LOKALNI IZBORI

Kirigin i SDP pozvali građane da podrže promjene: Opatijci žele razvoj, računamo na njihovu podršku

Fernando Kirigin, kandidat SDP-a za gradonačelnika Opatije te kandidati na SDP-ovoj listi za Gradsko vijeće, održali su danas finalno predstavljanje programa pred nedjeljne lokalne izbore.

– Opatija ove nedjelje može izabrati između dva pristupa vođenju grada: s jedne strane je populizam „bez pokrića“, opcija zbog koje protekle četiri godine nije realizirana niti jedna najavljivana investicija ili projekt, opcija koja je pokazala kako ne zna adekvatno upravljati prostorom i kako su joj pojedinačni interesi važniji od napretka cijelog grada. S druge strane je jasna vizija razvoja koju mi nudimo. U kojoj su navedeni svi ključni projekti za razvoj grada, u kojoj se posebna pozornost pridaje harmoničnom razvoju svih dijelova Opatije, u kojoj su definirani ciljevi, nositelji projekata i jasni kriteriji za njihovu provedbu, rekao je Kirigin.

Istaknuo je kako mu je cilj vratiti povjerenje građana u instituciju gradonačelnika i gradsku upravu te kako je upravo zbog toga odabrao koncept „fer Opatije“.

– Kako izgleda fer Opatija? To je grad jednakih šansi za sve građane, transparentno upravljanje te fokusiranje na razvoj, umjesto na populizam. Možda je to najbolje objasniti primjerom. Nepošteno ponašanje Grad Opatija pokazuje otimajući okućnice građanima. Aktualna vlast koristi novu katastarsku izmjeru kako bi oduzela te prostore stanarima i na njih se upisala. A onda imamo situacije u kojima se neke okućnice prodaju i po cijeni od 300 eura po „kvadratu“. To, definitivno, nije fer. Zato smo i najavili kako ćemo zaustaviti tu praksu i vratiti okućnice građanima, poručio je Kirigin.

Članovi SDP-ove liste za Gradsko vijeće poručili su kako je važno osigurati stabilnu i jasnu podršku gradskog „parlamenta“ realizaciji ključnih projekata, ali i poboljšanju socijalnog programa.

– Dosegnuti socijalni i društveni standard zadržat ćemo, pa i unaprijediti. Uz povećanje iznosa pomoći roditeljima djece vrtićke dobi, povećanje stipendija za osnovnoškolce, srednjoškolce i studente povećat ćemo iznos božićnica i uskrsnica do 700 kuna, uz zadržavanje besplatnog zdravstvenog dopunskog osiguranja te u ovu mjeru uključiti i građane s mirovinom do 4.000 kuna koji nisu bili obuhvaćeni postojećim mjerama, kazao je Kristian Tončić, kandidat s liste SDP-a za Gradsko vijeće,

Na konferenciji je istaknuto kako program nudi rješenja za probleme koje su građani istaknuli kao najvažnije.

– Opatijci kao ključni problem doživljavaju betonizaciju. Svatko tko se osvrne oko sebe vidjet će da se prostorom dosad nije dobro upravljalo. Moramo zaštititi naš najvrijedniji resurs, stoga ćemo – u suradnji s građanima, ali i vodećim stručnjacima urbanizma – usvojiti pametne politike upravljanja prostorom i urbanističkog razvoja. Drugi problem je parkiranje. Nedostatak parkirnih mjesta ćemo riješiti izgradnjom garaža Črnikovica i Gorovo, na čijem će vrhu biti sportsko igralište. Kroz prepaid bon koji će financirati Grad Opatija omogućit ćemo građanima povoljniji parking tijekom zimskih i ljetnih mjeseci. Visoka cijena stambenih „kvadrata“ također se pojavljuje kao problem. Zbog toga ćemo izgraditi gradske stanove za sve generacije, uz povoljan najam u skladu s mogućnostima građana, zaključio je Kirigin.

Dodao je da program uključuje i realizaciju važnih projekata poput novog Doma zdravlja, obnove nogometnog stadiona i izgradnje gradskog bazena, garaža Črnikovica i Gorovo sa sportskim igralištem na krovu, gradskih stanova, uz kontinuirana ulaganja u komunalni standard, osobito u zaleđu Opatije.

– Razgovaramo s građanima stalno i vidimo da im je razvoj važniji od privremenih populističkih mjera. Opatijci žele bolju budućnost za svoj grad i svoju djecu i zato ih pozivam da na izborima u nedjelju 16. svibnja zaokruže kandidata za gradonačelnika broj 3 i listu za gradsko vijeće broj 7, zaključio je Kirigin. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views