UZ MORE I O MORU

Galerija | JEDRA KVARNERA U utorak u Galeriji Principij otvorenje zanimljive izložbe fotografija

Otvorenje izložbe je u utorak 11. listopada u 19 sati u Galeriji Principij u Ulici pod Voltun 4

Na tragu svojih osnovnih zadaća, a u duhu očuvanja tradicije ovoga kraja, Fotosavez Primorsko-goranske županije provodi niz fotografskih projekata koji potvrđuju povijesno-kulturološki značaj i važnost naše Županije. Jedan od njih je i Jedra Kvarnera koji se odvija pod geslom Budi Posejdon s aparatom u ruci i čuvaj tradiciju svoga kraja.

Fotografski se propituje ambijent nasljeđa i svega onog što čini identitet Kvarnera, Jadrana i Mediterana: ribari, mreže, barke, jedra i jedrenje, sve što je pod morem. Dakle, sve što na bilo koji način pokazuje i simbolizira ljepotu, muku i tradiciju sjedinjenosti čovjeka i mora.

Naslov shvaćen doslovno prikazuje fotografije tradicijskih plovila na jedra, snimke sa svih regata s Jadrana i Mediterana, svega onog što je vezano za tradiciju navigavanja. Istraživalo se more kao geografska činjenica, more kao kulturološka i povijesna odrednica.

“More je kao motiv slikarima, pjesnicima, fotografima povijesna konstanta. More je kao tema u umjetničkim praksama trajna i neiscrpna. More je prostor i ambijent odrastanja, rada, života, prirodnih fenomena.

Svojom monumentalnošću ono je neiscrpna arhiva mnogih tajni. More je tajna. A još je veća tajna kontinuirano fotografirati more, pratiti njegove mijene, ući u suštinu fenomena. Tajna je pratiti trenutne motivacijske impulse i realizaciju stvaralačke ideje. Baviti se morem, znači baviti se estetikom stvarnog prostora, a snimamo li ga, ovozemaljski smo Posejdoni s aparatom u ruci.

Iz mora se izvire, u more se utječe.”, ističe Borislav Božić.

Na ovogodišnji natječaj prijavilo se 48 autora s 274 fotografije. Selektor izložbe Ervin Dubrović za izložbu je odabrao 48 fotografija – od svakoga autora jednu a od odabranih fotografija izdvojio je autore i fotografije za prvu, drugu i treću nagradu te pet autora za pohvalu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari