ATRAKTIVNA SOKOLANA

KAŠTEL GROBNIK Biser koji se priprema zasjati novim sjajem! Danas potpisan ugovor za nastavak revitalizacije

U Kaštelu Grobnik danas je potpisan ugovor za rekonstrukciju njegove međukatne konstrukcije centralnog dijela

Ugovor su potpisali načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić i direktorica Suzana Slavić iz tvrtke Građevinar Cindrić d.o.o. iz Čavala. Za projekt rekonstrukcije i nadzor nad radovima zadužena je tvrtka Presjek iz Umaga (12 tis kn plus PDV).

Ugovorena vrijednost radova s PDV-om iznosi 355 tisuća kuna, a financira ih Općina Čavle.

Radovi će obuhvatiti demontažu poda Galerije suvremene umjetnosti i ureda Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, pregled nosivih drvenih greda i zamjenu oštećenih greda novima, zatim učvršćivanje greda čeličnim šipkama te izvedbu betonske ploče.

Radovi će početi za petnaest dana, a završiti do rujna.

U proteklom razdoblju uložena su značajna sredstva u revitalizaciju frankopanskog Kaštela u Gradu Grobniku. Dosad su, uz sokolanu, uređene i opremljene južna i sjeverna kula te vidikovac.

Južna kula je dobila novu fasadu, krov, unutarnje zidove, novi strop i drvene podove, nova ulazna vrata i prozore, a vrijednost radova je oko 800 tisuća kuna. Također, nabavljen je novi namještaj te dvadeset povijesnih kostima frankopanske vojske iz 16. stoljeća, s oružjem i zastavama, vrijednosti oko 200 tisuća kuna.

Obnovljena je fasada, krov i unutrašnjost sjeverne kule Kaštela, nabavljeni novi prozori i vrata. Tu se nalazi Interpretacijski centar s namještajem , a uskoro i multimedijalnim sadržajem poput virtualne stvarnosti.

U ponedjeljak 3. svibnja i sjeverna će kula svečano otvoriti vrata posjetiteljima!

Sveukupna vrijednost obnove i opremanja je oko 2 milijuna kuna. U naredne dvije godine slijedi ulaganje od 4 milijuna kuna od čega 3 milijuna bespovratnih sredstava iz EU, a riječ je o projektu Povežimo se baštinom kojim će se pripremiti multimedijalni vodič koji će pričati priču o povijesti Kaštela i obitelji Frankopan, urediti Galerija suvremene umjetnosti te uvesti sustav grijanja i hlađenja.

Atraktivna će biti i sokolana, a na njezinom će se svodu prikazati Kaštel kroz povijest.

Na vanjskim zidinama na maloj kuli ispred Sokolane, u sklopu projekta Claustra, postavljen je vidikovac s arheostereoskopom, za što je izdvojeno još sto tisuća kuna.

U Kaštelu će se uskoro otvoriti i novo radno mjesto, a novozaposlena osoba proći će edukaciju za upravljanje novim sadržajima, ali i sudjelovanje u promotivnoj ponudi Kaštela.

“Pred nama su veliki radovi na uređenju Kaštela. On je biser našeg mjesta. Ulaganjem, još više će zasjati novim sjajem, udahnut ćemo mu novi život i privući posjetitelje”, rekla je načelnica Cvitan Polić.

Foto: Klaudio Vrančić

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views