"NAJBOLJI GRAD ZA ŽIVOT"

KLIKOM PO KRKU Grad Krk ne spava “zimski san”: Na “svakom uglu” infrastrukturni radovi i pripreme za turističku sezonu!

Foto: Riportal - M.L.

Gradu Krk krajem prošle godine proglašen je “najboljim malim gradom u kategoriji ukupne kvalitete života”

To vrijedno priznanje stiglo je 20. listopada 2020. godine na 3. izboru najboljih hrvatskih gradova kojeg su zajednički proveli internetski portal gradonačelnik.hr, dnevnik Jutarnji list i agencija Ipsos.

Iako se “na prvu” putniku-namjerniku grad Krk ovih dana može učiniti kao tipičan jadranski turistički grad utonuo u zimski san, tome nipošto nije tako.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Prije svega, nema straha da je na bilo koji način otežan ili usporen dolazak ili odlazak s otoka Krka – istina, na Krčkom mostu u tijeku su dugotrajni radovi na obnovi mosta, no iz našeg iskustva većih čekanja na prelazak mosta, u oba smjera – nema.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Promet se odvija jednim kolničkim trakom, uz regulaciju semaforima, i otprilike svakih 10 minuta most se vozilom prijeđe uredno, bez nervoze i većih čekanja.

Već na samom ulazu u grad jasno je da, unatoč dosadnoj “južini” i kiši ovih dana, u Krku nema “spavanja”.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Na svakom kutku odvijaju se infrastrukturni radovi na kanalizacijskoj mreži, obnovi kolnika, obnovi zgrada… a gradska uprava budno prati epidemiološku situaciju kako bi svojim mjerama pomoći pomogla poduzetnicima i građanima prebroditi ovo teško razdoblje u kojem nam živote diktiraju koronavirus i epidemioločke mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Foto: Mateo Levak/Riportal

No nakon svake krize obično dolazi procvat poduzetništva, pa su tako i u Krku primjetni radovi na uređenju više ugostiteljskih objekata koji će vrlo brzo, s dolaskom proljeća, dočekati otvaranje svojih vrata i dolazak brojnih domaćih i stranih gostiju.

Foto: Mateo Levak/Riportal

U Krku je u petak u Velikoj vijećnici Grada Krka predstavljen i plan izgradnje Ribarske luke Krk, velik projekt od iznimnog značaja za grad Krk. Projekt odobren od stane Ministarstva poljoprivrede pod okriljem Primorsko-goranske županije važan je zbog ribara, pomorske infrastrukture, novih gatova, lukobrana i vezova.

Izgradnja Ribarske luke u gradu Krku donijet će 200 metara lukobrana koji posebno pridonosi razvoju grada i svim lučkim djelatnostima.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Projekt izgradnje Ribarske luke u Krku ukupno je vrijedan nešto više od 53 milijuna kuna, od čega je očekivani iznos bespovratnih sredstava 37,3 milijuna kuna koja su Županijskoj lučkoj upravi Krk dodijeljena putem natječaja Ministarstva poljoprivrede. Projekt uključuje produženje i proširenje gata postojećeg lukobrana, proširenje kolničke površine postojećeg gata te uređenje površine za ugradnju spremnika za gorivo.

Prekrasne plaže ostat će trajna vrijednost i jedna od najvećih prednosti Krka u vrijeme turističke sezone. Foto: Mateo Levak/Riportal

Nadalje, planirana je izgradnja benzinske postaje namijenjene za ribare, nautičare i sportska plovila na dostupnijoj lokaciji te opremanje lukobrana što uključuje vozila na električni pogon, fotonaponski autonomni sustav, komunalnu opremu, industrijsku digitalnu vagu, kašete za skladištenje mreža s ribarskih plovila, kombiniranu rashladnu komoru za skladištenje prehrambenih proizvoda i svjetlovodnu optičku mrežu do lokacija bežičnih uređaja.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Spomenimo još da u Krku upravo gostuje zagrebački Muzej hrvatskog vatrogastva izložbom u Galeriji Decumanus naziva “Što ostaje kad intervencija završi?”.

Centar za kulturu Grada Krka podupire izložbeni projekt koji se u Galeriji Decumanus može razgledati od 29. siječnja do 11. veljače 2021. godine, svakim radnim danom između 10.00 i 13. sati.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Za potrebe izložbe prikupljeni su predmeti i priče iz gotovo svih krajeva Hrvatske, ali i oni iz različitih vremenskih razdoblja. Rastopljena kaciga iz Zagreba i vatrogasna svjetiljka iz Splita tako svjedoče o opasnostima kojima se izlažu vatrogasci koji gase požare u građevinama. U nešto starija povijesna razdoblja uvodi priča o spašavanju bugarskog broda u Rijeci te spomen na tešku požarnu sezonu iz 1985. godine. Izložbu čini 16 informativnih panoa, tri vatrogasne odore, tri uništene plinske boce, desetak kaciga, kao i desetak sitnih predmeta.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Osim u (prethodno navedeno) redovno radno vrijeme Galerije Decumanus, izložba Što ostaje kada intervencija završi?, uz nužno pridržavanje svih aktualnih epidemioloških mjera, može se razgledati i uz prethodnu najavu organizatoru Centru za kulturu Grada Krka telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net.

U nastavku pogledajte još nekoliko vizura prekrasnog grada Krka zabilježenih fotoaparatom našeg fotografa tijekom ovoga vikenda.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Krku je i izvan sezone i u ovim okolnostima primamljivo turističko odredište!

Foto: Mateo Levak/Riportal

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari