KAKO ZADRŽATI MLADE U RIJECI? Na Sajmu stipendija tribina o gorućim problemima riječkog razvoja

Na Sveučilištu u Rijeci održano je sedmo izdanje Sajma stipendija i visokog obrazovanja na kojem se predstavilo četrdesetak izlagača iz Hrvatske i inozemstva

Nakon što je prekjučer održan u Zagrebu, Sajam stipendija i visokog obrazovanja organiziran je i u Rijeci te na jednom mjestu pružio informacije o stipendijama i drugim oblicima financiranja studija te različitim studijskim programima.

Grad Rijeka je dugogodišnji pokrovitelj Sajma, kojeg organizira Institut za razvoj obrazovanja u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci, s namjerom da kroz promociju izvrsnosti i socijalne osjetljivosti doprinese dostupnosti i pravednosti visokog obrazovanja te jednakog pristupa znanju prilagođenom za život u 21. stoljeću.

I na ovogodišnjem je Sajmu postavljen „Riječki kutak“, na kojem su se prezentirale stipendije riječkog Sveučilišta, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Grad Rijeka je danas objavio natječaje za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i fakulteta, a sve o broju stipendija, uvjetima za prijavu i rokovima možete saznati ovdje.

„Koja znanja za budućnost treba Rijeka?“

U sklopu svečanog otvorenja sajma, održana je panel rasprava „Koja znanja za budućnost treba Rijeka?“ u kojoj su, uz pročelnicu gradskog Odjela za odgoj i školstvo Sandu Sušanj, sudjelovali prorektorica za studije i studente riječkog Sveučilišta prof. dr. sc. Sanja Barić, ravnatelj Regionalne razvojne agencije PGŽ Vedran Kružić, predstavnica Jadran Galenskog laboratorija Marina Stanojević Večerina, te mr. sc. Ninoslav Šćukanec Schmidt i moderator Thomas Farnell, obojica iz Instituta za razvoj obrazovanja.

Pročelnica Sušanj kazala je kako Grad Rijeka već dugi niz godina stipendira srednjoškolce i studente prema kriterijima izvrsnosti, deficitarnosti zanimanja i socijalnog statusa, pri čemu je politika Odjela za odgoj i školstvo fokusirana na smanjivanje broja učenika koji napuštaju srednju školu.

„Trenutno se događaju dramatične promjene u kojima zanimanja koja su prije par godina bila suficitarna postaju deficitarna, pa je tako sada prisutan nedostatak logopeda kao najakutniji problem“, rekla je Sušanj navodeći kako je za pomake u funkcioniranju društva potrebna dobra umreženost na nacionalnoj razini, budući da ustanove samostalno ne mogu puno napraviti.

Kada je riječ o potrebi zadržavanja ljudi u Rijeci i nakon studija, Sanja Barić je navela kako Sveučilište mora djelovati na način da kroz uočavanje globalnih trendova usmjerava studente prema interdisciplinarnim studijima temeljenim na kritičkom mišljenju.

Konkretne mjere Sveučilišta

Kao konkretne mjere koje Sveučilište provodi navedeni su potezi prebacivanja kvota na više tražene studije, privlačenja studenata iz stranih država kroz šire prepoznavanje riječkog Sveučilišta te povezivanja studija s radnom praksom.

„Nažalost, visoko obrazovanje postaje pitanje tržišta rada zbog načina financiranja studija, stoga bismo za detaljnije određivanje smjera Sveučilišta trebali provesti nezavisno istraživanje o zapošljavanju mladih neposredno nakon završetka studija“, rekla je Barić.

Uz istaknute važnosti promicanja internacionalne komponente i mobilnosti studenata, na panelu je rečeno i kako je Sveučilište zajedno sa Županijom donijelo Sporazum o suradnji u području Pametne specijalizacije, koja se kroz pet točaka fokusira na istraživački i razvojni akademski rad.

Također, tijekom programa Sajma stipendija i visokog obrazovanja održane su rasprave na temu studiranja i rada u Rijeci te državnih stipendija, kao i razgovori i razmjena iskustva sa stipendisticama i stipendistima, s ciljem kvalitetnog informiranja, predstavljanja mogućnosti i približavanja iskustava za buduće i sadašnje studente kada je u pitanju njihovo daljnje obrazovanje.

Uz Institut za razvoj obrazovanja, Sveučilište u Rijeci i Grad Rijeku, današnji su sajam podržali i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Primorsko-goranska županija i drugi.

Panelisti Ninoslav Šćukanec Schmidt, Marina Stanojević Večerina, Vedran Kružić, Sanda Sušanj, Sanja Barić i moderator Thomas Farnell
Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Rijeci je održan po sedmi puta
Događaj je organizirao Institut za razvoj obrazovanja zajedno s domaćinom Sveučilištem u Rijeci, uz podršku Grada Rijeke

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari