NOVA BOLNICA NA SUŠAKU

III. FAZA KBC-a RIJEKA: Uz europske savjetodavce do bržeg preseljenja cijele bolnice na Sušak

Projekcija novog budućeg izgleda Trsata (Foto: KBC Rijeka)

Europska investicijska banka putem tehničke pomoći European Investment Advisory Hub (EAIH) omogućuje Kliničkom bolničkom centru Rijeka podršku u svezi izgradnje i opremanja objekata nove bolnice na Sušaku pružanjem savjetodavnih usluga u cjelokupnom planiranju (organizacija, usluge, oprema i kapaciteti), odnosno podrške prilikom izrade idejnog projekta i sveobuhvatne studije izvedivosti za izgradnju i rekonstrukciju objekata III. faze nove bolnice na Sušaku.

Trenutno je u tijeku II. faza u kojoj se gradi zgrada „Bolnice za majku i dijete“. Kraj građevinskih radova očekuje se u proljeće 2022. godine, a useljenje se planira u jesen 2022. Predmet trenutnog rada konzorcija EIB-a jest sve što će se graditi tijekom III. faze, a riječ je o planiranju kapaciteta za preseljenje cijele bolnice na Sušak.

U KBC-u Rijeka u petak, 26. ožujka 2021. održan je drugi sastanak Upravljačkog odbora (tzv. Steering committee) sastavljenog od predstavnika Ministarstva zdravstva, KBC-a Rijeka, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije te konzorcija Management for Health (M4H) koji je odabrala Europska investicijska banka (EIB).

Članovi savjetodavnog konzorcija izložili su prijedlog idejnog rješenja III. faze gradnje s planom funkcionalno-operativne sheme, nakon što su radni tjedan proveli u detaljnim konzultacijama s upravom, glavnom koordinatoricom grupa i koordinatorima grupa KBC-a Rijeka, odnosno predstojnicima klinika i zavoda KBC-a te nemedicinskog osoblja u dubinskoj analizi kapaciteta i potreba.

Zeleno svjetlo početku gradnje nove bolnice na Sušaku dala je Vlada RH premijera Andreja Plenkovića, svrstavši riječku bolnicu među prve prioritete te odobrivši milijardu kuna za II. fazu gradnje nove bolnice.

Sadašnje okolnosti pokazuju da su za dovršetak gradnje i preseljenje cijele bolnice na Sušak (III. faza) realno izvjesni i drugi izvori financiranja kroz dodatne programe EU-a za infrastrukturne projekte, stoga je dinamika zajedničke suradnje s M4H konzorcijem intenzivna i odvija se tijekom 2021. godine zadnjeg tjedna u svakom mjesecu kako bi se dobile kvalitetne podloge rješenja i planova nužnih u procesu apliciranja za odobrenje financiranja gradnje i preseljenja cijele bolnice na jedinstveni lokalitet.

Državni tajnik Ministarstva zdravstva prim. dr. Željko Plazonić, predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Rijeka te ujedno i predsjedavajući Upravljačkog odbora, izrazio je zadovoljstvo dinamikom suradnje i kvalitetom viđenih rezultata. „Vidljiv je suvremeni princip u planiranju i gradnji baziran na detaljnoj analizi podataka i, posljedično, projekcijama planova. Vjerujem da će KBC Rijeka dobiti kvalitetne, suvremene, izvedljive i realne prijedloge rješenja, koji će Riječanima, ali i svima koji koriste usluge riječke bolnice jamčiti – kvalitetnu, suvremenu i efikasnu uslugu zdravstvene zaštite nekoliko desetljeća unaprijed, kao i budućim generacijama“ komentirao je prim. Plazonić, predsjednik Povjerenstva za izgradnju nove bolnice, nakon sastanka Upravljačkog odbora projekta.

Nakon što desetljećima KBC Rijeka rascjepkano djeluje na trima lokacijama, a uslugama pokriva pacijente i korisnike s područja Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije te mu u određenim segmentima inkliniraju i pacijenti iz drugih područja zemlje, ovim prioritetnim projektom Vlade RH u Rijeci će profunkcionirati nova bolnica na Sušaku u punom kapacitetu u najbržem vremenskom roku.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views