EVO DETALJA

KD Kozala će obilježiti Tjedan upoznavanja groblja Europe 2023. godine

KD Kozala će ove godine Tjedan upoznavanja groblja Europe obilježiti od 22. svibnja do 31. svibnja, programom koji započinje u ponedjeljak 22. svibnja svečanim otvaranjem izložbe postavljene na postamentima na Korzu, s početkom u 11,00 sati.

Jedan od načina kako javnosti približiti i ukazati na baštinu kojima groblja obiluju je i obilježavanje Tjedna upoznavanja groblja Europe (Week of discovering European Cemeteries). KD KOZALA obilježavanju se priključila 2015. godine, i kroz ovih devet godina postala manifestacija prepoznata od posjetitelja s uvijek iznova novim pričama o povijesti našeg grada.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja diljem Europe je „Life – enhancing properties“ drugim riječima – ukazivanje na to kako odnos prema groblju može unaprijediti naš život. Smisao života i treba sagledati kroz prizmu mjesta od kojeg mnogi zaziru ne želeći se suočiti s jedinom istinom da je krug života i smrti stalna mijena u prirodi, i da je čovjek tek dio nje. Groblja nisu samo mjesta rastanaka, opomena i suočavanja s vlastitom prolaznošću, već su i mjesto na kojima se ogleda kultura, napredak i zrelost neke zajednice, povijesni izvori. Odnos prema životu odgleda se i na odnos i brigu koju imamo prema grobljima, a s ponosom možemo reći da su riječka groblja već odavno postala Dio života, dio ovog grada. Postala su parkovi i šetnice koje prolaznici ne zaobilaze, već upravo suprotno.

Tjedan upoznavanja groblja Europe, osim postavom izložbe na Korzu, biti će obilježen i prigodnom muzičkom pratnjom, izlaganjem fotografija na groblju Trsat i Kozala, te sad već nezaobilaznom edukativnom šetnjom uz stručno vodstvo Daine Glavočić. Muzički program u pratnji profesora izvest će učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka.

Program započinje u ponedjeljak 22. svibnja, u 18,00 sati, obilaskom groblja Trsat i prigodnom glazbenom pratnjom, izlaganjem fotografija, edukativnom šetnjom grobljem i upoznavanje s investicijama i ulaganjima na groblju uz stručno vodstvo.

U srijedu, 24. svibnja ponavlja se program obilaskom groblja Kozala, također u 18,00 sati, prigodnom muzičkom pratnjom u izvođenju učenika Glazbene škole Ivana Matetića Ronjova Rijeka, izlaganjem fotografija, edukativnom šetnjom grobljem i upoznavanje s investicijama i ulaganjima na groblju uz stručno vodstvo.

Ostali dani namijenjeni  individualnom posjetu i obilasku groblja, koja će posjetiteljima biti omogućena i uz pomoć mobilne aplikacije ARTOUR.

ASCE – Udruženje ASCE – Association of Significant Cemeteries in Europe – udruženje značajnih groblja Europe danas okuplja predstavnike iz 27 europskih država i 186 značajnih groblja. Udruženje okuplja javne i privatne organizacije i ustanove koje brinu o povijesnom i umjetničkom značaju groblja te upravljače groblja koji se bave održavanjem i uređenjem groblja i mogu ukazati na značaj koja groblja imaju. Misija Udruženja je promicanje i podizanje svijesti o važnosti i vrijednosti značajnih europskih groblja kao jednoga od temelja kulturne baštine, povijesti i umjetnosti. Aktivnosti udruženja baziraju se na brizi o grobljima povijesne i umjetničke vrijednosti, razmjeni iskustava i izazova s kojima sve struka susreće, kao i ukazivanju na njihov turistički potencijal. KD KOZALA d.o.o. član je od 2004.g.

Rijeka i riječka groblja pozicionirana su odredišta Kulturne rute Vijeća Europe – European Cemeteries Route – Rute europskih groblja, međunarodnog projekta započetog 2010. godine. Danas je ruti priključeno 20 europskih država i više od 60 zanimljivih groblja. U Hrvatskoj članovi rute su: Zagreb, Varaždin, Karlovac, Dubrovnik i Rijeka. Turistička promocija, poticanje upoznavanja s lokalnom, nacionalnom i europskom povijesti i nematerijalnim segmentom baštine i kulture cilj je kulturnih ruta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari