IZBJEGLIČKA KRIZA Obersnel: Izbjeglice bi mogli smjestiti u prazna skladišta na Žabici, kompleks Rikard Benčić ili u Harteru

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel iznio je danas stajalište riječke gradske vlasti glede možebitnog prihvata izbjeglica u aktualnoj izbjegličkoj krizi koja potresa Europu, mnoge zemlje u regiji (Makedonija, Srbija), a mogla bi se lako preliti jednim dijelom i u Hrvatsku, prenosi portal Index.hr.

Evo što je riječki gradonačelnik rekao po tom pitanju: „U Rijeci za sada ne postoji poseban plan koji bi se odnosio isključivo na prihvat izbjeglica iz područja zahvaćenih ratom, no Grad Rijeka je u stalnom kontaktu s Crvenim križem i ukoliko bude potrebno bit ćemo spremni reagirati. Kada bi u Rijeku došlo više tisuća izbjeglica najveći bi problem, kao i u drugim sredinama, bio njihov smještaj. Rijeka je površinom izuzetno mali grad, prostire se na samo 44 kvadratna kilometra i gotovo da i nema većih, praznih površina na kojima bi se mogli, primjerice, izgraditi privremeni prihvatni kampovi ili nešto slično. U objekt Crvenog križa moguće je smjestiti manji broj osoba. Ukoliko se ti kapaciteti popune, najbrže privremeno rješenje mogu biti sportske dvorane.

Kratkoročno rješenje – prazne hale

Kratkoročno rješenje mogu biti i različite hale poput trenutno praznih skladišta na Žabici, prazni prostori u kompleksu bivše tvornice Rikard Benčić ili pak u nekadašnjem industrijskom kompleksu Hartera, naravno uz određenu prilagodbu tih prostora odnosno uz osiguranje kreveta, pokretnih nužnika te tekuće vode. Što se tiče eventualne potrebe za osiguranjem obroka za izbjeglice, u Rijeci postoji kuhinja Crvenog križa čiji djelatnici mogu distribuirati obroke po terenu, a vjerujem da će, i u suradnji s različitim tvrtkama, ako bude potrebe, biti moguće postaviti i veći broj prijenosnih sanitarnih čvorova po gradu odnosno na lokacijama na kojima to bude i ako bude potrebno.

Snašli smo se i u Domovinskom ratu

Građani Rijeke, Grad Rijeka i ovdašnje institucije ili tvrtke su tijekom Domovinskog rata zbrinuli velik broj izbjeglica stoga vjerujem da ćemo se snaći i ukoliko u naš grad stignu izbjeglice iz područja u kojima danas bjesne ratovi. Rijeka je poznata po svojoj otvorenosti i prihvaćanju različitosti među ljudima stoga ne očekujem incidente povezane s nečijim porijeklom, vjeroispoviješću i slično. No, treba imati na umu da je velik broj ljudi na malom prostoru, u improviziranim uvjetima, u svakoj sredini i u svakoj situaciji plodno tlo za potencijalne sukobe i incidente. Također treba naglasiti da je eventualno zbrinjavanje izbjeglica prije svega stvar državne politike i politike resornog ministarstva, a Grad Rijeka će, ukoliko bude potrebno, slijediti sve njihove naputke“, rekao je za Index.hr gradonačelnik Grada Rijeke, Vojko Obersnel.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views