POIGRAVANJE S KANDIDATIMA

Iz Zagreba se vidi Trsat?! Ministar Fuchs otklonio imenovanje ravnateljice OŠ Vladimir Gortan! U pozadini političke igre?

Adriana Brulja, ministar Radovan Fuchs. Foto: Facebook - Pixsell. Montaža: Riportal

Ministar Fuchs je uskratio suglasnost na imenovanje ravnateljice OŠ Vladimir Gortan! U pozadini su političke igre?

Razlozi za uskratu suglasnosti ravnateljici koju je podržao Školski odbor a premoćnim brojem glasova i Vijeće roditelja (11 naprama 5) su proceduralne prirode. Zbog toga su mališani i obrazovni djelatnici – potencijalni kolege kandidatkinje Nane Gulić – ostali bez visokokvalificirane stručnjakinje-povratnice iz Kanade višestruko dokazane u radu u osnovnoj školi u Kastvu. Protukandidat joj je bio riječki HDZ-ovac Dean Caput, bliski suradnik gradske vijećnice Ivone MIlinović koji je naklonost Učiteljskog vijeća, navodno, pridobio darivanjem tehničke opreme, četiri računala, baš dok je trajao natječajni postupak!

Proceduralne pogreške ili ‘dvorske igre’?

Iz ovih ili onih razloga, u posljednje vrijeme u više riječkih škola propadaju natječaji za zapošljavanje, najčešće iz proceduralnih razloga. Među njima propadaju i oni za najvišu poziciju u školskoj hijerarhiji – onu ravnatelja ili ravnateljice škole.

Jedan od najzanimljivijih neuspješno provedenih izbora ravnateljice – ne krivicom kandidata ali ni osnivača škole, Grada Rijeke! – je recentni slučaj s Trsata, iz Osnovne škole Vladimir Gortan, gdje su u nekoliko posljednjih mjeseci propala – ili opstruirana? – čak dva natječaja za izbor ravnatelja/ravnateljice škole nakon što je dugogodišnja ravnateljica Ana Biočić otišla u mirovinu.

Jednostavno, sve ono što se događalo nakon odlaska bivše ravnateljice možemo podvesti pod egidu “dvorskih igara” s politikom, nažalost, u pozadini svega, pa možda čak i unutarstranačkom (HDZ?), ali na kraju i onom s najvišeg mjesta – iz Ministarstva znanosti i obrazovanja!

No krenimo redom.

Nakon odlaska ravnateljice Ane Biočić u mirovinu, u OŠ VLadimir Gortan u prosincu raspisuju natječaj za izbor ravnatelja škole. Jedini aspirant na to mjesto, profesor Dean Caput iz Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka, riječki HDZ-ovac i bliski suradnik kontroverzne gradske vijećnice Ivone Milinović (poznate po svojim ultradesničarskim stavovima zbog čega je se na neki način odrekao čak i HDZ), prolazi na natječaju, od škole dobiva odluku o imenovanju na mjesto ravnatelja, ali škola propušta na vrijeme dostaviti dokumentaciju u Ministarstvo znanosti i obrazovanja (?!) pa natječaj propada. Iz Ministarstva poručuju – natječaj treba poništiti i raspisati novi.

Dean Caput i Ivona Milinović. Izvor: Facebook

Početkom ove godine Škola raspisuje novi natječaj i počinje ‘izborno nadmetanje’ jer se ovoga puta prijavljuju dva kandidata – profesor Dean Caput i Nana Gulić, hrvatska i kanadska državljanka, povratnica iz Kanade s impresivnim životopisom i prefesionalnim ‘backgroundom’, socijalna pedagoginja dokazana nizom projekata u kastavskoj osnovnoj školi i široj obrazovnoj zajednici.

Ipak živimo u po mnogočemu specifičnoj zemlji

Caput i Gulić iznose svoje programe i prijedloge daljnjeg razvoja obrazovnih sustava u školi. Caput, navodno, svoju kandidaturu ‘osnažuje’ i darivanjem četiri računala Školi, što – navodno, prema našim izvorima, naklonost Učiteljskog vijeća okreće prema njegovoj kandidaturi. Ipak, Nana Gulić dobiva naklonost roditelja (11 naprama 5 glasova) i predstavnika osnivača te je Školski odbor većinom glasova proglašava izabranom ravnateljicom Osnovne Škole Vladimir Gortan. Gotovo, riješeno? Ne – nije!

Ne može sve biti tako jednostavno i brzo riješeno, ipak živimo u po mnogočemu specifičnoj zemlji!

Svoj potpis na zapisnik zaključka Školskog odbora o legalnom i legitimnom imenovanju Nane Gulić na mjesto ravnateljice Škole uskraćuje – ni više ni manje – predsjednica Školskog odbora Adriana Brulja, što je vidljivo i iz zapisnika sjednice objavljenog na službenim mrežnim stranicama Škole!

Adriana Brulja svoj potpis na zapisnik/rješenje o imenovanju nove ravnateljice ne da ni po koju cijenu, iz samo njoj poznatih razloga, pa – sasvim prigodno!? – odlazi na bolovanje! Potpis zapisničarke školskog odbora, prema tumačenju Ministarstva i prema zakonskoj proceduri, nema jednaku težinu pa i ovaj natječaj propada na način da ministar uskraćuje suglasnost na izbor ravnateljice Nane Gulić, čime je izabranoj kandidatkinji onemogućeno pravo na žalbu.

Time, na neki način, ispada kao da je kandidatkinja učinila nešto krivo, što nikako ne može biti točno, jer zapravo ispada kolateralnom žrtvom već spomenutih ‘dvorskih igara’ – s možda i političkom crtom.

O cijelom ovom natječajnom ‘rašomonu’ u Osnovnoj školi Vladimir Gortan Riportal je poslao upit Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Zanimalo nas je u koliko navrata je do sada ministar Fuchs uskratio suglasnost na imenovanje ravnatelja škole, i koji su razlozi za ovu konkretnu uskratu suglasnosti.

Odgovor Ministarstva prenosimo u cijelosti:

“Ministarstvo znanosti i obrazovanja zaprimilo je Vaš upit u kojem ste zatražili informaciju o uskrati suglasnosti ministra za imenovanje ravnatelja Osnovne škole „Vladimir Gortan“, Rijeka te Vam u svezi s istim odgovaramo sljedeće.

Zahtjev za prethodnu suglasnost ministra za imenovanje ravnatelja Osnovne škole „Vladimir Gortan“, Rijeka podnesen sukladno članku 127. stavku 2. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja ga je zaprimilo 29. ožujka 2022. godine.

Uvidom u navedeni zahtjev i dostavljenu dokumentaciju o imenovanju ravnatelja utvrđene su nepravilnosti koje se odnose na provođenje postupka imenovanja i to:

· formalno-pravni propusti koji se odnose na nepoštivanje odredaba Statuta kao općeg akta Škole, kojim je, među ostalim reguliran i postupak imenovanja te sazivanje i održavanje sjednica Školskog odbora kao upravljačkog tijela Škole

· postupak sazivanja i održavanja sjednica Školskog odbora nije proveden u skladu s odredbama Statuta Škole

· Zapisnik sa sjednice na kojoj je imenovan ravnatelj dostavljen je nepotpisan

· Odluku o imenovanju ravnatelja potpisala je članica Školskog odbora koja nije predsjedavala sjednici iako je sjednici prema navedenom nepotpisanom Zapisniku predsjedavala predsjednica Školskog odbora.

Ministar Radovan Fuchs do sada je tri puta uskratio prethodnu suglasnost za imenovanje predloženog kandidata ravnateljem.”, stoji u odgovoru Ministarstva Riportalu.

Cinici bi rekli…

Sve u svemu, cijeli postupak nije na ponos Ministarstva ali i Školskog odbora koji je dozvolio da proceduralne pogreške spriječe imenovanje izabranog kandidata a potom i izabrane kandidatkinje. Neki cinici bi možda rekli i ovo – “kada HDZ-ov kandidat prođe, onda proceduralne greške nisu bitne, kada HDZ-ov kandidat ne prođe – bitna je svaka proceduralna točka. A ako i nema propusta, uskrata suglasnosti je ministrovo pravo”?!?

Nakon ove pomalo i mučne riječko-zagrebačke priče, logično se postavlja i sljedeće pitanje – ako je Vijeće roditelja, i ne samo ono već i Školski odbor – osim rečene Adriane Brulje, u interesu djece premoćno prepoznalo jednog kandidata kao poželjnu ravnateljicu škole, a osnivač škole valjda najbolje prepoznaje situaciju “na terenu”, zašto Osnivač škole, u ovom slučaju Grad Rijeka, nema i ‘zadnju riječ’? Potpuno nam je jasno slovo zakona, ali baš i zbog ovog slučaja, to slovo zakona nema u nekim slučajevima baš puno poveznica sa zdravim razumom…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari