DO 22. RUJNA JU MOŽETE POGLEDATI

Galerija | Izložba „Nevjerni psi i druge priče: Riječki rock u 20 točaka“ u Galeriji Kortil

U Galeriji Kortil otvorena je izložba Nevjerni psi i druge priče autora Velida Đekića i dizajnera Mladena Stipanovića. Izložba se priređuje kao popratni program History Film Festivala, a bit će otvorena do 22. rujna.

Izložba Nevjerni psi i druge priče dokumentarni je vodič kroz povijest riječke rock-scene sistematiziran u dvadeset točaka i govori o sceni koja se profilirala kao inovativni protagonist u Jugoslaviji, ali i dobrom dijelu srednjoeuropskih zemalja.

O izložbi su govorili Edvin Liverić Bassani, ravnatelj HKD-a na Sušaku, Ivana Lučić, voditeljica Galerije Kortil, Tiha Modrić, izvršna direktorica History Film Festivala, Velid Đekić, autor izložbe, a izložbu je otvorio Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke.

Sve je krenulo u riječkom rock-klubu Husar 1957. i njemu je posvećen prvi izložbeni plakat. Plakati koji slijede stavljaju u prvi plan protagoniste koji su otvarali pionirske horizonte. U tom kontekstu posjetitelju se pruža pogled u djelovanje prvog Yu-rock sastava Uragani, začinjavca rock-fotografije Ante Škrobonje, prvog punk benda u socijalističkom dijelu svijeta Parafa prve hip-hop družine „Žele“, prvog hip-hop ženskog benda „Freek Tha Ho“, i mnogih drugih.

Tijekom izložbe u Galeriji Kortil prikazivat će se filmovi Bernardina Modrića posvećeni riječkoj rock sceni: Ritam rock plemena – od Uragana do Urbana koji donosi sveobuhvatan presjek scene, Dugosvirajući rock – priča o riječkim rock veteranima okupljenima oko udruge LP Rock, obnavljanju starih bendova, prijateljstava i ljubavi prema glazbi, te Rock bozon o novijim snagama riječke rock scene poput benda Jonathan i novonastalim odnosima u svijetu glazbe, produkcije, medija i publike.

Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke je naglasio kako mu je drago što je Rijeka i ove godine domaćin History Film festivala, posebno zbog tematike, kako festivala tako i ove izložbe, provokativnog a ipak nedvojbenog naslova, kojom autor Velid Đekić i dizajner Mladen Stipanović, na neki način, pružaju odgovor na pitanje „Je li Rijeka grad rock´n´rola?“. Filipović je istaknuo kako ova izložba prikazuje cjelokupnu povijest riječkog rocka, počevši od sredine pedesetih godina prošlog stoljeća, sve do današnjih aktera, koji riječkom rocku daju novu budućnost, ali i odgovor na prethodno pitanje. „Gledajući ovu izložbu i sve nas koji smo se ovdje okupili večeras, siguran sam da riječki rock ima zagarantiranu budućnost, usprkos nekim novim ritmovima i glazbenim izričajima.

Galerija Kortil otvorena je radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, a subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari