ČLAN UPRAVE ACI D.D. ZA INVESTICIJE, MARKETING I MALOPRODAJU

INTERVJU Josip Ostrogović, član Uprave ACI d.d.: ‘Ponosan sam što je moja Rijeka odabrana za izgradnju najsuvremenije marine’

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Josip Ostrogović, član Uprave ACI d.d. za investicije, marketing i maloprodaju, dugo je godina Riječanima bio poznato ime iz sportskih – točnije odbojkaških i košarkaških – krugova. Više od 15 godina bio je trener muških i ženskih odbojkaških ekipa u svom rodnom gradu.

Dugim sportskim koracima nekako usporedo je gradio i poslovnu i političku karijeru pa je već niz godina poznat i kao riječko lice HDZ-a, kandidat za gradonačelnika Rijeke 2021. i obnašatelj drugog mandata kao predsjednik GO HDZ-a Rijeka.

Kao član uprave iznimno uspješne tvrtke ACI d.d. posebno je zanimljiv građanima i medijima zbog najvećeg projekta u nautičkom turizumu u Hrvatskoj – nove ACI marine Rijeka koja je pred izgradnjom na prostoru Porto Baroša u riječkoj luci. Stoga ga je i Riportal obasuo pitanjima kako bi nam prije svega odgovorio na pitanje – kada će krenuti izgradnja ACI marije Rijeka.

Josip Ostrogović više od 15 godina bio je trener muških i ženskih odbojkaških ekipa u svom rodnom gradu

Josip Ostrogović rođen je 21. studenog 1978. godine u Rijeci. Osnovnoškolsko obrazovanje je stekao u Osnovnoj školi „Gornja Vežica“, nakon koje je upisao Srednju medicinsku školu. Diplomirao je na Ekonomskom Fakultetu (smjer Menadžment) te stekao diplomu magistra ekonomije.

Prije desetljeća i pol je prešao u privatno poduzetništvo a od 2017. do 2021. bio je i predsjednik Nadzornog odbora Autoceste Rijeka – Zagreb d.d.

Nautika će i dalje biti jedna od predvodnica cjelokupnog domaćeg turizma

Na koji način se ACI priprema za glavnu turističku sezonu? Kakve brojke se očekuju u nadolazećoj turističkoj sezoni?

Kako bi u svim marinama našega sustava sve bilo spremno za početak nove nautičke sezone, s pripremama počinjemo već na koncu netom završene sezone. Stoga smo pripreme za službeni početak sezone, odnosno uskrsni vikend, u kojemu smo dočekali prvi veći priljev gostiju, započeli već u posljednjem kvartalu 2023. godine.

S obzirom na rezultate ostvarene tijekom protekle, rekordne godine, u kojoj je ACI ostvario najveće poslovne prihode u povijesti kompanije te samim time – još jedne iznimno uspješne turističke sezone, očekujemo daljnje stabilno poslovanje.

Budući da kontinuirano pratimo kretanja na tržištu te aktivno radimo na unaprjeđenju kvalitete naših usluga, uz neizostavni know how kojim raspolažemo dugi niz godina, vjerujemo kako ni ove godine neće izostati izuzetni rezultati zahvaljujući kojima će nautika i dalje biti jedna od predvodnica cjelokupnog domaćeg turizma.

Josip ostrogović na Boot Dusseldorfu s djelatnicima ACI-ja

Kao i do sada, naglasak u našem poslovanju i ove sezone stavljamo na same nautičare, a kontinuiranim razvojem naše infrastrukture i sve raznovrsnije nautičke ponude, vjerujem da ćemo i našim gostima već ove godine u jedinicama našeg sustava ponuditi brojne novitete. Među njima bih istaknuo ACI Pet kao posebnu značajku razvoja našega poslovanja, a namijenjenu našim životinjskim prijateljima. Upravo zahvaljujući novoj stavki u našem bogatom portfelju ACI će u svojim marinama ponuditi još ugodniji i bezbrižniji boravak, ne samo našim gostima, već i njihovim kućnim ljubimcima.

Buduća ACI marina Rijeka najvrjednija je investicija u povijesti nautičkog turizma Lijepe naše

Jedan od projekata u koji će, kroz partnerstvo s GITONE Kvarnerom, biti najviše uloženo – je svakako buduća ACI marina Rijeka koje će umnogome promijeniti vizuru Rijeke nabolje i otvoriti mnoga nova radna mjesta. U kojoj je fazi projekt trenutno?

Buduća ACI marina Rijeka najvrjednija je investicija u povijesti nautičkog turizma Lijepe naše, ali i jedan od značajnijih projekata hrvatskog turizma posljednjih godina.

Osim brojnih sadržaja, ACI marina Rijeka svojom će izgradnjom ponuditi i nova radna mjesta – njih nešto više od 130 u samoj marini, a vjerujemo kako će konačna brojka, kada se pribroje i prateće djelatnosti, biti znatno veća. Povratne informacije građana su odlične te nam je izuzetno drago kako se novoj marini i svim sadržajima koje nam ona donosi ne radujemo samo mi, već i cijela Rijeka, pa i Kvarner.

Što se napretka samoga projekta tiče, sve su predradnje izvršene te smo u iščekivanju građevinske dozvole.

Po čemu je taj projekt značajan za vas osobno, po čemu vas posebno inspirira i raduje?

Vjerujem da mogu govoriti u ime svih uključenih u ovaj projekt kada kažem da me posebno inspirira značaj koji će nova riječka marina imati na živote građana Rijeke. Osim samih nautičara, upravo su nam Riječani od samoga početka u fokusu.

‘Buduća ACI marina Rijeka u potpunosti će promijeniti vizuru grada’

Osobno me kao Riječanina iznimno raduje što će moj grad dobiti novi centar, i to na samoj obali. Prostor Porto Baroša, dosad zatvoren, zapušten i praktički neiskoristiv, napokon će biti otvoren za svih.

Moći ćemo uživati u najraznovrsnijoj ponudi sadržaja u marini, od prekrasne šetnice s pogledom na Riječki zaljev prilagođene i nepokretnim ili slabije pokretnim osobama preko ugostiteljske ponude do sportskih sadržaja. Zbilja sam ponosan što je Rijeka, kao moj rodni grad, ali i grad u kojemu je sjedište ACI-ja, odabrana za realizaciju projekta izgradnje najsuvremenije marine na čitavom Mediteranu. Naime, buduća ACI marina Rijeka u potpunosti će promijeniti vizuru grada, a zahvaljujući najsuvremenijoj nautičkoj infrastrukturi, naprednim visokotehnološkim rješenjima te bogatoj ponudi najraznovrsnijih sadržaja, privući će i mnogobrojne nove goste.

ACI d.d. značajan partner i sponzor mnogim istaknutim sportašima

Posljednjih godina ACI d.d. je značajan partner i sponzor mnogim našim istaknutim sportašima. Zašto se ACI odlučio na taj korak, na koje sve načine pomaže sportašima koji šire dobar glas o našoj zemlji širom svijeta?

Posljednjih smo nekoliko godina intenzivirali suradnje s vrhunskim hrvatskim sportašima, danas našim ambasadorima, među kojima je možda i najupečatljivija suradnja s bivšim skijaškim olimpijcem, a sada vrhunskim jedriličarom – Ivicom Kostelićem.

Ivicu smo pratili na njegovom putu preko Atlantika, kao i u brojnim europskim regatama, a prošle smo ga godine, zajedno s njegovim brodom „ACI 40“ dočekali u splitskoj ACI marini kao prvaka Klase 40. Sve to dogodilo se baš u ACI-jevoj jubilarnoj 40. obljetnici od osnutka.

Osim Ivice, tu je i izvrsni jedriličar Tonči Stipanović, kao i mlada jedriličarka Palma Čargo pred kojom su prve Olimpijske igre. Također, tu je i suradnja s Hrvatskom vaterpolskom reprezentacijom čije smo predstavnike nedavno, po osvajanju svjetskoga zlata, ugostili u našim prostorijama, a koje ćemo pratiti i na nadolazećim Igrama u Parizu.

Josip Ostrogović sa zlatnim vaterpolistima u sjedištu ACI-ja

Kristijan Gligora, najmlađi podvodni arheolog na svijetu, još je jedan od mladih perspektivnih sportaša s kojim imamo čast surađivati. Našem krugu vrhunskih sportaša nedavno se priključila i daljinska plivačica Dina Levačić koju pratimo u dva ovogodišnja projekta preplivavanja i pomicanja granica ovog iznimnog sporta.

Želim istaknuti i suradnju s brojnim lokalnim „malim“ klubovima. I nautika i sam ACI počivaju na sportu i sportskom duhu i drago nam je što možemo podržati bavljenje sportom, ponajviše u mladim uzrastima. Pružajući podršku cjelokupnoj sportskoj zajednici, vjerujemo da doprinosimo globalnoj prepoznatljivosti cjelokupnog hrvatskog turizma, pa i same Republike Hrvatske.

Očuvanje mora i prirodnih resursa nešto je o čemu u ACI-ju posebno vodite brigu.

Smatramo svojom odgovornošću da poslovnim modelima i praksama donosimo promjene koje će se odraziti na domaći turizam, ali i cjelokupno društvo. Najbolji dokaz uspješnosti naših nastojanja su međunarodno priznate Plave zastave, koje se već više od 20 godina ponosno viju u svim našim cjelogodišnjim marinama. Upravo Plave zastave predstavljaju najviše priznanje za odgovorno gospodarenje morem i priobaljem, kao i čistoću okoliša.

Da bismo našu prirodu i okoliš, a posebice more i priobalje na području koncesija naših marina zadržali čistima, kontinuirano provodimo ekološke akcije čišćenja.

Josip Ostrogović u ACI marini Supetarska Draga povodom obilježavanja 40. obljetnice ACI-ja

Potvrdu ispravnosti našeg društveno-odgovornog poslovanja osim spomenutih zastava dobili smo i kroz četiri ISO norme, i to kao jedno od prvih velikih hrvatskih poduzeća. Tako se ponosimo certifikatima ISO 9001 za kvalitetu, ISO 14001 za okoliš, ISO 50001 za energetsku učinkovitost, kao i međunarodnom normom za sustav upravljanja informacijskom sigurnošću ISO 27001:2013.

Na koje sve načine pridonosite svjesnosti o potrebi za očuvanjem mora i prirode?

Verujemo da svijest o važnosti očuvanja okoliša među našim gostima, ali i u javnosti općenito podižemo i implementacijom najsuvremenijih tehnologija i održivih poslovnih procesa. Prošle smo godine tako u ACI marini Cres implementirali uređaj simboličnog naziva Morska škovacera. Riječ je o uređaju sufinanciranom sredstvima Europske unije koji filtrira morsku vodu te pritom skuplja plastiku, mikroplastiku, deterdžente, ulja i ostale materijale s površine te ih sprječava da otplutaju na otvoreno more ili padnu na morsko dno, te samim time naštete flori i fauni.

‘Morska škovacera’

U veliki broj naših marina implementiran je napredni sustav mjerenja potrošnje vode i električne energije koji je, prema procjeni, samo u 2022. godini uštedio više od 200 000 eura. Nadalje, električne punionice u našim marinama doprinos su smanjenju emisija ugljika i ispušnih plinova.

Uz dobru organizaciju vremena stigne se sve

Josip Ostrogović danas se rekreativno više bavi košarkom, dok je iskazao i interes za nogometom, kao član Uprave HNK Orijent 1919. Osim sporta, druga strast mu je glazba. Član je Hrvatskog društva skladatelja i 2013. je nastupao na Splitskom festivalu. Svoj prvi bend je osnovao prije 20 godina.

Pored redovitih poslovnih obaveza i aktivnosti te angažmana u politici – predsjednik ste gradske organizacije HDZ-a Rijeka i sudjelujete kao kandidat na listi HDZ-a u 8. izbornoj jedinici – često vas se viđa na raznim društvenim i sportskim događajima u Rijeci i široj okolici. Tu su i obiteljske obaveze. Kako sve stignete, možete li nam opisati svoj prosječni radni dan, ostane li vam onog vremena kojeg zovemo ‘za sebe’. Koji su vam hobiji, čime se volite baviti u slobodno vrijeme?

Moj dan započinje jako rano i uglavnom je obilježen nizom poslovnih obaveza. U pravilu me obaveze vezane uz moju funkciju u ACI-ju drže zauzetim kroz cijeli dan, dok u poslijepodnevnim satima pronalazim vremena da se posvetim političkim aktivnostima koje su sada već postale gotovo svakodnevna rutina.

Unatoč pretrpanom rasporedu, uvijek pronalazim vremena za ono što volim, a to je, uz moju obitelj, prvenstveno sport. Kada gledam unatrag, upravo je sport od najranijih dana bio sastavni dio moga života. Iako su neki ozbiljniji sportski dani sada već daleko iza mene, još uvijek se rekreativno bavim košarkom jednom do dva puta tjedno kako bih ostao u formi.

Predizborni susret s predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ponekad se znam našaliti da je to i neka vrsta terapije koja mi pomaže da se oslobodim stresa i napunim pozitivnom energijom. Mislim da se ne kaže uzalud kako je „u zdravom tijelu, zdrav duh“.

Ponosan sam što sam uz svoj poslovni i politički angažman ostao aktivan i u sportskoj zajednici, pa sam tako i član Uprave NK Orijenta i KK Kvarnera. Sport za mene ne predstavlja samo način za održavanje forme, već i povod za druženje te podršku lokalnoj zajednici.

Dok se trudim izbalansirati sve obaveze koje mi donose moje profesionalne uloge, ona najvažnija uloga u mome životu ipak je uloga oca i supruga. Moja obitelj pruža mi svakodnevnu snagu i motivaciju, a sve slobodne trenutke i vikende posvećujem upravo njima. Upravo sada, dok je izborna kampanja u punome jeku, moje obaveze dodatno se povećavaju, ali kao rođenom Riječaninu, bit će mi čast i privilegija ući u Sabor i učiniti Rijeku još i boljim mjestom nego što je sada, na ponos svih građanki i građana grada Rijeke.

Prema anketI Promocije Plus 81 % ispitanika podržava projekt marine u Porto Barošu

Prema rezultatima ankete Promocije Plus:

  • 81 % ispitanika smatra da je ACI marina važna za njihov grad
  • 70 % ispitanika u Rijeci smatra da je utjecaj ACI marina pozitivan na razvoj grada
  • 78 % ispitanika smatra da ACI nudi uslugu visoke kvalitete
  • 76% ispitanika smatra da su marine dobro uklopljene u okoliš
  • 71% ispitanika smatra da ACI marine uljepšavaju grad
  • 81 % ispitanika podržava projekt marine u Porto Barošu
  • 77 % ispitanika slaže se s tvrdnjom kako će nova marina u Porto Barošu utjecati na ukupnu sliku Rijeke kao industrijskog grada prema gradu koji će svoj razvoj graditi na turizmu

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari