Izviđači iz prijateljskog grada Neussa posjetili Rijeku

U Salonu Grada Rijeke primljeni su izviđači Odreda Alfred Delp iz njemačkog grada Neussa, dugogodišnjeg prijatelja grada Rijeke.

Pedesetak izviđača iz Njemačke, među kojima 38 mladih, ovih dana borave u Skautskom centru u Rakovom jarku kraj Fužina, predvođeni voditeljem Odreda, gosp. Stephanom Kienerom, a u prostorijama gradske uprave primili su ih zamjenik gradonačelnika Marko Filipović i predstavnici Saveza izviđača Rijeke tajnik Žarko Seršić te članica Uprave Saveza Borka Reljac.

 

Zamjenik gradonačelnika Filipović gostima je poželio dobrodošlicu te ukratko predstavio Rijeku, kazavši kako Rijeku i Neuss povezuje dugogodišnje prijateljstvo na raznim nivoima. Filipović je podsjetio na sudjelovanje desetero riječkih izviđača u susretu „Mladi u akciji“ održanom prije šest godina pod organizacijom Grada Neussa i zaključio kako će projekt Europske prijestolnice kulture 2020. godine u Rijeci pružiti nove prilike za bolje međusobno upoznavanje i zbližavanje.

Voditelj njemačkih izviđača Stephan Kiener pozdravio je domaćine u ime Odreda, kazavši kako je čak polovica lokalne izviđačke skupine pristigla u Fužine, te podijelio svoje dojmove primorsko-goranskim krajem među kojima je istaknuo neočekivanu temperaturnu razliku.

Filipović je ovom prilikom darivao gosp. Stephana Kienera fotomonografijom „Rijeka otvorena svima“ te još uvijek aktivnu izviđačicu i članicu Gradskog vijeća Grada Neussa, gđu Karin Kilb, knjigom o Riječkom Morčiću. Kilb je istaknula kako je već više puta dolazila u Rijeku, prvi puta 1998. godine kao voditeljica izviđača iz Neussa, te kazala kako je ove godine Rijeku odabrala kao mjesto gdje će provesti svoj godišnji odmor, budući da voli ovaj grad i da može svjedočiti njegovom napretku kroz protekla desetljeća.

Prijateljstvo Rijeke i Neussa formalno traje od 1990. godine, dok je ono neformalno duže od 40 godina te uključuje suradnju u raznim područjima kao što su funkcioniranje grada, zdravstvo i socijalna skrb te kultura.

rijeka.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari