EVO KAKO JE BILO NA OTVORENJU

Galerija |Izložba Dragi Česi, šaljemo pozdrav iz Hrvatske na trgu 128. brigade Hrvatske vojske

Idi na originalni članak

Na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske postavljena je izložba Dragi Česi, šaljemo pozdrav iz Hrvatske koja govori o pomoći koju je Češka pružila stotinama djece iz Daruvara i okolice ponudivši im utočište dok je u njihovoj zemlji bjesnio rat. Autori izložbe ne zaboravljaju ni na pomoć koja je Česima stigla iz Hrvatske kad su Češku zadesile poplave i tornado.

Oglas

Otvorenju izložbe nazočili su veleposlanik Češke u Republici Hrvatskoj Nj.E. Milan Hovorka, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović,  zamjenica župana Marina Medarić i predsjednica Češke besede u Rijeci Snježana Husak te među publikom konzul Republike Srbije Nenad Maričić i Jaroslav Trešnak čijom je inicijativom izgrađen kompleks Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa.

Izložba u organizaciji Veleposlanstva Češke u Zagrebu podsjetnik je na to da je pružanje ruke pomoći način na koji pridonosimo vječnoj borbi za dostojanstvenu ljudsku egzistenciju.

Izložba se održava pod zaštitom potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Republike Češke Víta Rakušana, ministra vanjskih poslova Republike Češke Jana Lipavskog, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davora Božinovića te Grada Rijeke.

Veleposlanik Češke u Republici Hrvatskoj Nj.E. Milan Hovorka kazao je kako je izložba svoju premijeru imala početkom svibnja u južnim vrtovima praškog dvorca gdje se mogla pogledati do kraja svibnja, nakon čega je bila preseljena na Karlov trg, a tijekom lipnja gostovala je u Brnu. Od samog početka pripreme ove izložbe namjera autorskog tima je bila da ovu izložbu postave u Rijeci. Ova izložba održava se pod pokroviteljstvom visokih dužnosnika Republike Češke i Republike Hrvatske, što dodatno svjedoči o važnosti i vrijednosti ove kulturne suradnje.

Izložba govori o pomoći koju je Češka pružila Hrvatskoj spašavajući 1.500 djece i majki koji su ostali bez doma u Domovinskom ratu nudeći im zaštitu. Izložba također govori o tome kroz sjećanja neposrednih sudionika prijevoza djece i majki u Češku. Danas u Hrvatskoj imamo jednog formalnog veleposlanika Milana Hovorku, ali uz njega još 1.500 neformalnih veleposlanika koji su bili u Češkoj tijekom ovog rata. Ali izložba ne završava samo time. Kada su Češku pogodile katastrofalne poplave pomoć je došla iz cijelog svijeta ali također i Hrvatske. O tome također govori izložba. Ona nema  namjeru pokazati čitavu širinu češko-hrvatskih odnosa koji su izuzetno dobri, već eto govori o ove dvije priče o pomoći jedni drugima. Rijeka je prvi grad u kojem će biti predstavljena ova izložba, ali vjeruje kako će gostovati u Daruvaru, Bjelovaru i drugim mjestima. Veleposlanik Hovorka je zahvalio Gradu Rijeci na podršci i pomoći koju pruža od samog početka.

Obraćajući se okupljenima gradonačelnik Rijeke Marko Filipović je kazao kako je ova izložba, dobar primjer kako kulturna suradnja i povijesne veze između naših naroda mogu obogatiti naše živote i učvrstiti prijateljstvo. Pravi se prijatelj poznaje po tome kako reagira u nevolji. Sudeći prema pomoći koju je Češka pružila stotinama djece iz Daruvara i okolice, nudeći im utočište u vrijeme rata s jedne strane, i pomoći koja je iz Hrvatske stigla u Češku kada su ovu zemlju zadesile poplave i tornado, nema sumnje da se ovdje radi o pravome prijateljstvu!

“U Rijeci je naša povezanost s češkom zajednicom duboko ukorijenjena u povijesti. Naime, još davne 1914. godine, u Rijeci je osnovana Češka beseda, a dokaz tome je i spomen ploča na jednoj zgradi na Kantridi.  Češka beseda u Rijeci obnovila je svoje djelovanje kroz udrugu osnovanu 1994. godine i od tada neumorno djeluju okupljajući češku nacionalnu manjinu i priređujući mnogobrojne programe čime apsolutno doprinose riječkoj multikulturalnosti i raznolikosti. Češku besedu Rijeka kroz razne natječaje financijski potpomažu Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Češka Republika kroz Savez Čeha u RH te Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Udruga je u sklopu doma otvorila i hostel kako bi osigurala dio novca i za samofinanciranje. U ime Grada Rijeke, zahvaljujem svima koji su sudjelovali u organizaciji ove izložbe”, kazao je gradonačelnik Filipović.

Riječi zahvale uputila je i zamjenica župana Marina Medarić naglasivši ulogu češke manjine u PGŽ i prijateljstvo između naših naroda.

Exit mobile version