IZBORI – RIJEKA: SDP-u i partnerima najviše glasova za Gradsko vijeće; Obersnel i Burić u drugom krugu izbora za gradonačelnika

Prema privremenim rezultatima lokanih izbora, najviše mjesta u riječkom Gradskom vijeću imat će koalicija SDP, PGS, HSU, IDS, Laburisti, SDSS, HSS (38,13 posto) te HDZ (18,3 posto)

Prema privremenim rezultatima kojima je obrađeno 37,6 posto biračkih mjesta, slijedi koalicija Akcija mladih, Živi zid, Snaga, (12,39 posto), Kandidacijska lista grupe birača koju predvodi nezavisni Hrvoje Burić (10,7 posto) , Lista ZA RI – Pametno (6,97 posto) i Most (6,61 posto) .

Više od 5 posto glasova osvojila je i koalicija HNS, ARS, SDAH (6,42 posto), dok je Kandidacijska lista grupe birača koju je predvodio Antonio Dražović dobila 0,42 posto glasova.

Prema privremenim rezultatima, u drugi krug izbora za riječkog gradonačelnika ulazi Vojko Obersnel (SDP, PGS, HSU, IDS, Laburisti, SDSS, HSS), koji je osvojio 41,26 posto glasova i nezavisni Hrvoje Burić s 17,3 posto osvojenih glasova.

Obersnel: Ostvario sam izuzetan rezultat

Vojko Obersnel, kandidat za gradonačelnika Rijeke koalicije “Rijeka za sve”, koju čine SDP, PGS, HSU, IDS, Hrvatski laburisti, SDSS i HSS, koji ide u drugi krug s nezavisnim kandidatom Hrvojem Burićem, rekao je da je ostvario izuzetan rezultat jer ima više nego dvostruko bolji rezultat od protukandidata.

Rezultati koje je ostvarila lista koalicije “Rijeka za sve” za Gradsko vijeće Rijeke pokazuju da će se morati koalirati s nekim drugim članovima Gradskog vijeća, rekao je Obersnel.

“Siguran sam da ćemo naći partnere koji prepoznaju naš program i svjetonazor u time osigurati stabilnost u vijeću”, kazao je Obersnel. “Građani su prepoznali socijaldemokraciju i partnere koji su se okupili oko socijaldemokracije kao vodeće i prepoznatljive snage u gradu. Nadam se da ćemo u drugom krugu izbora uspješno završiti ovu priču i nastaviti voditi Rijeku kao moderan, otvoren i europski grad”, rekao je.

Na upita da komentira vrlo malu izlaznost u Rijeci na ovim izborima, Obersnel je naveo da je u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji izlaznost uvijek nešto niža nego što je prosjek u Hrvatskoj. “Teško je objasniti zašto, je li u pitanju zasićenost politikom i političarima ili jednostavno nemanje potrebe za promjenama”, dodao je Obersnel.

U Rijeci je izlaznost bila 36,65 posto.

Burić: SDP neće imati većinu u riječkom Gradskom vijeću

Nezavisni Hrvoje Burić, koji je prema privremenim rezultatima u utrci za riječkog gradonačelnika osvojio 17,3 posto glasova, izjavio je da je sretan zbog ostvarenih rezultata i da u drugom krugu očekuje pobjedu, ocijenivši pri tom da je većina glasova u riječkom Gradskom vijeću pripala oporbi.

Burić je rekao da, prema privremenim rezultatima, SDP s partnerima neće imati većinu u Gradskom vijeću te da vjeruje da će kao budući gradonačelnik, a uz potporu ostalih protukandidata, osvojiti većinu vijećničkih mjesta.

Burić smatra da je dugogodišnji gradonačelnik i njegov vjerojatni protukandidat u drugom krugu Vojko Obersnel (SDP, PGS, HSU, IDS, LABURISTI, SDSS, HSS) osvojio 41,26 posto glasova, jer je “Obersnelova interesna skupina izašla na izbore.“

Komentirajući malu izlaznost birača u Rijeci, naglasio je da Riječane treba motivirati da dođe do promjene, tj motivirati birače koji danas nisu izašli na izbore.

Prema prvim privremenim rezultatima, najviše mjesta u riječkom Gradskom vijeću imat će koalicija SDP, PGS, HSU, IDS, Laburisti, SDSS, HSS (38,13 posto) i HDZ (18,3 posto) . Slijedi koalicija AM, Živi zid, Snaga Alternativa (12,39 posto),

Kandidacijska lista grupe birača koju je predvodio nezavisni Hrvoje Burić (10,7 posto) , List za RI – Pametno( 6,97 posto) i Most (6,61 posto) . Više od 5 posto glasova osvojila je i koalicija HNS, ARS, SDAH (6,42 posto), dok je Kandidacijska lista grupe birača koju je predvodio Antonio Dražović dobila 0,42 posto glasova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari