HODOČAŠĆE SV. ANTUNU PADOVANSKOM

IZLET ZA PAMĆENJE Bili smo s riječkim ABC Travelom u Padovi: Pored znamenitosti, zanimale su nas i cijene u trgovinama

Foto: Riportal

U Padovu smo otišli u aranžmanu popularne riječke turističke agencije ABC Travel u sklopu hodočašća sv. Antunu Padovanskom. Nakon razgleda povijesnih i arhitektonskih znamenitosti, ostalo nam je dovoljno slobodnog vremena za gastronomske užitke i shopping

ABC Travel sve je popularnija turistička agencija koja privlači putoholičare vrlo prihvatljivim omjerom ponude izleta i kraćih i duljih putovanja te njihove cijene. Jednodnevni i višednevni aranžmani orijentirani su kako na putovnja na destinacije u susjednim zemljama tako i na one u udaljenijim europskim krajevima.

Putovanja na kraćim i srednje kratkim dionicama realiziraju autobusima njihova partnera-prijevoznika Brioni Pula koji je dijelom NOMAGO grupacije što je samo po sebi svojevrsna garancija kvalitete, sigurnosti i udobnosti autobusnog prijevoza.

Na raspolaganju su putnicima praktički od 0-24 i ističu da su zapravo danas i jedna od rijetkih agencija koja održava “živi” kontakt s korisnicima njihovih usluga. Kontakt “oči u oči” s turističkim agentima ABC Travela i odgovore na svaki vaš upit možete dobiti i uživo na adresi Trpimirova ulica 5A, praktički na samoj Žabici.

U sve navedeno uvjerili smo se i sami.

Uslugu ABC Travela isprobali smo tijekom jednodnevnog izleta u Padovu. Povod je bio vjersko hodočašće sv. Antunu Padovanskom, svećeniku i jednom od najvažnijih i najomiljenijih katiličkih svetaca koji je preminuo u Padovi 13. lipnja 1231. godine.

Start ovog izleta zakazan je u 7 sati s polaskom autobusa s Jelačićeva trga. Opcija za putnike je i ukrcaj na Vratima Jadrana, što su mnogi i iskoristili u želji da izbjegnu jutarnje prometne gužve u središtu grada. Na Vratima Jadrana je i veliko parkiralište pa se mnogi izletnici i inače odlučuju na ostavljanje svojih vozila na parkiralištu koje se ne naplaćuje.

Vozač Dragan Dragojević ugodnom i sigurnom vožnjom vozio nas je kroz Sloveniju i Italiju dok je turistički vodič Ines Deranja ugodnim i nenametljivim glasom putnicima tijekom putovanja pripovijedala o mnogim zanimljivostima i zgodama vezanima uz mjesta kroz koja smo putovali.

Po dolasku u Padovu i parkiranja na parkiralištu uz glasoviti trg Prato della Valle, izletnici su krenuli u informativni obilazak užeg središta grada u kojem je zapravo smještena i većina znamenitosti ovog vjerskog središta ali i sveučilišnog grada u kojem svake godine studiraju deseci tisuća studenata iz svih dijelova svijeta.

Na velebnom Prato della Valle smjestili su se mnogobrojni ulični prodavači koji su na štandovima nudili razne suvenire ali i uporabne predmete iz kućne radinosti. Poslijepodne je tu živnuo i luna-park!

Za samo nekoliko minuta hoda, uz upute i informacije vodičkinje Ines o usputnim znamenitostima, stigli smo do grandiozne Bazilike Svetog Ante (Il Santo), jednog od najvećih remek-djela svjetske umjetnosti i jednog od najposjećenijih kršćanskih svetišta koje datira iz 12. stoljeća.

Bazilika Svetog Ante duga je 115 metara, u najvećem rasponu je široka 55 metara, a unutarnja visina doseže 38,50 metara. Nad njom se izdiže 8 kupola, 2 zvonika i 2 vitka tornjića; dva srodna zvonika dosižu visinu od 68 metara!

Kasnije poslijepodne sudjelovali smo i na misi u impozantnoj građevini koju su ispunile – doslovno – tisuće hodočasnika koji su se smjestili kako u glavnom ‘tijelu’ bazilike tako i u apsidalnom dijelu s devet kapelica u polukrugu te vrtu u sklopu goleme građevine.

Vodičkinja Ines dovršila je obilazak užeg središta Padove a onda su izletnici krenuli u obilazak po svome nahođenju. Nas su, pored povijesnih znamenitosti ali i nekih suvremenih funkcija grada, kakve su naprimjer javni gradski promet (odvija se dijelom autobusima a dijelom tramvajem!), zanimale i cijene u trgovinama i živopisnoj ‘zelenoj’ tržnici te tržnicama uporabnih predmeta na nekoliko gradskih trgova.

Cijene u trgovinama možete provjeriti u našoj galeriji fotografija, a opći je zaključak da ne odudaraju previše od cijena u hrvatskim trgovinama. Kada usporedimo talijanske plaće i mirovine s onima naših građana, jasno je tko je tu u prednosti i tko lakše i češće odlazi u trgovine u kupovinu namirnica i svih drugih potrepština potrebnih za svakodnevni život građana.

Isto se može reći i za posjet restoranima, zalogajnicama i kafićima u samom centru Padove: vrlo lako i brzo možete između obilja ukusno uređenih lokala (kako to valjda samo Talijani znaju!) odabrati upravo ono što odgovara vašim gastronomskim navikama ali i stanju u vašem novčaniku! I prii tome u mnogim slučajevima čak možete doći do ovog zaključka: pa ovdje je jeftinije nego u Rijeci!

Gladni i žedni svakako ne možete i nećete ostati.

Nakon obilaska grada i manjeg shoppinga, poslijepodne nam je ostalo dovoljno vremena za posjet još jednoj crkvi koja ostavlja bez daha: Bazilika sv. Justine (Abbazia di Santa Giustina) nešto je ‘asketskija’ od Bazilike Svetog Ante ali nipošto i manje impozantna građevina u kojoj se čovjek, doslovno, osjeća malen poput mrava pod ogromnom kupolom bazilike.

Odmah po izlasku iz Bazilike sv. Justine, na prometnici koja ju dijeli od Prato della Valle, prisustvovali smo jednoj vrlo zanimljivoj sceni: par uljudnih ali istovremeno odrešitih policajaca – odnosno ‘carabiniera’ – zaustavio je jednu oskudnije odjevenu djevojku koja se ‘outfitom’ (kratke hlačice i ‘crop top’) prilagodila ljetnim temperaturama toga dana, ali ne i datumu u godini. Upozorili su djevojku da je izašla oskudno odjevena na dan kada grad slavi katoličkog sveca i kada Padovom hodočaste tisuće vjernika. Zamolili su ju da ili izbjegava centar grada ili da se drugačije obuče, što je djevojka – barem načelno – prihvatila i otišla svojim putem.

Je li ih i poslušala – ne znamo.

Povratak u Rijeku bio je jednako ugodan kao i odlazak u Padovu, a nekoliko zadovoljnih putnika kazalo nam je da i inače putuju u aranžmanu ABC Travela čijom uslugom su jako zadovoljni.

“Prednost naše agencije su iskustvo, sigurnost, poslovnica u strogom centru grada, pružanje direktne informacije… Ukratko – sve na jednom mjestu uz prilagodljivost svim zahtjevima korisnika naših usluga.”, ističu iz ABC Travela. ABC je kratica, ponosno ističu, za All Best Croatian Travel (Najbolja hrvatska putovanja).

Dodaju kako su česti korisnici njihovih usluga i vrtićka djeca, osnovne škole, srednje škole, fakulteti, udruge, sindikati… a često im se javljaju i iz raznih tvrtki kojima organiziraju putovanja u svrhu team buildinga.

Od individualnih putovanja najviše organiziraju putovanja tipa Budva-Dubrovnik (4 dana), 5 dana Sjeverne Makedonije, trodnevno putovanje u Slavoniju itd.

Ističu i kako se njihgova putovanja odvijaju modernim turističkim autobusima partnera Brioni Pula čija vozila imaju punjače za mobitele, besplatan Wi Fi i naravno – klimatizaciju.

“Vodiči u autobusima su naši dugogodišnji profesionalci koji imaju veliko iskustvo u vođenju grupa i odlično poznaju destinacije.”, dodaju zaključno.

U sve navedeno uvjerili smo se i sami, stoga vam preporučamo – život je samo jedan, nakon silnih obaveza i poslova priuštite si izlet ili putovanje ABC Travelom! Bit ćete svakako ispunjeniji novim doživljajima i iskustvima a samim time i spremniji za prihvaćanje novih poslovnih izazova i svakodnevnih obaveza.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari