KADA ĆE RIJEČKI VATROGASCI DOBITI VEĆE PLAĆE? Odluka o povećanju vrlo brzo, ali ono neće biti veće od tri posto?!

Foto: Denis Flego

Jučerašnji strašni požar na Škurinjama aktualizirao je mnoga pitanja vezana uz vatrogastvo, između ostaloga i – kada će biti realizirano obećanje gradonačelnika Vojka Obersnela o povećanju plaća vatrogascima

Veliki požar na Škurinjama iza sebe je ostavio pustoš na gospodarskim zgradama (OVDJE), nekoliko velikih upitnika ali i novo buđenje svijesti građana o značaju vatrogasnog sustava u našem društvu (OVDJE). Mnogi su se podsjetili i obećanja gradonačenika Rijeke Vojka Obersnela o skorom povećanju plaće vatrogascima koje je dao početkom rujna.

Podsjetimo se, vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke su tijekom srpnja i kolovoza svojim znanjem, vještinama i opremom pridonijeli uspješnom gašenju požara u Dalmaciji i na Velebitu. S njima se početkom rujna susreo i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Foto: Ilustracija

Tijekom srpnja i kolovoza vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Grada Rijeke bili su angažirani na gašenjima požara u Makarskoj, Splitu, Kninu – Kistanju, Drnišu i Benkovcu te u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit.

Riječki vatrogasci su se iz Dalmacije povukli 23. kolovoza, a već idućeg dana bili su angažirani na gašenju požara u NP Sjeverni Velebit, odakle su se vratili 30. kolovoza. U gašenju tih požara bilo je, zajedno s vatrogascima iz Opatije i Krka, u nekoliko navrata angažirano po 12 vatrogasaca iz riječke JVP, što znači da su se na požarištima u Dalmaciji i na Velebitu izmijenili gotovo svi riječki gasitelji.

Kako je tada kazao zapovjednik JVP-a Hinko Mance, riječki su vatrogasci svojim znanjem i umješnošću u gašenju šumskih požara itekako olakšali posao gašenja u Dalmaciji i na Velebitu, te pomoću stožernog zapovjedno-komunikacijskog vozila pomogli uspostavljanju bolje komunikacije na velikom opožarenom području na Velebitu.

Riječki gradonačelnik Obersnel zahvalio se tada riječkim vatrogascima, u prvom redu na intervencijama na našem području te u Dalmaciji i na Velebitu. Tada je rečeno i ovo: „Kako bi Javna vatrogasna postaja grada Rijeke bila što uspješnija u svom radu, Grad Rijeka će uskoro nabaviti pet novih vozila za gradske i šumske intervencije“. Gradonačelnik je ujedno najavio kako se traže mogućnosti u proračunu da se u 2018. godini povećaju plaće za oko 140 riječkih profesionalnih vatrogasaca.

Prošlo je i tih pola godine pa je vrijeme da se provjeri što je sa danim obećanjima.

Stoga je ovih dana gradski vijećnik Danko Švorinić (Lista za Rijeku) gradonačelniku Obersnelu uputio pitanje o realizaciji njegova obećanja danog vatrogascima, a dobio je sljedeći odgovor:

Grad Rijeka i Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke izradili su plan obnove voznog parka. Planirano je tijekom ove godine provesti postupak za nabavu novih vatrogasnih vozila, a isporuka je predviđena 2019. godine. Projekcijama Proračuna Grada Rijeke za 2019. godinu planirana je nabava vatrogasnih vozila ukupne vrijednosti 11 milijuna kuna i projekcijom za 2020. godinu početak otplate kredita.

U Proračunu Grada Rijeke za 2018. godinu osigurana su sredstva za povećanje plaća zaposlenicima Postrojbe u 2018. godini u visini od 3%. Odluka o povećanju plaće zaposlenicima JVP Grada Rijeke bit će donesena u veljači, s obzirom na to da je Vlada Republike Hrvatske u siječnju ove godine donijela Odluku o minimalnim financijskim standardima za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi za 2018 godinu i utvrdila minimalni financijski standard za JVP Grada Rijeke, čime su se stekli uvjeti za povećanje plaća.“, stoji u odgovoru na vijećničko pitanje.

Foto: Facebook Helena Anušić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari