BESPLATAN ULAZ

Jazz u Europskoj prijestolnici kulture: Od 2. do 5. rujna ispred Exporta EuropeanJazzDays i JazzTimeRijeka

Od 2. do 5.rujna 2020.g. Rijeka – Europska prijestolnica kulture bit će u znaku jazza. Epidemiološka situacija spojila je dva festivalska projekta, EuropeanJazzDays (Europski dani jazza) i JazzTimeRijeka, u višednevnu glazbenu poslasticu za ljubitelje jazz glazbe, koja nas očekuje na otvorenom, ispred Exporta na Delti, svake večeri od 20 sati, uz slobodan ulaz.

Europski dani Jazza, koji se održavaju u srijedu i četvrtak, 2. i 3. rujna, novi je festivalski projekt u sklopu programa Europske prijestolnice kulture, zamišljen kao višednevna prezentacija europske i lokalne jazz scene i jazz glazbe uopće. Jazz glazba predstavit će se najširoj publici kroz koncerte glazbenika iz Rijeke i okolice, koji predstavljaju svoje autorske projekte naslonjene na europsku jazz tradiciju i u kojima se promiče suradnja lokalnih i europskih glazbenika.

Na Europskim danima Jazza u srijedu nastupaju Spart Jazz Quintet, Jed Becker’s Group feat. Elvis Stanić te Alba&Leo, a u četvrtak će okupljeni uživati u svirci GIIPUJE, Zvonimir Radišić TRIJA i
Love Runners Banda
.

 Nastavljajući dugogodišnju tradiciju njegovanja jazz izričaja, festival JazzTimeRijeka i ove će godine, 29. put za redom, otvoriti svoja vrata na radost svih ljubitelja vrhunske glazbe i predstaviti u svom programu glazbenike koje povezuje ljubav prema jazzu i Rijeci.

Ove godine, zbog epidemiološke situacije, festival se održava u ranijem terminu, u petak i subotu 4. i 5. rujna te se oslanja na domaće jazz snage.

Prvog dana festivala JazzTimeRijeka, u petak, publika će uživati u nastupima Marko Ramljak Banda
Joe Kaplowitz “Organic Intelligence” trija i B’s FUNstallationa,
dok su za subotu na pozornici ispred Exporta najavljeni Robert Mikuljan quintet, Levačić/Kralj/Pavić Trio, Sterptet.

Drago mi je da smo uspjeli spojiti ova dva festivala u ovim čudnim danima i okolnostima u kojima smo se našli i da ćemo imati priliku uživati u gotovo tjedan dana odlične jazz svirke, istaknuo je na konferenciji za medije, na kojoj su festivali najavljeni Damjan Grbac, umjetnički voditelj projekta Europski dani jazza i 29. Međunarodnog festivala jazz glazbe JazzTime Rijeka.
Konstatirao je kako je upravo riječka jazz scena najjača u Hrvatskoj: – Stasala je jedna nova generacija mladih i školovanih glazbenika koji su zaplovili jazz vodama, a naša je želja, kao organizatora, jazz popularizirati i približiti ga mladim ljudima. Ponosan sam što će se ove godine održati 29. izdanje Jazz Time festivala, ali isto tako i što ove godine imamo novi jazz program, Europski dani jazza, koji provodimo u suradnji s Rijekom 2020 – Europskom prijestolnicom kulture, rekao je Grbac, uz kojega je bila i ‘festivalska reprezentacija’, glazbenici Alba Nacinovich, Emir Grozdanić, Spartaco Črnjarić i Zvonimir Radišić.

Na konferenciji za medije direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota kazala je kako je izuzetno sretna što nakon sjajnih izložbi koje su otvorene u prostoru Exporta projekt Europske prijestolnice kulture nastavlja s glazbenim programom, u ovom kompleksu koji je Riječanima postao prepoznatljiv kao novo mjesto kulture u Rijeci. Europski dani jazza je program koji je financiran, odnosno, odabran u okviru javnog poziva Rijeke 2020 za programe Europske prijestolnice kulture koji je proveden prošle godine. U okviru tog javnog poziva ove godine financiramo i provodimo 25 programa koje organiziraju isključivo naše lokalne snage. Smatram da je iznimno važno da smo u ovim teškim okolnostima pružili podršku lokalnim snagama, lokalnim umjetnicima koji su itekako pogođeni ovom krizom, a koji imaju iznimnu europsku i svjetsku kvalitetu, istaknula je Kregar Šegota.

U slučaju lošeg vremena festivali Europski dani jazza i JazzTimeRijeka sele u zatvoreni prostor Exporta, u prizemlju, te će biti održani u najavljenim terminima.

 Događanja su organizirana uz poštivanje svih važećih preporuka a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19, pa je stoga broj publike ograničen na 400 na otvorenom i 150 u zatvorenom prostoru (u slučaju kiše).

Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te OBVEZNO nošenje zaštitnih maski za lice, posebno u slučaju da nastupi budu u zatvorenom prostoru.

Pokrovitelji festivala su: Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija RH, Primorsko–goranska županija, TZ Grada Rijeke, Radio Rijeka, Novi list, PolakMediaMusic, Art of music, Promocija, Jazz.hr, HRT i Tomastik-infeld Vienna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari