18 sati, Udruga kapetana Kostrene u Narodnoj čitaonici u Kostreni organizira predavanje o Apostolatu mora koji sljedeće godine slavi sto godina postojanja. Program se nastavlja u utorak, 3. prosinca, od 12 do 15 sati na Pomorskom fakultetu Sveučilištu u Rijeci tijekom Dan otvorenih vrata.

Predstavnici Odbora za obilježavanje sv. Nikole, u srijedu, 4. prosinca u jutarnjim satima, posjetit će i darovati djecu u Dječjoj bolnici Kantrida, a u četvrtak, 5. prosinca u 18 sati kreće procesija od zgrade Lučke uprave do crkve Gospe Lurdske na Žabici, gdje će svečanu misu predvoditi nacionalni ravnatelj Apostolata mora za Hrvatsku fra Zlatko Šafanić.

Proslava uz blagdanski ručak na Korzu

U petak, 6. prosinca, blagdan svetog Nikole i Dan pomoraca započinje u 9 sati molitvom i paljenjem svijeće u holu zgrade Jadrolinije za poginule pomorce u Domovinskom ratu, te će u isto vrijeme u župi sv. Andrije u Bakru održati svečana misa povodom blagdana. U 10 sati isplovljava brod „Vid“ ispred Lučke kapetanije s predstavnicima Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, udruga i ustanova. Spuštanjem vijenca u more odat će se počast nestalim i nastradalim na moru. U isto vrijeme će isploviti brod „Vila Velebita Dva“ Pomorske škole u Bakru koja slavi 170. obljetnicu te će se spuštanjem vijenca odati počast stradalim pomorcima.

Od 11 do 12 sati na riječkom Korzu bit će tradicionalna podjela frigane ribe u organizaciji Odbora, Grada Rijeke i tvrtke „Ugor“.

U 13 sati isplovljava brod „Vid“ prema mjestu stradavanja broda „Igrane“, ispred uvale Svežanj, gdje će predstavnici Općine Kostrena i Odbora, spuštanjem vijenca u more odati počast stradalima i nestalima. U poslijepodnevnim satima u crkvama koje štuju navedenog sveca služit će se svečane mise.

Obilježavanje blagdana završava u subotu, 7. prosinca, Podmorskim hodočašćem u Kraljevici. Od 10 do 12 sati okupit će se ronioci ispred Kluba podvodnih aktivnosti Adria, koji će roniti u podmorju ispred Oštra gdje se nalazi kip svetog Nikole. U večernjim satima slijede prigodne projekcije i predavanja u Nacionalnom centru kulture u Kraljevici.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari