EPIDEMIJA DEBLJINE

Istraživanja pokazuju da je u Republici Hrvatskoj svaka druga osoba prekomjerno uhranjena

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini, te Svjetskog dana debljine, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održan je set predavanja na temu „Mladi i debljina“, u organizaciji Hrvatskog društva za debljinu Hrvatskog liječničkog zbora i Grada Rijeke.

Pred prepunom Vijećnicom, predsjednik Hrvatskog društva za debljinu prof. dr. sc. Davor Štimac govorio je o epidemiji debljine među mladima, Andrej Belančić, dr. med. osvrnuo se na liječenje debljine lijekovima, dok je dr. sc. Martina Linarić, dipl. ing. nutricionist prenijela savjete kako se pravilno hraniti. Predavanjima su prisustvovali učenici osmih razreda osnovnih škola, te učenici srednjih škola.

Tijekom predavanja istaknuto je kako su prekomjerna tjelesna masa i debljina rizični čimbenici za nastanak pet vodećih kroničnih nezaraznih bolesti (srčanožilne bolesti, šećerna bolest tip 2, kronična opstruktivna bolest pluća, neki zloćudni tumori te mentalni/psihički poremećaji), od kojih umire više od 80% stanovništva u Hrvatskoj, a gotovo da nema organa na koji debljina ne djeluje negativno. Upravo zato naglašena je važnost prevencije koja uključuje kombinaciju zdravih prehrambenih navika, redovite tjelesne aktivnosti te adekvatne količine i kvalitete sna.

O važnosti ove teme govori i činjenica kako istraživanja pokazuju da je u Republici Hrvatskoj svaka druga osoba prekomjerno uhranjena, a za otprilike svaku petu može se reći kako je pretila. Ove brojke, nažalost, rastu iz godine u godinu, kako u Hrvatskoj, tako i globalno. Zbog navedenih razloga, iznimno je važno djecu i mlade upoznati s problemima koje donosi debljina, kako bi od najranije dobi stekli zdrave navike kojima će umanjiti buduće zdravstvene rizike.

Upravo s ciljem isticanja uzroka i posljedica debljine, kao i važnost prevencije debljine, unapređenja zdravlja, poticanja pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti, Hrvatski sabor je 2017. godine donio odluku o proglašenju „Hrvatskog dana osviještenosti o debljini“, koji se svake godine obilježava 16. ožujka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari