SVE JE LAKŠE UZ APLIKACIJU ZOOM

INTERVJU Riječanka u krizi besplatno ponudila svoje vještine: “Radim online psihoterapiju”

FOTO: Privatna fotografija

Trenutno joj u radu pomaže Zoom aplikacija putem koje obavlja online psihoterapiju

33-godišnja Riječanka Tea Juretić radi u Domu za odgoj djece i mladeži Rijeka, po struci je socijalna pedagoginja, a transakcijsku analizu uči kod Maje Pavlov i Kristine Brajović – Car iz Udruženja Transakcionih Analitičara (TAUS) nastalog u Beogradu. Na krizu izazvanu koronavirusom nije se nitko mogao pripremiti, a novonastala situacija utječe na naše psihičko i emotivno stanje. Imajući to na umu, Tea je odlučila pomoći ljudima sa stečenim vještinama, odnosno, besplatnom online psihoterapijom.

Besplatnu psihoterapiju i inače radi već u sklopu udruge Lori.

“Još uvijek sam u procesu učenja iste, naime moj status je “praktičar savjetnik u edukaciji pod supervizijom”, što znači da sam odslušala četiri godine teorije transakcijske analize (psihoterapijska škola, tj. pravac) te sam u 11. mjesecu u TAUS-u započela svoji prvi pravi psihoterapijski rad. Ova kriza mi je stoga pružila priliku da steknem više iskustva, a s druge strane da nekome pomognem. Na neki način to je “win-win” situacija (barem se nadam ). Dakle da sumiram, činilo mi se važnim da ponudim svoja znanja i vještine u ovom periodu kada su svi puno svjesniji svojih potreba. Imam “stalan” posao pa ne moram još razmišljati o novčanim prihodima”, započinje Tea.

Trenutno joj u radu pomaže Zoom aplikacija putem koje obavlja online psihoterapiju.

“Zoom aplikaciju mi je otkrila klijentica s kojom sam radila psihoterapiju prije karantene. Meni se pokazala puno boljom u odnosu na aplikacije s istom primjenom, veza rjeđe puca, zvuk i slika su dobri te su se za sada terapije neometano odvijale. Javile su se dvije osobe, s tim da je jedna zatražila da psihoterapija ipak bude putem telefona, tj. mobitela. To svakako ima određene nedostatke, no na početku terapije se ti nedostaci objasne te ukoliko je klijent i dalje zainteresiran za rad, skroz je ok poštivati želje samog klijenta u tom dijelu. Razgovarajući s klijenticom s kojom sam radila “face to face” shvatile smo da za nas nema prevelike razlike te da smo mi generacija koja je na neki način potpuno prilagođena online tipu komunikacije. Naravno isto tako smo se složile da je puno ljepše kad se vidimo u prostoru gdje inače radimo. Ništa ne može zamijeniti kontakt uživo, no u nedostatku te prilike, brzo smo se prilagodile na virtualno”, priča nam Tea.

Nije znala hoće li nekome biti potrebna jednokratna pomoć ili će s osobom trebati nastaviti psihoterapiju.

“Pomoć, tj. kvantitet nisam definirala unaprijed prilikom moje ponude preko Facebook-a. Sama sa sobom sam se dogovorila da je skroz ok, ukoliko nekome bude potrebna jednokratna pomoć ili pak dulja psihoterapija. Htjela sam ostaviti taj “prostor” da ljudi sami procjene što njima treba, a ja sam bila u glavi spremna na obje varijante. To sve ovisi u “ugovoru” koji napravite s klijentom, odnosno ugovor označava terapijski cilj i način rada kao i frekventnost. Za sada nema govora o prestanku, nastavljamo raditi kao da se ovo sve dogodilo u vrijeme dok nije bilo izolacije. “, kaže Tea koju smo upitali koje savjete bi dala našim građanima.

“Moje preporuke bi išle u smjeru većine valjanih članaka o samopomoći koji se ovih dana vrte po društvenim mrežama, ali dozvolit ću si malo prijedloge usmjeriti u duhu transakcijske analize. Naime, svih nas je ova situacija natjerala na neke nove prilagodbe koje su prisilne, nisu dio naše autonomne odluke. U takvim situacijama je najvažnije razmišljati o sebi, odnosno “što ja ovime dobivam”, umjesto “što ja u ovoj situaciji gubim”. Važno je puno njege (u transakcijskoj analizi kažemo “aktivirajte njegujući dio sebe), a pod njegom mislim, dajte si puno više afirmativnih misli, ugađajte si, možda je sad najbolje vrijeme da napokon promijenite prehranu, redovito vježbate i sl. Ovisno o tome što vam je nedostajalo u vremenu kada je izolacija imala apstraktnu konotaciju”, objašnjava Tea koja će uskoro napuniti 34 godine te se nada da će rođendan moći proslaviti negdje vani s više od petero ljudi. Ako to ne bude moguće, kaže Tea, dobra čokoladna torta će biti sasvim dovoljna.

Bojana Guberac

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja