EVO DETALJA

Galerija | Izložbom „Arheološka nalazišta i povijesni lokaliteti istočne Turske“ na postamentima na Korzu započeo 4. Tur fest

4. Tur fest manifestacija je koja se održava u jubilarnoj 100. obljetnici osnutka Republike Turske, a koju vodi Hrvatsko-tursko društvo Rijeka. Festival i izložbu otvorili su predsjednik Hrvatsko-turskog društva Rijeka dr. Vedran Obućina, direktor Turskog kulturnog centra “Yunus Emre” Fuat Korkmaz, zamjenica župana Marina Medarić i voditeljica Odsjeka za kulturu Grada Rijeke Plamena Šarlija.

Otvorenju izložbe nazočili su i Ahmed Hamdi Şuşoğlu – savjetnik za vjerska pitanja te Irfan Cirit- savjetnik Ministarstva unutarnjih poslova RT, iz Veleposlanstva Republike Turske kao i Bari Ahmedi- predsjednik Zajednice Turaka u Hrvatskoj.

Izložba „Arheološka nalazišta i povijesni lokaliteti istočne Turske“ na postamentima na Korzu ostaje otvorena do 27.9.2023.g.

Izložba je pripremljena dvojezično, na hrvatskome i engleskome jeziku, kako bi bila dostupna i turističkim posjetiteljima Rijeke i Primorsko-goranske županije. Autorica i članica HTDR Mirjana Lončar načinila je svojom kamerom 113 izložbenih fotografija godinu dana prije katastrofalnog potresa u veljači 2023.

Fotografske zabilješke prikazuju najstarija civilizacijska arheološka nalazišta i povijesne lokalitete u regiji istočne Turske koja je bila dijelom drevne Mezopotamije, područja u jugozapadnoj Aziji između rijeka Eufrat i Tigris. Urednice izložbe i autorice tekstova izložbe i pratećeg kataloga su Esma Halepović Đečević i Tea Perinčić.

U gradskoj vijećnici Grada Rijeke u utorak 19.09. u 19 sati održat će se i tematsko predavanje koje prati izložbu pod nazivom “Od Göbekli Tepea do drevnih civilizacija – arheologija i stara povijest istočne Turske”. Predavači su dr.sc. Feđa Milivojević i doc.dr.sc. Goran Bilogrivić, turski gostujući predavač te moderator dr.sc. Vedran Obućina, predsjednik Hrvatsko-turskog društva Rijeka. Predavači će svojim arheološkim i povijesnim osvrtima približiti drevni svijet i osvit civilizacije istočne Turske.

Interesu za izložbu i predavanje zasigurno će pridonijeti još svježa sjećanja na potresne scene katastrofalnog potresa kada je solidarnost sa stradalim prijateljskim narodom među prvim državama tada pokazala Republika Hrvatska slanjem spasilačkih ekipa te materijalne i financijske pomoći. Posebna zanimljivost izložbe je činjenica da su lokaliteti koji su predmet izložbe potresom neznatno ili potpuno neoštećeni i otvoreni su za javnost.

Koncertom poznate turske pijanistice Tutu Aydınoğlu u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka 26. rujna u 19.30 sati završit će se program ovogodišnjeg Tur festa.

Suorganizator Tur festa je Turski kulturni centar Yunus Emre. Pokroviteljstvo i financijska potpora: Veleposlanstvo Republike Turske u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Grad Rijeka i Primorsko -goranska županija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari