BESPLATAN ULAZ

Jazz u Europskoj prijestolnici kulture: Od 2. do 5. rujna ispred Exporta EuropeanJazzDays i JazzTimeRijeka

Idi na originalni članak

Od 2. do 5.rujna 2020.g. Rijeka – Europska prijestolnica kulture bit će u znaku jazza. Epidemiološka situacija spojila je dva festivalska projekta, EuropeanJazzDays (Europski dani jazza) i JazzTimeRijeka, u višednevnu glazbenu poslasticu za ljubitelje jazz glazbe, koja nas očekuje na otvorenom, ispred Exporta na Delti, svake večeri od 20 sati, uz slobodan ulaz.

Oglas

Europski dani Jazza, koji se održavaju u srijedu i četvrtak, 2. i 3. rujna, novi je festivalski projekt u sklopu programa Europske prijestolnice kulture, zamišljen kao višednevna prezentacija europske i lokalne jazz scene i jazz glazbe uopće. Jazz glazba predstavit će se najširoj publici kroz koncerte glazbenika iz Rijeke i okolice, koji predstavljaju svoje autorske projekte naslonjene na europsku jazz tradiciju i u kojima se promiče suradnja lokalnih i europskih glazbenika.

Na Europskim danima Jazza u srijedu nastupaju Spart Jazz Quintet, Jed Becker’s Group feat. Elvis Stanić te Alba&Leo, a u četvrtak će okupljeni uživati u svirci GIIPUJE, Zvonimir Radišić TRIJA i
Love Runners Banda
.

 Nastavljajući dugogodišnju tradiciju njegovanja jazz izričaja, festival JazzTimeRijeka i ove će godine, 29. put za redom, otvoriti svoja vrata na radost svih ljubitelja vrhunske glazbe i predstaviti u svom programu glazbenike koje povezuje ljubav prema jazzu i Rijeci.

Ove godine, zbog epidemiološke situacije, festival se održava u ranijem terminu, u petak i subotu 4. i 5. rujna te se oslanja na domaće jazz snage.

Prvog dana festivala JazzTimeRijeka, u petak, publika će uživati u nastupima Marko Ramljak Banda
Joe Kaplowitz “Organic Intelligence” trija i B’s FUNstallationa,
dok su za subotu na pozornici ispred Exporta najavljeni Robert Mikuljan quintet, Levačić/Kralj/Pavić Trio, Sterptet.

Drago mi je da smo uspjeli spojiti ova dva festivala u ovim čudnim danima i okolnostima u kojima smo se našli i da ćemo imati priliku uživati u gotovo tjedan dana odlične jazz svirke, istaknuo je na konferenciji za medije, na kojoj su festivali najavljeni Damjan Grbac, umjetnički voditelj projekta Europski dani jazza i 29. Međunarodnog festivala jazz glazbe JazzTime Rijeka.
Konstatirao je kako je upravo riječka jazz scena najjača u Hrvatskoj: – Stasala je jedna nova generacija mladih i školovanih glazbenika koji su zaplovili jazz vodama, a naša je želja, kao organizatora, jazz popularizirati i približiti ga mladim ljudima. Ponosan sam što će se ove godine održati 29. izdanje Jazz Time festivala, ali isto tako i što ove godine imamo novi jazz program, Europski dani jazza, koji provodimo u suradnji s Rijekom 2020 – Europskom prijestolnicom kulture, rekao je Grbac, uz kojega je bila i ‘festivalska reprezentacija’, glazbenici Alba Nacinovich, Emir Grozdanić, Spartaco Črnjarić i Zvonimir Radišić.

Na konferenciji za medije direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota kazala je kako je izuzetno sretna što nakon sjajnih izložbi koje su otvorene u prostoru Exporta projekt Europske prijestolnice kulture nastavlja s glazbenim programom, u ovom kompleksu koji je Riječanima postao prepoznatljiv kao novo mjesto kulture u Rijeci. Europski dani jazza je program koji je financiran, odnosno, odabran u okviru javnog poziva Rijeke 2020 za programe Europske prijestolnice kulture koji je proveden prošle godine. U okviru tog javnog poziva ove godine financiramo i provodimo 25 programa koje organiziraju isključivo naše lokalne snage. Smatram da je iznimno važno da smo u ovim teškim okolnostima pružili podršku lokalnim snagama, lokalnim umjetnicima koji su itekako pogođeni ovom krizom, a koji imaju iznimnu europsku i svjetsku kvalitetu, istaknula je Kregar Šegota.

U slučaju lošeg vremena festivali Europski dani jazza i JazzTimeRijeka sele u zatvoreni prostor Exporta, u prizemlju, te će biti održani u najavljenim terminima.

 Događanja su organizirana uz poštivanje svih važećih preporuka a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19, pa je stoga broj publike ograničen na 400 na otvorenom i 150 u zatvorenom prostoru (u slučaju kiše).

Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te OBVEZNO nošenje zaštitnih maski za lice, posebno u slučaju da nastupi budu u zatvorenom prostoru.

Pokrovitelji festivala su: Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija RH, Primorsko–goranska županija, TZ Grada Rijeke, Radio Rijeka, Novi list, PolakMediaMusic, Art of music, Promocija, Jazz.hr, HRT i Tomastik-infeld Vienna.

Exit mobile version