VREMENSKA PROGNOZA

Kakvo nas vrijeme očekuje u veljači i što je s polarnim hladnoćama koje prognostičari najavljuju?!

Foto: Mateo Levak/Riportal

Suprotno najavama, svi tjedni do kraja veljače bit će barem malo topliji od prosjeka.

Prosječne temperature moguće su početkom ožujka, ali to je već klimatološko proljeće, iako postoje naznake kako bi se isti vremenski obrazac mogao nastaviti i u ožujku.

Primjetno je hladnije vrijeme od prosjeka na sjeveru Europe i u Velikoj Britaniji, a takva situacija upućuje na manju vjerojatnost razvoja “bloka” koji bi omogućio dolazak veće količine hladnog zraka do Sredozemlja. Samim time možemo zaključiti kako nas sličan vremenski obrazac očekuje i kroz veljaču.

U takvoj situaciji temperature će biti iznad prosjeka, no povremeno će ih prekidati kratkotrajni hladni prodori koji gorju donose pravu zimu, dok u nizinama unutrašnjosti Hrvatske te u unutrašnjosti Istre snježna iznenađenja često izostanu. No zato ima mraza…

Iako na raznim (meteorološkim) portalima možemo pročitati određene najave o dolasku polarnih hladnoća, prema objektivnim analizama ta mogućnost nije prevelika.

Izvlačenje najekstremnijih scenarija iz pojedinih “ensembla” predstavlja običnu manipulaciju u svrhu izrade senzacija, a ne objektivan osvrt, piše Istramet.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari