IZBJEGNUTA NESREĆA: S Teatra Fenice jaka bura otkinula dijelove fasade!

Na svu sreću, u trenutku kidanja dijelova fasade u blizini nije bilo prolaznika

Danas ujutro s fasade riječkog Teatra Fenice odlomili su se poveći komadi fasade koji su s visine završili na ulici. Na svu sreću, u trenutku kidanja dijelova fasade u blizini nije bilo prolaznika pa je izbjegnuta nesreća koja bi se sigurno dogodila da su dijelovi fasade pali na nekoga.

Možemo slobodno reći da je dugogodišnje loše stanje ovog riječkog spomenika kulture jedna riječka crna točka, da ne kažemo i – sramota.

Dragan Rukavina, direktor Rijekakina, u čijem je vlasništvu zgrada, rekao je za Novi list kako je jutros dobio dojavu iz riječkog komunalnog redarstva o tome da su pali dijelovi fasade nakon čega je prostor odmah osiguran.

– Uzrok oštećenja je kombinacija loših vremenskih uvjeta. Naime, nakon kiše spustila se temperatura pa se kiša koja se zadržala u dijelovima fasade smrzla. Nakon toga zapuhala je jaka bura i ti su se dijelovi na kojima se nalazio led odlomili i pali. Događalo se to i ranije zbog čega smo prošle godine djelomično sanirali fasadu, odnosno skinuti su dijelovi koji su potencijalno bili opasni. Nažalost, očito su se pojavila nova oštećenja – kazao je Rukavina za Novi list dodajući da će tijekom dana prostor oko zgrade biti očišćen, a idući tjedan, kada više ne bude opasnosti, vidjet će što se može učiniti te ponovno angažirati tvrtke za novu intervenciju na saniranju fasade.

U svom statusu na Facebooku Danko Švorinić (lista za Rijeku) upitao se: „Treba li netko poginuti da bi ‘nadležno tijelo’ počelo s primjenom zakona?“, istodobno citirajući zakonske odredbe koje smatra relevantnima za ovaj slučaj:

“Ako vlasnik pravodobno ne provede propisanu mjeru zaštite kulturnoga dobra, nadležno će ga tijelo opomenuti i odrediti mu rok do kada je obvezan tu mjeru provesti, uz upozorenje da će u protivnom takva mjera biti provedena na njegov trošak. Ako vlasnik kulturnoga dobra ni nakon opomene ne provede propisanu mjeru ili je ne provede u određenom roku, tu će mjeru provesti nadležno tijelo na trošak vlasnika’.“, citira Švorinić slovo zakona.

Također je statusom na Facebooku reagirao i Bojan Kurelić iz Akcije mladih:

„Više puta smo upozoravali i gradonačelnika i nadležne službe da privatni vlasnik ne vodi računa o kulturnom dobru grada i svojoj imovini… postavlja se pitanje kada će netko od nadležnih poduzeti korake… možda kad netko pogine! Europska prijestolnica kulture u kojoj se kulturna baština raspada i pada po građanima!“, oštar je Kurelić.

Kvalitetno rješenje je, naravno, nova fasada, ali ona, za sada nije izgledna. Suvlasnik Rijekakina tvrtka je u vlasništvu riječkog poduzetnika Mirka Pavičića, Rijekatekstil – Domus, koji je u intervjuu Novom listu 2012. godine kazao kako “ne znaju što će biti s obnovom Teatra Fenice”. Te 2012. godine tvrtka Rijekakino ponudila je prodaju 9/10 suvlasničkog udjela nad zgradom i dvorištem od 1.857 „kvadrata“ po cijeni od 5,1 milijuna eura, odnosno za 38,6 milijuna kuna.

Primorsko-goranska županija i država odbile su pravo prvokupa, podsjeća Novi list, dok je Grad Rijeka bio zainteresiran da zgrada pređe u gradsko vlasništvo, ali za to nije imao novca. Očito nije bilo niti drugih interesenata pa je Rijekatekstil – Domus i dalje vlasnik, a u zgradu se godinama ne ulaže.

Prema riječima Dragana Rukavine, zgradu su kasnije pokušali prodati i po knjigovodstvenoj cijeni, ali ni u tome nisu uspjeli.

Teatro Fenice ušao je i u Strategiju razvoja Grada Rijeke za razdoblje od 2014. do 2020. godine kao “izvedbena i koncertna dvorana i kongresni centar”, a pitanje je i koje se sporadično spominje i na sjednicama Gradskoga vijeća Rijeke.

U listopadu prošle godine, pitanje vezano uz Teatro Fenice postavio je Koraljko Pasarić iz PGS-a kojega je zanimalo što je Grad napravio „po pitanju te zgrade“ zadnjih nekoliko godina, budući da je objekt već više od deset godina zatvoren za javnost.

Gradonačelnik Vojko Obersnel odgovorio je kako je “Grad Rijeka svjestan važnosti Teatra Fenice jer je riječ o prostoru koji je namijenjen za održavanje koncerata i predstava za što je i građen”.

– Radi se o najvećoj dvorani u Rijeci. Na žalost zgrada je u privatnim rukama. U procesu privatizacije Grad je Rijeka kinu predlagao prepuštanje vlasništva nad zgradom, a da Rijekakino nastavi svoju djelatnost. Tada nije bilo razumijevanja od strane uprave. Privatizacija je u međuvremenu završena, a Rijekakino je propalo. Izmijenili su se vlasnici, a sa današnjim vlasnikom su se vodili pregovori. Angažiran je sudski vještak koji je procijenio vrijednost zgrade na 6-7 milijuna eura. Teško da Grad može osigurati te novce. Niti jedan EU fond ne predviđa novce za kupovinu zgrade, premda je vlasnik imao namjeru u prikupiti novac iz tih fondova. Preduvjet je bio da vlasnik bude javni, a ne privatni sektor. Postoje neke šanse, da se načini nešto pozitivno, no one su tanke. Nastoji se naći neko rješenje, ali se bojim da će to biti teško ukoliko se ne otvore neke druge mogućnosti korištenja europskih fondova – odgovorio je tada gradonačelnik Obersnel.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari