IMA SE, MOŽE SE... OD ČLANARINA!

IZ OBAVEZNIH ČLANARINA: Na predsjednika Obrtničke komore PGŽ utrošeno 875 tisuća kuna u pet godina!

Idi na originalni članak
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Podsjetimo, Hrvatska obrtnička komora se financira obveznim članarinama, o čemu je Riportal pisao OVDJE

Oglas

Dužnosnici Hrvatske obrtničke komore, predsjednici županijskih organizacija nisu u radnom odnosu u ovoj organizaciji, no obaviješteni smo da dobivaju “mjesečne nagrade”, a tu su još i putni troškovi, dnevnice i ostalo. Tako je, primjerice, na Dalibora Kratohvila, predsjednika Obrtničke komore Primorsko-goranske županije, u proteklih pet godina utrošeno više od 875 tisuća kuna, pokazuju službeni podaci HOK-a, piše Index.hr.

Naime, od 2015. godine do 31. kolovoza 2020. godine za nagrade za rad, putne naloge, leasing automobila, gorivo, naknade za cestarinu i drugo utrošeno je ukupno 875.102,19 kuna.

Putni troškovi

Zanimljiva je i stavka putnih troškova pa je primjerice samo u 2019. godini Kratohvilu uplaćeno malo manje od 30 tisuća kuna.

Događaji na koje je odlazio vrlo su “reprezentativni” – od sjednica predsjedništva HOK-a do zagorskog gospodarskog zbora, a tu su i odlasci na međunarodne konferencije, gastroizložbe, dane vina i ljetni prijem u Münchenu i Gornjoj Bavarskoj te susret ribara u Rabu. Podsjetimo, HOK se financira obveznim članarinama.

Prema službenim podacima, HOK je u 2019. godini imao 36 zaposlenih s prosječnom plaćom od 12.514 kuna, a ukupni prihodi iznosili su mu 22.4 milijuna kuna. Obvezne članarine i donacije iz proračuna pokrivaju oko 75 posto ukupnih prihoda i iznose 17 milijuna kuna.

Zanemariv prihod od komercijalne djelatnosti

Od komercijalne djelatnosti u toj su godini imali tek 321 tisuću kuna prihoda. Prema ustrojstvu HOK-a, na razini države djeluje centralna Komora s predsjednikom Dragutinom Ranogajcem, dok na razini županija postoji još dvadesetak područnih obrtničkih komora. Na razini općina i gradova djeluje još 112 udruženja obrtnika.

U HOK-u kažu da njihov komorski doprinos iznosi 76 kuna mjesečno i da se plaća tromjesečno, što znači da je ukupan godišnji iznos članarine 912 kuna, piše Index.hr.

Napomenimo da HOK ima još i pet potpredsjednika.

Index je pitao Hrvatsku obrtničku komoru je li iznos od 875 tisuća kuna uobičajen za nekog tko je predsjednik županijske organizacije HOK.

Kratohvil je i potpredsjednik

“Dalibor Kratohvil uz to što obnaša dužnost predsjednika Obrtničke komore Primorsko-goranske županije, obnaša i dužnost potpredsjednika Hrvatske obrtničke komore. S tim u skladu opseg obveza i dužnosti gospodina Kratohvila povećan je u odnosu na ostale dužnosnike predsjednike županijskih komora i stoga nije usporediv. Naknade putnih troškova vezane su uz redovne aktivnosti dužnosnika te one nisu primitak, već refundacija za pokrivanje troškova puta. Iznos putnih troškova za gospodina Kratohvila u 2019. godini isplaćen od strane Hrvatske obrtničke komore iznosi 29.667,50 kuna”, kažu iz HOK.

Izvor: Index.hr

U HOK-u objašnjavaju kako dužnosnici komore nisu u radnom odnosu, no dobivaju nagrade.

“U svojstvu potpredsjednika Hrvatske obrtničke komore gospodinu Kratohvilu je u 2019. godini isplaćena godišnja nagrada za rad u iznosu od 12.000 kuna neto, a komora je sukladno zakonu u državni proračun uplatila još 6.115,94 kn poreza i doprinosa, što ukupno iznosi 18.115,94 kune”, kažu iz HOK.

No Kratohvil, kako nam je potvrđeno, puno veći novac dobiva od svoje područne organizacije.

Kratohvil vozi Passat u leasingu

“Predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije za svoj rad prima mjesečnu naknadu u iznosu od 5.000,00 kuna neto, što na godišnjoj razini iznosi 60.000,00 kuna”, objašnjavaju iz Obrtničke komore Primorsko-goranske županije. Upitali smo ih i za službeni automobil koji koristi predsjednik te organizacije no objašnjavaju nam kako automobil nije “u vlasništvu”, nego je “u leasingu”.

“Službeni automobil za potrebe prijevoza predsjednika, ali i drugih dužnosnika i zaposlenika Obrtničke komore Primorsko-goranske županije unajmljen je temeljem ugovora o operativnom leasingu 29.01.2019. godine, dakle nije u vlasništvu Komore. Radi se o osobnom vozilu marke WW Pasat, godina proizvodnje 2016”, stoji u odgovoru HOK. Na leasing automobila u 2019. godini utrošena je 58.961 kuna, a do kraja kolovoza 2020. godine 41.479 kuna.

Obrtnici dali novac Počasnom bleiburškom vodu

Podsjetimo kako je HOK bio u fokusu javnosti nakon što se otkrilo da je izdvojio 15 tisuća kuna za “održavanje redovitih aktivnosti” Počasnog bleiburškog voda, a one se svode na sentimentaliziranje ustaštva, o čemu je Riportal pisao OVDJE.

Podsjetimo i kako je vlada nedavno odbila ukinuti obvezno članstvo u HOK-u i to s obrazloženjem da komore promiču javni interes.

“Obvezno članstvo u takvim udruženjima ne dovodi do povrede slobode udruživanja iako su Komore kao članske organizacije, zajednice osoba osnovane javnopravnim aktom, i imaju javne ovlasti. Temeljni cilj im nije promicati privatne interese svojih članova koji u te udruge najčešće nisu okupljeni dobrovoljno, s obzirom na to da Komore, prije svega, vrše javnopravni nadzor nad članovima struke te stoga prvenstveno promiču javni interes”, navodi se u obrazloženju stava vlade, koja se izjasnila protiv ukidanja obveznog članstva, donosi Index.hr.

Exit mobile version