GOVORILO SE O ULAGANJIMA

KANADSKI VELEPOSLANIK U ŽK RIJEKA Bezić: ”Radujemo se čvršćoj suradnji s Kanadom”

Sastanak je održan u HGK – Županijskoj komori Rijeka, u utorak 29. rujna 2020. godine. Na sastanku je bilo riječi o Trgovinskom sporazumu između EU-a i Kanade (The Comprehensive Economic and Trade Agreement – CETA).

Uvodna riječ pripala je v.d. predsjedniku HGK – Županijske komore Rijeka, Heriju Beziću koji je prije svega izrazio veliko zadovoljstvo uspješnom primopredajom broda za prijevoz rasutih tereta “Algoma Interpid” kanadskom naručitelju u riječkom brodogradilištu 3. maj, čime se jača hrvatsko kanadska gospodarska suradnja i robna razmjena, a osobito hrvatski izvoz.

Na tom tragu, istaknuo je kako su primjenom CETA sporazuma od 21. rujna 2017. godine za hrvatske tvrtke, kao i europske, osigurane povoljnije carine između EU i Kanade.

Najpovoljnije carine su za izvoz namještaja, određenih prehrambenih proizvoda te odjeću i obuću. Navedeno znači da se od stupanja sporazuma na snagu primjenjuju svi trgovinski značajni elementi sporazuma, uključujući ukidanje 98 % carina na trgovinu između Kanade i EU-a, pristup tržištu i regulatornu suradnju.

„CETA je najambiciozniji i najnapredniji trgovinski sporazum o kojem su Kanada i Europska unija ikada pregovarale. Većina odredbi sporazuma stupila je na snagu u rujnu 2018. godine. Kroz odgovornu gospodarsku suradnju između dva partnera sa sličnim vrijednostima, poboljšat će se slobodna i pravedna trgovina te životni standard“- naglasio je Bowman.

Sastanku su također nazočili predstavnici tvrtki koje posluju na kanadskom tržištu- predstavnica tvrtke JGL d.d.,  Dunja Siuc Valković, te predstavnik tvrtke SKORING d.o.o., Goran Orlić. Upravo farmaceutska i brodograđevna industrija istaknuta je kao vrlo značajna za daljnju suradnju.

Mogućnosti suradnje postoje u smislu kanadskih ulaganja u Hrvatsku, zatim u naftnom sektoru i infrastrukturnim projektima u Kanadi, u turizmu, energetici, prehrambenoj industriji, drvnoj industriji, elektroindustriji.

Kanadska ulaganja u RH su moguća ponajprije u turistički sektor. Na kanadsko tržište mogli bi se plasirati: prehrambeni proizvodi, proizvodi drvne industrije (sirovi trupci, dijelovi namještaja, namještaj), dijelovi za termoelektrane, dijelovi za automobilsku industriju, strojevi za obradu metala  itd.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari