EDUKATIVNE AKTIVNOSTI

KBC-a Rijeka u povodu Svjetskog dana srca organizira mnogobrojne korisne aktivnosti

Na današnjoj konferenciji za medije u Kliničkom bolničkom centru Rijeka predstavljene su brojne stručne i edukativne aktivnosti kojima se 29. rujna u bolnici obilježava ovogodišnji Svjetski dan srca.

Najavljujući prigodne aktivnosti, ravnatelj prof. dr. sc. Alen Ružić rekao je kako se ususret Svjetskog dana srca, u riječkoj bolnici već tradicionalno odvijaju aktivnosti koje su usmjerene unaprjeđenju kardiovaskularnog zdravlja naših sugrađana, kako onih koji su zdravi, s ciljem prevencije bolesti, tako i onih koji su preboljeli ili boluju od neke kardiovaskularne bolesti.

„Kardiovaskularne bolesti s ukupnim udjelom od oko 39 % i dalje su vodeći uzrok smrtnosti u svijetu, ali ta brojka tijekom zadnjih desetak godina opada, što je omogućio napredak tehnologije, a aktivan, dobro informiran, motiviran bolesnik kao partner u prevenciji i liječenju treba biti oslonac daljnjeg smanjenja kardiovaskularne smrtnosti” – naglasio je prof. Ružić.

Povodom ovogodišnjeg Dana srca tako je predstavljen novi zdravstveni priručnik „Infarkt miokarda, što sad?” u kojem je podrobno objašnjeno što je infarkt miokarda uz niz korisnih savjeta za oporavak. Priredili su ga liječnici Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Rijeka, Tomislav Jakljević, Matko Spicijarić, Davorka Lulić, Petra Baumgartner, Josip Aničić i Dino Mikulić.

„Izradom priručnika želimo pružiti korisne informacije i edukativne savjete bolesnicima koji su preboljeli srčani udar. U ovom izdanju obradili smo teme kao što su uzroci i simptomi srčanog udara, dijagnostičko-terapijski postupci, tijek oporavka te preventivne mjere koje je nužno poduzeti nakon preboljenog srčanog udara” – istaknuo je doc. dr. sc. Tomislav Jakljević, pročelnik Zavoda za ishemijsku bolest srca i angiologiju. Priručnik je pisan razumljivim jezikom i jasnim stilom, prilagođen široj čitateljskoj publici, a odgovara na brojna pitanja s kojima se liječnici susreću u praksi te ovdje daju potrebne i praktične odgovore puno široj paleti javnosti na pitanja što i kako nakon infarkta miokarda.

Pored priručnika, isti autorski tim osmislio je i informativno-edukativni letak „Pokreni srce, spasi život!” koji na jasan način građanima približava situaciju kako u javnom okruženju reagirati i pomoći osobi koja je doživjela srčani zastoj. Ovaj kratki ilustrativni podsjetnik elaborira tri scenarija, tri kritične situacije, naglašava sabranost i učinkovitost reakcije jer svaka minuta pomoći drugima je bitna.

Oba navedena izdanja dostupna su i u elektroničkoj formi te ih je moguće preuzeti na mrežnoj stranici bolnice – www.kbc-rijeka.hr.

Na sam Svjetski dan srca, u petak 29. rujna, nutricionisti bolničke kuhinje KBC-a Rijeka ponudit će hospitaliziranim pacijentima pomno osmišljen jelovnik temeljen na prehrambenim vlaknima te zdrav mediteranski meni.

„Uz prigodne jelovnike dijelit ćemo edukativnu karticu koja će istaknuti važnu ulogu prehrane u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i smanjenju rizika od razvoja koronarne bolesti srca” – naglasio je dr. sc. Ivica Vrdoljak, v. d. rukovoditelja Službe za bolničku prehranu i dijetetiku.

Također, sutra će se u Domu za starije osobe Kantrida od 10 sati održati predavanje “Korak za zdravije srce i krvne žile”, koje je pripremio specijalizant Klinike za bolesti srca i krvnih žila dr. Josip Aničić.

Svjetska kardiološka federacija 2000. godine utemeljila je obilježavanje Svjetskoga dana srca u cilju podizanja svijesti ljudi širom svijeta o kardiovaskularnim bolestima. Bolesti srca i krvnih žila prvi su uzrok smrti u svijetu, a uzrok im može biti kombinacija bihevioralnih, socioekonomskih i okolišnih faktora, uključujući nepravilnu prehranu i pretilost, korištenje duhana, tjelesnu neaktivnost, štetnu upotrebu alkohola, onečišćenje zraka i stresan način života.

Ove godine globalna kampanja provodi se pod sloganom KORISTI 💓 UPOZNAJ💓 (“Koristi srce, upoznaj srce!”). Usredotočena je na to da prvo upoznamo vlastito srce jer kad znamo više, možemo bolje brinuti o vlastitom zdravlju. Slogan #KoristiSrce, treba potaknuti svakoga od nas na male promjene u životnim navikama, koje dovode do poboljšanja zdravlja srca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari