IZ RIJEKE SE GLEDA U SVEMIR: Na Odjelu za fiziku riječkog Sveučilišta počela konferencija o najvećim teleskopima na svijetu!

Odjel za fiziku Sveučilišta u Rijeci ovog tjedna će ugostiti znanstvenike međunarodne kolaboracije LST-CTA, koji će od 8. do 12. srpnja raspravljati o razvoju najvećih teleskopa na svijetu za mjerenje gama-zračenja iz svemira

Čerenkovljevi teleskopi LST (Large Size Telescope) budućeg gama-opservatorija CTA (Cherenkov Telescope Array). Prošle je godine svečano inaguriran prototip LST-1 na Kanarskom otoku La Palmi, a trenutno je u tijeku testiranje prototipa i konstrukcija ostalih teleskopa LST namijenjenima za CTA-N na La Palmi i CTA-S u Chileu. 

Hrvatska je jedna od 10 zemalja članica kolaboracije LST-CTA, uz Japan, Njemačku, Španjolsku, Italiju, Francusku, Indiju, Poljsku, Švedsku i Brazil. Grupa s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci doprinosi projektu razvojem računalnih simulacija pomoću superračunala “Bura”. 

U sklopu sastanka bit će održana dva događaja otvorena za javnost, na engleskom jeziku.

U utorak, 9. srpnja u 21 sat u Astronomskom centru Rijeka na Sv. Križu, prof. dr. Manel Martinez iz Barcelone, predsjednik Upravnog odbora kolaboracije LST, održat će popularizacijsko predavanje pod nazivom “Challenging Einstein with Gamma-rays”. Nakon predavanja, posjetiteljima će biti omogućeno promatranje neba teleskopom u slučaju prikladnih vremenskih uvjeta. Ulaz je slobodan.

U četvrtak, 11. srpnja 2019. od 14 do 19 sati na Kampusu Sveučilišta u Rijeci bit će održana serija predavanja eksperata u područjima fizike kojima se bave teleskopi LST, a koju će započeti prof. dr. Masahiro Teshima sa Sveučilišta u Tokiju, voditelj projekta LST-CTA s predavanjem pod nazivom “Physics goals with CTA/LSTs and LST overview”.

Ulaz je slobodan, uz preporučeno predznanje iz fizike na razini 4. razreda gimnazije ili sveučilišnog studija. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari