LASKAVA TITULA

Kako je Krk postao prvi hrvatski otok bez smeća, a drugi u cijelom svijetu? Evo što kaže gradonačelnik!

Laskavu titulu udijelila im je Međunarodna certifikacijska kuća Zero waste, a ona je kruna odgovornog upravljanja otpadom 20 godina, piše Net.hr.

Otok Krk je prvi hrvatski otok bez smeća, drugi u svijetu. Laskavu titulu udijelila im je Međunarodna certifikacijska kuća Zero waste, a ona je kruna odgovornog upravljanja otpadom 20 godina.

“Počašćeni smo jer je sav naš napor koji već traje 20 godine oko primarne selekcije, reciklaže, odvajanje otpada i pritvaranja otpada u sirovinu prihvaćen i priznat od Međunarodne certifikacijske kuće. Nakon kontrole s njihove strane dobit ćemo certifikat kojim se dokazuje da je naša procedura u skladu s okolišem i da je on dio kružnog gospodarenja i zelene tranzicije kojoj otok Krk teži”, rekao je gradonačelnik Krka Darijo Vasilić (PGS) gradonačelnik Krka.

A u čemu je trik? Gradonačelnik otkriva kako je to jedan dugotrajni proces koji zahtjeva vrijeme i edukaciju stanovnika.

“Sve kreće od kuće svakog od nas. U svakom domu imamo pet,šest različitih posuda za odvajamo sve vrste otpada. Jednom tjedno odvoze se različite vrste koje se onda prikupljaju, grupiraju, sortiraju, kompromiraju i prodajuju otkupljivačima koji otpad pretvaraju u sirovinu”, pojasnio je gradonačelnik.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari