ROLL ON ROLL OFF

IZLOŽBA U RIJECI Kako rad na teretnom brodu utječe na ljudsko tijelo?

Foto: Drugo more

Kako je to tjednima, ponekad i mjesecima, živjeti u skučenom prostoru dobro znaju astronauti, ali i pomorci. Uz skučene prostore tu je i nedostatak prirodnog svjetla, a u slučaju pomoraca – i nemirno more. Sve to ostavi neki trag na čovjeku, a baš time bavi se videoinstalacija francuske umjetnice koju će posjetitelji moći vidjeti od četvrtka u riječkoj Galeriji Filodrammatica.

Tijekom studijskog boravka na jednom od trgovačkih brodova kompanije Marfret, umjetnica Marie Reinert sudjelovala je na četiri putovanja od Marseillea do Alžira, bilježeći kamerom ritmičke geste četrnaest članova posade i mehaničko disanje protoka robe koja prolazi između dvije obale Mediterana. Sve to zabilježila je kroz svoju videoinstalaciju nazvanu Roll On Roll Off.

Foto: Drugo more/Screenshot

Eksperimentalni film u 24 minute otkriva utrobu broda, ispitujući puninu i prazninu ove pomorske arhitekture. U uskoj perspektivi, onoj zatvorenog svemira zajednice mornara, Roll On Roll Off istražuje stalnu napetost koju ljudska tijela održavaju s robom koja se prevozi. Važna uloga je pritom dana samoj kameri, koja, pričvršćena na brodske zidove i dijelove motora, vibrira i diše u ritmu broda poput jednog od njegovih zupčanika.

Cilj izložbe je, s jedne strane pokazati fragmentiranost poimanja geografskog teritorija: vlasnik broda je iz Francuske, a brod je plovio pod luksemburškom zastavom između dva kontinenta – europskog i afričkog – s mornarima koji su iz Ukrajine.

VIDEO DANA:

S druge strane, u pomorskom prometu ljudska su tijela maksimalno skučena i moraju se neprestano prilagođavati raznim ograničenjima, bilo da je riječ o moru koje okružuje brod tijekom plovidbe, teretu koji ne ostavlja mnogo slobodnog prostora, ili strogim policijskim, carinskim i sindikalnim pravilima kretanja u lučkim zonama i stranim teritorijima.

Silu ograničenja broda na tijelo Reinert je spoznala u suživotu s mornarima, primijetivši kako većina najradije provodi vrijeme u svojim kabinama tijekom pauze, iako je riječ o iznimno tijesnim prostorima.

Izložba Roll On Roll Off otvara se u četvrtak, 26. kolovoza u 18 sati, u Galeriji Filodrammatica, uz poštivanje važećih preporuka i mjera zaštite od zaraze koronavirusom. Nakon otvorenja, instalaciju je moguće posjetiti do 17. rujna, od ponedjeljka do subote u radnom vremenu od 16 do 20 sati. Ulaz je slobodan.

Više o izložbi pogledajte OVDJE.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views