URUČILI GRADONAČELNIKU

Izviđači donijeli Betlehemsko svjetlo i u Grad Rijeku

Mladi članovi Saveza izviđača Rijeke u Grad Rijeku donijeli su Betlehemsko svjetlo, simbol mira u svijetu, te ga uručili gradonačelniku Rijeke Marku Filipoviću.

Članovi Saveza izviđača Rijeke donijeli su svjetlo mira u Županijski centar 112 u Rijeci, Riječku nadbiskupiju, Primorsko-goransku županiju, Policijsku upravu primorsko-goransku te u brojne druge institucije, ustanove i organizacije.

Primajući svjetlo, gradonačelnik Rijeke kazao je kako je Grad Rijeka počašćen što ima priliku primiti Betlehemsko svjetlo, koje simbolizira mir i nadu.

Savez izviđača Hrvatske od 1992. njeguje ovu tradiciju.

Izviđači-skauti Austrije, koji su 1988. prvi put donijeli Betlehemsko svjetlo iz spilje Isusova rođenja u Betlehemu, su donošenje Svjetla pretvorili u tradicionalnu programsku aktivnost. Betlehemsko svjetlo pali se prvu nedjelju došašća tijekom velike svečanosti u Betlehemu u spilji Isusova rođenja, a ove godine ga je upalila dvanaestogodišnja palestinska kršćanka Pillar Jarayaseh. Svjetlo je nakon toga preneseno u Amman, odakle je zrakoplovom dopremljeno u Beč. Ovogodišnje “dijete svjetla mira” Michael Putz preuzeo je Svjetlo u bečkoj zračnoj luci Schwechat.

Geslo ovogodišnjeg slavlja Betlehemskog svjetla glasi: “Mirotvorstvo čini sretnim”. Prema navodima organizatora, sudjelovat će predstavnici izviđača iz svih austrijskih saveznih pokrajina kao i iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Moldavije, Ukrajine, Poljske, Velike Britanije, Belgije, Nizozemske, Francuske, Španjolske, Portugala, Sjedinjenih Država, Urugvaja, Argentine i Čilea.

Austrijski skauti Svjetlo su donijeti u Linz, gdje je 9. prosinca održana ovogodišnja ekumenska svečanost njegove podjele. Preuzeli su ga predstavnici brojnih nacionalnih skautskih organizacija, kao i hrvatski izviđači. Članovi Saveza izviđača Hrvatske već tradicionalno 31. godinu odlaze u Austriju po Betlehemsko svjetlo mira, te ga potom donose u Zagrebačku katedralu, a odatle ga raznose u brojne župe i državne institucije.

I ove godine pripremili su posebnu mobilnu aplikaciju, koja će prikazivati sva mjesta u Hrvatskoj u koja su izviđači donijeli Betlehemsko svjetlo. Primatelji svjetla moći će u aplikaciju upisati svoje poruke mira koje će biti prikazane uz unesenu lokaciju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari