IZ RIJEKE SE GLEDA U SVEMIR: Na Odjelu za fiziku riječkog Sveučilišta počela konferencija o najvećim teleskopima na svijetu!

Idi na originalni članak

Odjel za fiziku Sveučilišta u Rijeci ovog tjedna će ugostiti znanstvenike međunarodne kolaboracije LST-CTA, koji će od 8. do 12. srpnja raspravljati o razvoju najvećih teleskopa na svijetu za mjerenje gama-zračenja iz svemira

Oglas

Čerenkovljevi teleskopi LST (Large Size Telescope) budućeg gama-opservatorija CTA (Cherenkov Telescope Array). Prošle je godine svečano inaguriran prototip LST-1 na Kanarskom otoku La Palmi, a trenutno je u tijeku testiranje prototipa i konstrukcija ostalih teleskopa LST namijenjenima za CTA-N na La Palmi i CTA-S u Chileu. 

Hrvatska je jedna od 10 zemalja članica kolaboracije LST-CTA, uz Japan, Njemačku, Španjolsku, Italiju, Francusku, Indiju, Poljsku, Švedsku i Brazil. Grupa s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci doprinosi projektu razvojem računalnih simulacija pomoću superračunala “Bura”. 

U sklopu sastanka bit će održana dva događaja otvorena za javnost, na engleskom jeziku.

U utorak, 9. srpnja u 21 sat u Astronomskom centru Rijeka na Sv. Križu, prof. dr. Manel Martinez iz Barcelone, predsjednik Upravnog odbora kolaboracije LST, održat će popularizacijsko predavanje pod nazivom “Challenging Einstein with Gamma-rays”. Nakon predavanja, posjetiteljima će biti omogućeno promatranje neba teleskopom u slučaju prikladnih vremenskih uvjeta. Ulaz je slobodan.

U četvrtak, 11. srpnja 2019. od 14 do 19 sati na Kampusu Sveučilišta u Rijeci bit će održana serija predavanja eksperata u područjima fizike kojima se bave teleskopi LST, a koju će započeti prof. dr. Masahiro Teshima sa Sveučilišta u Tokiju, voditelj projekta LST-CTA s predavanjem pod nazivom “Physics goals with CTA/LSTs and LST overview”.

Ulaz je slobodan, uz preporučeno predznanje iz fizike na razini 4. razreda gimnazije ili sveučilišnog studija. 

Exit mobile version