POSJET PRIJE PRESELJENJA

‘Iskreno sam zadivljen!’ Novi bolnički kompleks na Sušaku posjetili predstavnici bolnica i zdravstvenih centara

U novoizgrađenom bolničkom kompleksu KBC-a Rijeka na Sušaku održan je posjet članova uprave i djelatnika hrvatskih bolnica, predstavnika regionalnih medicinskih ustanova te dužnosnika nacionalnih i međunarodnih medicinskih stručnih društava.

Delegacija gostiju iz suradnih ustanova razgledala je etaže centralne bolničke zgrade i vrhunsku opremu instaliranu u suvremeno koncipiranom objektu.

Posjet predstavnika hrvatskih bolnica organiziran je prije skorog preseljenja, a ovo je jedan u nizu stručnih posjeta koji se organiziraju paralelno s pripremama za posljednju fazu preseljenja u novi kompleks na Sušaku. Bolnica je nedavno imala priliku ugostiti stručnjake iz područja zdravstvenih struka, medicinske sestre iz vanjskih ustanova, predstavnike Medicinske škole u Rijeci i Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci.

Nakon dobrodošlice i uvodnog izlaganja prof. dr. sc. Alena Ružića, ravnatelja KBC-a Rijeka, uslijedio je obilazak pojedinih odjela, klinika i zavoda koji se upravo useljavaju u novi kompleks. Prostore Klinike za pedijatriju predstavila je  izv. prof. dr. sc. Iva Bilić Čače, predstojnica Klinike, odjele Klinike za ginekologiju i porodništvo prezentirao je predstojnik doc. dr. sc. Marko Klarić, obilazak Klinikom za dječju kirurgiju predvodio je predstojnik izv. prof. dr. sc. Nado Bukvić, a Zavod za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu prezentirala je pročelnica prof. dr. sc. Tea Schnurrer-Luke-Vrbanić.

Ugledni gosti nisu krili zadovoljstvo viđenim

Ugledni gosti i stručnjaci raznih medicinskih područja uz pregršt pitanja upućenih domaćinima nisu krili zadovoljstvo viđenim, a djelatnici bolnice prenijeli su im iskustva iz dugogodišnjeg i na više razina složenog projekta planiranja, projektiranja, izgradnje te aktualnog preseljenja u najmoderniji  objekt medicinske namjene.

Između ostalih stručnjaka, Rijeku i kolege na Sušaku posjetili su prof. dr. sc. Alemka  Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“,  prof. dr. sc. Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb, prim. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb, izv. prof. dr. sc. Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik, mag. Klemen Grabljevec, predsjednik Europskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu i izv. prof. dr. sc. Frane Grubišić, predsjednik Hrvatskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu.

„Ovo je jedan predivan kompleks na svjetskoj razini, zaista po mjeri zdravstvenog osoblja i na prvom mjestu pacijenata, osobito najosjetljivijih skupina kao što su djeca i majke rodilje. Rijeka i KBC te svi koji su sudjelovali od kreiranja pa do dovršetka projekta, mogu biti ponosni i sretni ostvarenim. Sigurno je da će pacijenti rado dolaziti u ovaj izvrsno opremljen objekt, isto tako sam sigurna će novi uvjeti privući mlade, pametne kadrove koji će biti zadovoljni da rade na jednom ovakvom mjestu“, naglasila je prof. Alemka  Markotić.

„Iskreno sam zadivljen novom bolnicom za ženu i dijete na Sušaku koja je rađena po svim standardima moderne dječje bolnice, i po opremi i samim ambijentom. To je ono što naša djeca zaslužuju, a nakon bolnice na Kantridi koja je dala svoje, ovo će biti procvat pedijatrijske medicine. Naravno i mi gledamo u budućnost očekujući nacionalnu dječju bolnicu u Blatu, upravo po ovakvim standardima vrhunske bolničke medicine, to nam je imperativ i ideal“, rekao je prof. Goran Roić.

‘Bolnicu čini prostor i oprema, ali još važnije, čine je ljudi’

„Što čini jednu bolnicu? Bolnicu čini prostor i oprema, ali još važnije, čine je ljudi. Prostor koji je dječja bolnica imala na Kantridi bio je na lijepom mjestu, ali je imao funkcionalnu manu da nije bio prostor za bolnicu. Rijeka ima kvalitetne ljude, doktore i medicinske sestre koji su izrazito dobri, a sada imaju predivan i izvrsno opremljen prostor te svoje bolesnike mogu zbrinuti na najbolji mogući način“, istaknuo je prim. Milivoj Novak.

U okviru novog bolničkog kompleksa za ženu i dijete posebno se ističe dio namijenjen fizikalnoj medicini i rehabilitaciji koji osim klasične opreme najnovije generacije obuhvaća i napredne elemente poput senzorne sobe, ali i naprednu robotsku tehnologiju.

Predsjednik Europskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu, mag. Klemen Grabljevec prilikom posjeta je istakao:

„Rehabilitacija je zdravstvena strategija 21. stoljeća i odgovor je na izazov – kako optimizirati funkcioniranje kod djece i odraslih s akutnim i kroničnim stanjima, a također je i alat za ispunjavanje parole: dodavanje kvalitetnog života godinama. Suvremena rehabilitacijska medicina usmjerena je na nove prioritete i reorganizaciju zdravstvene politike – ne u budućnosti nego danas jer treba danas zadovoljiti zahtjeve rastuće populacije neuroloških pacijenata, kao što trebamo bezuvjetno provoditi razvoj moderne neurorehabilitacijske medicine. Upotreba robotskih sustava je pored neuromodulacije, virtualne stvarnosti i telerehabilitacije jedan od stupova moderne rehabilitacijske medicine. S novim odjelom za rehabilitaciju djece i robotsku rehabilitaciju djece i odraslih, ova ustanova postaje ustanova suvremene tehnologije u kojoj rade visoko specijalizirani stručnjaci iz područja neurorehabilitacije. Uz ovu priliku, kao predsjednik Europskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu iskreno čestitam domaćim stručnjacima na ovom izvrsnom postignuću“.

„Ispred UO HDFRM-a, kao i svih članova stručnog društva, upućujem iskrene čestitke svima koji su sudjelovali u svim fazama realizacije ovog projekta, ali izražavam i zahvalu da je djelatnost fizikalne medicine i rehabilitacije prepoznata unutar KBC-a Rijeka i da je otvaranje ovog centra značajan pomak unaprijed u pružanju kvalitetne zdravstvene skrbi najranjivijem dijelu populacije. Ne zaboravimo da naša struka doslovno pokriva životno razdoblje »od 0 do 100 godina«. Ovime je Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC-a Rijeka stao uz bok nekolicini sličnih radilišta u RH, na svim razinama zdravstvene zaštite, koji osigurava sveobuhvatnu skrb djece s različitim problemima, i prirođenim i stečenim oboljenjima, s osnovnim ciljem poboljšanja njihove funkcionalnosti i reintegracije u društvo. U širem je smislu važno napomenuti da se HDFRM i dalje zalaže za uvođenje užih specijalizacija, uključivo i dječja rehabilitacija, koje bi, uz redovito praćenje inovacija u struci, dodatno unaprijedile skrb naših pacijenata. Stoga, prof. dr. Tei Schnurrer-Luke-Vrbanić i svim članovima njezinog rehabilitacijskog tima želim uspješan početak nastavka rada u ovim novim prostorima i s vjerom kako će uspješno implementirati novosti u struci u dijagnostičko-terapijsko-rehabilitacijski hodogram“, rekao je prof. Frane Grubišić, predsjednik Hrvatskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari