PRVI MAJ

Kamo za 1. maj?! Evo što vam se sve nudi u Gorskom kotaru!

Žudite li se istinski relaksirati i sakriti od užurbanog, stresnog života u okrilje čiste, netaknute prirode, destinacija za odmor tijekom Međunarodnog praznika rada svakako je Gorski kotar.

Nedovoljno je reći da ste na ovom području povezani s prirodom, vi ste naprosto jedno s prirodom u Gorskom kotaru. Što je ujedno prava formula za istinsko oslobađanje od stresa i potpunu regeneraciju duha i tijela koja nam svima treba kao odmak i nagrada za radnu svakodnevicu. Ova destinacija istražuje u svom, vlastitom ritmu, neovisno jesti li ljubitelj adrenalina i visina ili težite opuštenoj jednostavnoj šetnji. Dodatna motivacija za posjet Gorskom kotaru upravo u ovo svibanjsko vrijeme leži u činjenici da ćete moći uživati u veličanstvenom prizoru kada priroda odijeva svoje proljetno ruho. Naime, ove godine zbog duže zime, proljeće tek sada stiže, a doživjeti ga u kanjonima, šumama, uz rijeke i jezera predstavlja magičan spoj zvukova, mirisa, boja i doživljaj kojeg pamti svaka stanica vašeg tijela.

Što je must see u Gorskom kotaru?

Gorski kotar je destinacija koju kad jednom posjetite često joj se vraćate jer naprosto nema područja koje ne želite istražiti. Svojom površinom zahvaća 1275m2 iliti dvije površine grada Zagreba. Kvartovsku priču u ovom kraju zamjenjuju prave male prirode oaze koje, naprosto, nemate srca napustiti.

U Čabarskom kraju izvor rijeke Kupe, jedna od najljepših, neriješenih zagonetki krša, fascinira svakog posjetitelja. Vodena masa je oblikovala jezero tirkizne boje povrh kojeg se nadvija Gavranova stijena, gotovo ravno odrezana litica visoka čak 250 m. Ovo područje pripada najnižim dijelovima Nacionalnog parka Risnjaka koji je poslastica za istinske ljubitelje prirode. Velebni masiv Risnjaka, bjelinom svojih golih uzdignutih stijena na najvišim vrhovima, dominantno je izdignut nad zelenilom goranskih šuma.

Kao kruna kamenih uzvisina izdvaja se Veliki Risnjak (1528 m), jedan od najljepših hrvatskih vidikovca i njemu bliski srodnik, udaljen svega 3 km, vrh Snježnik (1506 m) koji je kamenit, okružen cvjetnim planinskim livadama. Sa Snježnika se otvara prekrasan pogled na sve četiri strane svijeta. Ljubitelji visina i dobrih vidikovaca uživat će i na vrhu Preradović smještenom u na području Fužina, vidikovcu Perić u Skradu, te vidikovcu Kavrnaca u Brod Moravicama.

Na listu što nezaobilazno trebate posjetiti u Gorskom kotaru svakako stavite i kanjon Kamačnik gdje se rječica Kamačnik ulijeva u rijeku Dobru. Inače se Kamačnik ubraja u 5 najdubljih izvora u Hrvatskoj, a uz pomoć tableta i napredne tehnologije možete uživati i u poučnoj stazi koja nije zahtjevna za šetnju. Ako niste, ili naprosto želite ponoviti, svakako je poželjno posjetiti Vražji prolaz i Zeleni vir, zaštićeni prirodni rezervat Gorskog kotara koji se nalazi kod Skrada. Vražji prolaz je kanjon koji uz atraktivnu špilju Muževa hišica i izvor Zeleni vir s fascinantnim slapom potoka Curka čini jedinstvenu cjelinu u kojoj ćete bezrezervno uživati. Želite li zaviriti u dubine utrobe majke zemlje i doživjeti njezinu čarobnu arhitekturu svakako posjetite i špilju Vrelo u Fužinama te Lokvarku u Lokvama.

Šetnje uz Lokvarsko jezero te jezera Bajer, Lepenica i Potkoš, autentične riznice biljnog i životinjskog svijeta, osigurat će vam neprikosnoven doživljaj. Naprosto, još samo moramo spomenuti i hrvatski Stonehenge, tj. Matić poljanu u Mrkopolju koja je simbol borbe za slobodu gdje jer priroda, u jednoj noći, u potpunosti preuzela kormilo i pri kraju drugog svjetskog rata smrznula 26 ratnika. Ovo izletište memorijalnog je karaktera gdje nas 26 uzdignutih kamena na prostranoj livadi zadivljuje i služi kao podsjetnik koliko je bitno njegovati blagodati mira.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sve nijanse goranske, autohtone kuhinje

Gorski kotar doživljavate svim čulima, a nagrada vašeg istraživanja sigurno vam neće umaknuti kada posjetite srdačne goranske ugostitelje koji će vam pomoći da razotkrijete svu ljepotu ovog kraja i kroz neodoljive okuse, zavodljive nijanse autohtone gastro ponude i neponovljive arome. Delicije od plodova gorja, divljači i domaćih proizvoda lokalnih OPG-ovaca možete pronaći u svakom kutku ovog kraja. Štrudla od borovnica, sir škripavac, kobasica od divljači, medun, neki dobar liker bobičastog voća… zasigurno će se naći u vašem prtljažniku na povratku doma, kao podsjetnik na autentičan doživljaj ili nenadmašiv poklon za prijatelje.

Svakako pripazite na fizički razmak, zbog epidemioloških mjera, kod glavnih punktova, benzinskih postaja, trgovina.., a radno vrijeme ugostiteljskih objekata je do 19 sati. Više informacija o izletničkim atrakcijama, bogatoj gastronomiji, jedinstvenom smještaju potražite na Facebook stranicama Turističke zajednice Gorskog kotara.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari