IZVJEŠTAJ UPUĆEN GRADSKOM VIJEĆU: Ukupni manjak gradskog proračuna iznosi – 268,1 milijun kuna!

Foto. Elvira Marić

Izvještaj o izvršenju proračuna za 2017. godinu upućen je Gradskom vijeću

Gradskom vijeću je s gradonačelnikovog kolegija upućen izvještaj o izvršenju proračuna Grada Rijeke za 2017. godinu.

Prihodi proračuna ostvareni su u iznosu od 790,2 milijuna kuna ili 89,4% godišnjeg plana, dok su rashodi iznosili 812,5 milijuna kuna ili 91,7% plana. To znači da je u 2017. godini ostvaren manjak prihoda u iznosu od 22,3 milijuna kuna, od čega se 20,7 milijuna kuna odnosi na Grad Rijeku, a 1,5 milijuna kuna na manjak prihoda proračunskih korisnika.

Iz navedenog proizlazi da ukupni manjak gradskog proračuna, s prenesenim manjom iz prethodnih godina, iznosi 268,1 milijun kuna.

Kako je istaknula pročelnica Odjela za financije Jasna Liker, na izvršenje proračuna u 2017. godini najveći utjecaj imala je porezna reforma, zbog koje su porezni prihodi u odnosu na prethodnu godinu manji za 8,6% ili 30,2 milijuna kuna.

Također, ukinut je porez na tvrtke, što je donijelo dodatno smanje od oko 7 milijuna kuna, a na smanjenje poreznih prihoda utjecala je i odluka Grada Rijeke o smanjenju poreza na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića.

Velik utjecaj na izvršenje proračuna imala su i značajna kapitalna ulaganja u brojne gradske projekte, posebice izgradnju i opremanje vrtića „Morčić“ i „Đurđice“, prenamjenu i revitalizaciju ex bloka Rikard Benčić odnosno preseljenje Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u novu zgradu, ulaganje u izgradnju cesta i drugo.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je istaknuo kako je porezna reforma ostvarila svoj cilj – rasterećenje građana kroz smanjenje poreznih stopa i povećanjem osobnih odbitaka – međutim, smanjeni su prihodi jedinica lokalne samouprave. Iako je država nastojala izgubljeni prihod nadoknaditi kompenzacijskim mjerama, one ne prate rast BDP-a odnosno rast plaća, što znači da se na gradski proračun ne reflektira rast prihoda od poreza na dohodak.

Rashodovna strana proračuna odraz je manjeg ostvarenja prihoda, što znači da je gotovo na svim stavkama potrošeno manje nego što je bilo planirano.

„No, postoje rashodi koje nismo mogli rezati, kao što su rashodi za zaposlenike u čitavom sustavu Grada, subvencije prema trgovačkim društvima, naknade građanima, posebice temeljem Socijalnog programa, ali i kroz sufinanciranje studentskih pokaznih karata, stipendije za učenike i studente, naknade za novorođenčad ili pak informatičko obrazovanje starijih sugrađana. Značajno su povećani rashodi za investicije, a osim već spomenutih dječjih vrtića, proveden je i niz drugih ulaganja u ceste, komunalnu infrastrukturu i sl., od čega nismo htjeli odustati,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Osvrćući se na ukupni manjak proračuna, gradonačelnik Obersnel je kazao kako se intenzivno radi na realizaciji dogovora s Ministarstvom financija i Ministarstvom državne imovine, temeljem kojeg će kroz zamjenu nekretnina smanjiti dug prema državi za 77 milijuna kuna, što će značajno smanjiti obveze Grada Rijeke.

Najavio je kako će vrlo skoro biti gotov i plan rješavanja pokrića ukupnog manjka gradskog proračuna.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views