Temelji primorske kuhinje su riba, plodovi mora, razno voće i povrće te svjetski poznato maslinovo ulje.
Kako bismo se uvjerili da je Rijeka bedem mediteranske kuhinje, proveli smo istraživanje u kojem nam je pomogla Pauza – servis za online narudžbe hrane.
Riječani sami za sebe vole reći kako su praktični i jednostavni, a istraživanje je pokazalo kako je Rijeka luka gastronomske različitosti.
Šećer dolazi – na početku!
Poznato je kako međunarodni riječki karneval ne može proći bez fritula i kroštula. Ostatak godine, Riječani uživaju u palačinkama. Tko zna, možda u budućnosti Riječani kreiraju i vlastiti unikatni recept za palačinke koji će biti poznat diljem svijeta. Nešto slatko voli pojesti velik broj Riječana, a deserte naručuju čak češće nego ribu! Ipak, šećer u krvi Riječani reguliraju zdravom prehranom u obliku raznih salata koje su glavno jelo velikog broja Riječana.
Ča je za marendu?
S mora selimo u zemlju na dva kontinenta i njen najpoznatiji izvozni proizvod – kebab. Riječani nakon đira po gradu kebab naručuju više nego grčki gyros ili burek. Zato uživaju u gastro delicijama susjeda Talijana – lasagne i njoki čest su obrok stanovnika grada koji teče, a partneri dostavljači Pauze pred vrata im donose i rižot. Možda se među rižotima krije i onaj s morskim plodovima i famoznim kvarnerskim škampima.
Summer body može pričekati
Niti jedan izvještaj o hrani ne može proći bez kraljice dostave – Njezinog Visočanstva pizze! Riječani uvjerljivo najviše naručuju pizze, a je li ona okrugla, rolana, iz krušne peći ili u obliku sendviča, manje im je bitno.
Visoko na postolju odmah do pizze nalaze se još dva hita gastro scene. Naravno, riječ je o burgerima i hamburgerima. Riječani očito jako dobro znaju razliku ova dva bratska jela jer burger odnosi pobjedu ispred hamburgera. Kad u narudžbu dodamo i nuggetse, kombinacija burgera i nuggetsa gotovo se približava kraljici dostave. Čini se kako su mali Riječani također ljubitelji fast fooda (a možda ih samo vesele mini igračke) jer je istraživanjem ustanovljeno kako na njihove adrese često stiže “meni sreće” iz najpoznatijeg prehrambenog lanca brze hrane.
Teza o luci gastronomske različitosti ovim je istraživanjem potvrđena. Šarolikost primorske kuhinje plod je utjecaja različitih kultura tijekom bogate povijesti Rijeke, a odmor od pripreme obroka, Riječani traže u ukusnim i jednostavnim jelima.
Ajmo ća isprobat specijalitete kao što su pašta ili rižota na Pauza! Pratite Facebook i Instagram stranice za sve informacije i promotivne aktivnosti.