Izaslanstvo najvećeg grada na svijetu posjetilo Rijeku

Najveći grad na svijetu ima 33 milijuna stanovnika! Možete li to uopće zamisliti?!

A u Gradu Rijeci danas je održan prijam za službeno izaslanstvo upravo tog, najmnogoljudnijeg grada na svijetu, kineskog Chongqinga!

U ime Grada Rijeke delegaciju je primio predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat, u pratnji pročelnika Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje imovinom Srđana Škunce.

Chongqing se nalazi u središnjem dijelu Kine, a zbog svoje veličine – proteže se na 82.000 km² i ima preko 30 milijuna stanovnika – ima status pokrajine. To je velika riječna luka, važno prometno čvorište, industrijsko i političko središte ovog dijela Kine. Grad je iznimno brzo narastao tijekom zadnjih petnaestak godina, nakon izgradnje brane na rijeci Jangce.

Razgovaralo se o načinima suradnje Rijeke i velikog kineskog grada

Sedmeročlano izaslanstvo Chongqinga, na čijem je čelu zamjenik gradonačelnika Lu Kehua, predstavilo je svoj grad u svjetlu njegovih najnovijih razvojnih dostignuća, a s Rijekom žele razmjenu iskustava u području prijevoza roba i usluga, planiranja grada i razvoja, s naglaskom na obnovu i zaštitu kulturne baštine kao i zaštitu okoliša.

Poželjevši dobrodošlicu uvaženim gostima u našem gradu, predsjednik Gradskog vijeća Poropat podsjetio je kako su predstavnici Grada Rijeke već imali priliku susresti se predstavnicima Chongqinga, kako u Rijeci, tako i u Kini.

Rijeku je predstavio kao grad koji se iz tipičnog industrijskog transformirao u transportno središte s rastućom farmaceutskom industrijom i projektiranjem u brodogradnji. Podsjetio je kako Rijeka, koja sljedeće godine nosi prestižnu titulu Europske prijestolnice kutlure, njeguje suradnju s tri kineska grada – Dalianom, Ningboom i Qingdaom.

U neformalnom dijelu primanja razgovaralo se i o ulaganjima u sportske objekte na području Rijeke i okolice. Kantrida?

Gosti će u pratnji stručnog vodiča u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke obići uži centar Rijeke, a tijekom sutrašnjeg dana predviđen je susret s predstavnicima Lučke uprave Rijeke.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari