TRAGEDIJA NA LOŠINJU

Kapetan Glažar iz Lučke kapetanije Rijeka: ‘Tehničke svjedožbe broda su uredne, a uskoro je trebao na redoviti remont’

Mi smo obavili inicijalnu inspekciju, odnosno istragu, sutra se nastavlja proširena istraga kazao je Darko Glažar, kapetan Lučke kapetanije Rijeka

Strašna tragedija dogodila se danas u Lošinju. Poginula su tri mornara, a jedan je teško ozlijeđen.

Do nesreće je došlo prilikom pada ulazne rampe trajekta Lastovo koja ih je prikliještila. Na mjestu strašne nesreće, uz ostale službe, nalaze se i djelatnici nadležne Lučke kapetanije koji će provesti istragu o uzrocima, a na mjesto nesreće izaći će i djelatnici Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, priopćili su iz Ministarstva mora.

” Po ovome šta smo čuli oni su imali nekakav kvar i da su nešto radili, a ja to ne mogu potvrditi jer ne znam detalje. I onda se desilo to što se desilo. Pala je rampa i usmrtila ljude. 1 čovjek je povrijeđen, završio u moru i njega smo izvlačili. Pošto smo u blizini čuli kad se nesreća dogodila i izašli smo van i pozvali druge službe”, kazao nam je Danijel Crnković iz JVP-a Lošinj.

Reporterka RTL-a Danas Maja Brkljača javila se s mjesta tragedije s najnovijim informacijama,

“Svi ljudi koji su bili na tom trajektu potpuno su šokirani. Trajekt je, neslužbeno saznajemo, u 15.10 minuta stigao iz Zadra. Po protokolu iskrcao je putnike pa vozila, jer to je red kojim se ide upravo zbog sigurnosti, a do povratka tog trajekta nazad prema Zadru bilo je još više od sat vremena. On je u 16.30 trebao ponovno isploviti pa su navodno zaposlenici Jadrolinije htjelo podići tu rampu za vozila. Međutim, u jednom trenutku, zasad iz neutvrđenih razloga ona je popustila, poklopila trojicu nesretnika, jednog zakačila. On je pao u more i to je osoba koja je spašena.

Ozlijeđenom je do dolaska helikoptera pomoć pružio kopneni tim s Lošinja. Helikopter je došao u 16.20 gdje ga je odvezao u riječki KBC. Tamo je stigao u 17.15 minuta On je van životne opasnosti i stabilno je”, kazala je reporterka RTL-a.

Razgovarala je i s Darkom Glažarom kapetanom Lučke kapetanije Rijeka.

Je li trajekt krenuo iz Zadra u ispravnom stanju? Što se dogodilo s tom nesretnom rampom?

Da, krenuo je iz Zadra. To je dnevna linija Zadar- Mali Lošinj- Zadar. Imao je svjedodžbe na snazi, znači one su bile valjane. To su tehničke svjedodžbe za plovnost broda i za općenito egzistiranje broda. Te svjedodžbe mu istječu u studenom, pripremali su se za redoviti odlazak u remont u brodogradilište.

U pitanju je rampa koja se spušta kad auti izlaze iz trajekta, rampa se hidrauličkim putem spušta zar ne?

“Istraga je u tijeku i o detaljima ne mogu govoriti. Moramo doraditi nautičku i sigurnosnu istragu, a mora doći i Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom promet. Tako da ćemo uskoro znati što je bio uzrok ove nesreće.

Je li bilo ikad problema ikakvih s tim brodom?

S tim brodom nikad nije bilo nikakvih problema, ovakvih posebice ne.

Koliko bi mogla trajati istraga i kada bi se mogao znati uzrok nesreće?

Mi smo obavili inicijalnu inspekciju, odnosno istragu, sutra se nastavlja proširena tako da ćemo sutra znati puno više, o čemu se točno radi i što je bio uzrok nesreće, piše Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari