UNATOČ BOLESTI

Video | Inspirativna životna priča riječkog pisca na velikom ekranu: Jan Bolić jednim prstom napisao je pet knjiga, o tome se snima film!

Snima se film “Životi Jana Bolića”. Više u videoprilogu!

Inspirativna životna priča poznatog riječkog pisca sljedeće godine dobit će svoju filmsku ekranizaciju. Počelo je snimanje dugometražnog filma “Životi Jana Bolića”.

Jan boluje od spinalne mišićne atrofije tipa 2 zbog koje ne može pomaknuti gotovo nijedan dio tijela. Unatoč bolesti, jednim prstom napisao je pet knjiga!

Reporteri Kanala Ri proveli su jedan dan s Janom i filmskom ekipom.

“Samo je jedno jutro bilo ‘mama, jel bi mogli snimiti jedan dokumentarni film o meni?’ Ja kažem – ‘pa kako to’? ‘Pa javio mi se znaš onaj Anđelo pa samo pita’. Ja sam samo onako rekla da, računajući kao ništa neće biti od toga. A ono na kraju evo, zaista se snima”, prepričava Maristella Bolić.

Film će bez cenzure prikazati dio njegove stvarnosti koju ne spominje, onu bolniju.

“Neke moje stvari koje ne volim reći, ali zbog bolesti moram raditi. Na primjer kanila, higijena kanile, kako pišem i tako neke stvari koje nikad nitko nije vidio”, govori pisac Jan Bolić.

“Promocije smo vidjeli, shoppinzi, to smo vidjeli, ali te nekakve privatne stvari. Znači, način na koji jede, kako se sprema u krevet, kako se diže iz kreveta u kolica”, dodaje Maristella Bolić.

Posebna životna priča zaslužuje poseban scenarij

“Ne radimo ga na klasični televizijski način, da izgleda poput većine stereotipniih tv dokumentaraca u kojima imaš lika pa on i njemu bitni likovi daju dvije tri izjave i onda se to ilustrira s par kadrova i zapečati na pedesetak minuta, nego radimo dramski dokumentarno igranu formu”, objašnjava redatelj filma Anđelo Jurkas.

Na radost mame Maristelle, snimatelja i opremu više i ne primjećuju.

“To su zapravo tako mini-kamerice da nemaš onaj osjećaj da te netko stalno prati. Jer kad je meni Jan rekao znaš, on bi trebao dugo vemena bit s nama. I doći će kući i pratit će nas. A ja već ono u sebi imam u glavi mikrofon, pa one kamere”, kaže Maristella Bolić.

Najuzbuđeniji je Jan koji je rado preuzeo glavnu ulogu svog života.

“Kad mi je Anđelo predložio da snimi film o meni ja nisam vjerovao. Ali jako mi je drago da je on prepoznao zapravo moju misiju i poruku koju želim dat ljudima”, dodaje Jan Bolić.

Njegova poruka je jednostavna, ali snažna.

“Unatoč svim teškoćama u životu i svim preprekama, može se živjeti sretnije i zahvalnije”, pokazuje svojim primjerom Jan Bolić.

Film će se snimati oko devet mjeseci i pratit će Janov život kroz četiri godišnja doba. Premijeru očekujemo u rujnu 2023. godine, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari