IMA SE, MOŽE SE... OD ČLANARINA!

IZ OBAVEZNIH ČLANARINA: Na predsjednika Obrtničke komore PGŽ utrošeno 875 tisuća kuna u pet godina!

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Podsjetimo, Hrvatska obrtnička komora se financira obveznim članarinama, o čemu je Riportal pisao OVDJE

Dužnosnici Hrvatske obrtničke komore, predsjednici županijskih organizacija nisu u radnom odnosu u ovoj organizaciji, no obaviješteni smo da dobivaju “mjesečne nagrade”, a tu su još i putni troškovi, dnevnice i ostalo. Tako je, primjerice, na Dalibora Kratohvila, predsjednika Obrtničke komore Primorsko-goranske županije, u proteklih pet godina utrošeno više od 875 tisuća kuna, pokazuju službeni podaci HOK-a, piše Index.hr.

Naime, od 2015. godine do 31. kolovoza 2020. godine za nagrade za rad, putne naloge, leasing automobila, gorivo, naknade za cestarinu i drugo utrošeno je ukupno 875.102,19 kuna.

Putni troškovi

Zanimljiva je i stavka putnih troškova pa je primjerice samo u 2019. godini Kratohvilu uplaćeno malo manje od 30 tisuća kuna.

Događaji na koje je odlazio vrlo su “reprezentativni” – od sjednica predsjedništva HOK-a do zagorskog gospodarskog zbora, a tu su i odlasci na međunarodne konferencije, gastroizložbe, dane vina i ljetni prijem u Münchenu i Gornjoj Bavarskoj te susret ribara u Rabu. Podsjetimo, HOK se financira obveznim članarinama.

Prema službenim podacima, HOK je u 2019. godini imao 36 zaposlenih s prosječnom plaćom od 12.514 kuna, a ukupni prihodi iznosili su mu 22.4 milijuna kuna. Obvezne članarine i donacije iz proračuna pokrivaju oko 75 posto ukupnih prihoda i iznose 17 milijuna kuna.

Zanemariv prihod od komercijalne djelatnosti

Od komercijalne djelatnosti u toj su godini imali tek 321 tisuću kuna prihoda. Prema ustrojstvu HOK-a, na razini države djeluje centralna Komora s predsjednikom Dragutinom Ranogajcem, dok na razini županija postoji još dvadesetak područnih obrtničkih komora. Na razini općina i gradova djeluje još 112 udruženja obrtnika.

U HOK-u kažu da njihov komorski doprinos iznosi 76 kuna mjesečno i da se plaća tromjesečno, što znači da je ukupan godišnji iznos članarine 912 kuna, piše Index.hr.

Napomenimo da HOK ima još i pet potpredsjednika.

Index je pitao Hrvatsku obrtničku komoru je li iznos od 875 tisuća kuna uobičajen za nekog tko je predsjednik županijske organizacije HOK.

Kratohvil je i potpredsjednik

“Dalibor Kratohvil uz to što obnaša dužnost predsjednika Obrtničke komore Primorsko-goranske županije, obnaša i dužnost potpredsjednika Hrvatske obrtničke komore. S tim u skladu opseg obveza i dužnosti gospodina Kratohvila povećan je u odnosu na ostale dužnosnike predsjednike županijskih komora i stoga nije usporediv. Naknade putnih troškova vezane su uz redovne aktivnosti dužnosnika te one nisu primitak, već refundacija za pokrivanje troškova puta. Iznos putnih troškova za gospodina Kratohvila u 2019. godini isplaćen od strane Hrvatske obrtničke komore iznosi 29.667,50 kuna”, kažu iz HOK.

Izvor: Index.hr

U HOK-u objašnjavaju kako dužnosnici komore nisu u radnom odnosu, no dobivaju nagrade.

“U svojstvu potpredsjednika Hrvatske obrtničke komore gospodinu Kratohvilu je u 2019. godini isplaćena godišnja nagrada za rad u iznosu od 12.000 kuna neto, a komora je sukladno zakonu u državni proračun uplatila još 6.115,94 kn poreza i doprinosa, što ukupno iznosi 18.115,94 kune”, kažu iz HOK.

No Kratohvil, kako nam je potvrđeno, puno veći novac dobiva od svoje područne organizacije.

Kratohvil vozi Passat u leasingu

“Predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije za svoj rad prima mjesečnu naknadu u iznosu od 5.000,00 kuna neto, što na godišnjoj razini iznosi 60.000,00 kuna”, objašnjavaju iz Obrtničke komore Primorsko-goranske županije. Upitali smo ih i za službeni automobil koji koristi predsjednik te organizacije no objašnjavaju nam kako automobil nije “u vlasništvu”, nego je “u leasingu”.

“Službeni automobil za potrebe prijevoza predsjednika, ali i drugih dužnosnika i zaposlenika Obrtničke komore Primorsko-goranske županije unajmljen je temeljem ugovora o operativnom leasingu 29.01.2019. godine, dakle nije u vlasništvu Komore. Radi se o osobnom vozilu marke WW Pasat, godina proizvodnje 2016”, stoji u odgovoru HOK. Na leasing automobila u 2019. godini utrošena je 58.961 kuna, a do kraja kolovoza 2020. godine 41.479 kuna.

Obrtnici dali novac Počasnom bleiburškom vodu

Podsjetimo kako je HOK bio u fokusu javnosti nakon što se otkrilo da je izdvojio 15 tisuća kuna za “održavanje redovitih aktivnosti” Počasnog bleiburškog voda, a one se svode na sentimentaliziranje ustaštva, o čemu je Riportal pisao OVDJE.

Podsjetimo i kako je vlada nedavno odbila ukinuti obvezno članstvo u HOK-u i to s obrazloženjem da komore promiču javni interes.

“Obvezno članstvo u takvim udruženjima ne dovodi do povrede slobode udruživanja iako su Komore kao članske organizacije, zajednice osoba osnovane javnopravnim aktom, i imaju javne ovlasti. Temeljni cilj im nije promicati privatne interese svojih članova koji u te udruge najčešće nisu okupljeni dobrovoljno, s obzirom na to da Komore, prije svega, vrše javnopravni nadzor nad članovima struke te stoga prvenstveno promiču javni interes”, navodi se u obrazloženju stava vlade, koja se izjasnila protiv ukidanja obveznog članstva, donosi Index.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari