IZBJEGLIČKA KRIZA Obersnel: Izbjeglice bi mogli smjestiti u prazna skladišta na Žabici, kompleks Rikard Benčić ili u Harteru

Idi na originalni članak

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel iznio je danas stajalište riječke gradske vlasti glede možebitnog prihvata izbjeglica u aktualnoj izbjegličkoj krizi koja potresa Europu, mnoge zemlje u regiji (Makedonija, Srbija), a mogla bi se lako preliti jednim dijelom i u Hrvatsku, prenosi portal Index.hr.

Oglas

Evo što je riječki gradonačelnik rekao po tom pitanju: „U Rijeci za sada ne postoji poseban plan koji bi se odnosio isključivo na prihvat izbjeglica iz područja zahvaćenih ratom, no Grad Rijeka je u stalnom kontaktu s Crvenim križem i ukoliko bude potrebno bit ćemo spremni reagirati. Kada bi u Rijeku došlo više tisuća izbjeglica najveći bi problem, kao i u drugim sredinama, bio njihov smještaj. Rijeka je površinom izuzetno mali grad, prostire se na samo 44 kvadratna kilometra i gotovo da i nema većih, praznih površina na kojima bi se mogli, primjerice, izgraditi privremeni prihvatni kampovi ili nešto slično. U objekt Crvenog križa moguće je smjestiti manji broj osoba. Ukoliko se ti kapaciteti popune, najbrže privremeno rješenje mogu biti sportske dvorane.

Kratkoročno rješenje – prazne hale

Kratkoročno rješenje mogu biti i različite hale poput trenutno praznih skladišta na Žabici, prazni prostori u kompleksu bivše tvornice Rikard Benčić ili pak u nekadašnjem industrijskom kompleksu Hartera, naravno uz određenu prilagodbu tih prostora odnosno uz osiguranje kreveta, pokretnih nužnika te tekuće vode. Što se tiče eventualne potrebe za osiguranjem obroka za izbjeglice, u Rijeci postoji kuhinja Crvenog križa čiji djelatnici mogu distribuirati obroke po terenu, a vjerujem da će, i u suradnji s različitim tvrtkama, ako bude potrebe, biti moguće postaviti i veći broj prijenosnih sanitarnih čvorova po gradu odnosno na lokacijama na kojima to bude i ako bude potrebno.

Snašli smo se i u Domovinskom ratu

Građani Rijeke, Grad Rijeka i ovdašnje institucije ili tvrtke su tijekom Domovinskog rata zbrinuli velik broj izbjeglica stoga vjerujem da ćemo se snaći i ukoliko u naš grad stignu izbjeglice iz područja u kojima danas bjesne ratovi. Rijeka je poznata po svojoj otvorenosti i prihvaćanju različitosti među ljudima stoga ne očekujem incidente povezane s nečijim porijeklom, vjeroispoviješću i slično. No, treba imati na umu da je velik broj ljudi na malom prostoru, u improviziranim uvjetima, u svakoj sredini i u svakoj situaciji plodno tlo za potencijalne sukobe i incidente. Također treba naglasiti da je eventualno zbrinjavanje izbjeglica prije svega stvar državne politike i politike resornog ministarstva, a Grad Rijeka će, ukoliko bude potrebno, slijediti sve njihove naputke“, rekao je za Index.hr gradonačelnik Grada Rijeke, Vojko Obersnel.

Exit mobile version