ZANIMLJIVA DOGAĐANJA

I ovoga ljeta besplatno putujte opatijskim vremeplovom! Svakog dana drugo ‘prijevozno sredstvo’

Klapska pjesma, povijesni automobili i kostimirane šetnje u društvu povijesnih ličnosti kroz srpanj, kolovoz i rujan vodit će turiste na putovanje uzbudljivim trenucima gradske prošlosti.

Putovanje kroz vrijeme, do ranih dana opatijskog turizma, ove će godine ponovo posjetiteljima Opatije, ali i građanima zainteresiranima za drugačiji doživljaj povijesti svoga grada, omogućiti Opatijski vremeplov u organizaciji Turističke zajednice grada Opatije.

Od 1. srpnja do 30. rujna, svakog tjedna od ponedjeljka do srijede odvijat će se zanimljiva događanja u okviru programa koji je u prethodnim godinama naišao na velik interes i sjajne reakcije gostiju i Opatijaca.

VIDEO DANA:

Ponedjeljkom će sredstvo “putovanja” biti – glazba. Konkretnije, klapska pjesma. U pitoresknoj scenografiji opatijske lučice, Klape va Portiće od 20 do 21.30 sati predstavljat će poznate stihove iz “povijesne pjesmarice” našeg kraja. U jedinstvenom okruženju prirodne pozornice, uz šum mora, nastupat će klape Mirakul, Opatija i Baladur, tako da će svakog ponedjeljka zapjevati jedna od tri renomirane vokalne skupine.

Utorkom će se u prošlost “putovati” automobilima. Prekrasna i izvrsno očuvana vozila iz svih povijesnih razdoblja predstavit će članovi Liburnia Classic Cluba, na izložbi oldtimera ispred hotela Milenij od 19.30 do 22 sata. Prolaznici će tako dobiti priliku fotografirati se pokraj rijetkih primjeraka luksuznih i popularnih automobila kakvi su nekad opatijskim ulicama vozili slavne posjetitelje grada.

Srijeda će svakome omogućiti da “ušeta” u najranije dane opatijskog turizma. Kostimirane šetnje kroz povijest Opatije pružit će jedinstven uvid u tajne opatijske prošlosti, koje će predstaviti istaknute povijesne ličnosti. S početkom u 20 sati, uz start na obalnom šetalištu lungomare ispred hotela Milenij, kazaljke sata pokrenut će se unatrag u društvu jedne od šest osoba koje su dale značajan obol u počecima razvoja grada.

Među njima su “majka” suvremenog plesa Isadora Duncan, “arhitekt” opatijskog razvoja Friedrich Julius Schüller te Stephanie Glax, renomirana slikarica i kćer slavnog austrijskog liječnika i jednog od utemeljitelja suvremenog lječilišnog turizma Juliusa Glaxa. Preostale tri ličnosti predstavljaju domaći puk s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće. To su benediktinac iz opatije sv. Jakova po kojoj je cijeli grad i dobio ime, barkajol koji je svojom brodicom prevozio imućne turiste i pučanka u potrazi za svojim suprugom. Svi oni sa suputnicima na tom putu kroz vrijeme razgovarat će na engleskom jeziku.

– Projekt ima za cilj stvaranje posebnog doživljaja kod naših gostiju i svi programi su besplatni. Ovo je treća godina održavanja Opatijskog vremeplova i reakcije svih sudionika dosad su bile izuzetno pozitivne, jer im ovakav koncept istraživanja lokalne baštine i povijesti omogućuje sasvim drugačiji doživljaj Opatije, poručila je Suzi Petričić, direktorica Turističke zajednice grada Opatija, pozvavši sve zainteresirane da se pridruže ovom uzbudljivom putovanju kroz povijest grada.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari