SVE NAM JE "PRED NOSOM"

Galerija | KLIKOM PO RIJEČKIM PLAŽAMA Pećine: Sve je spremno za kupanje, samo nedostaje – više kupača!?

Foto: Mateo Levak/Riportal

Uoči pune sezone kupanja odlučili smo patrolirati riječkim plažama i provjeriti u kakvom stanju dočekuju kupače, Riječanke, Riječane i – ponekog gosta?

Ulazak u ovu sezonu kupanja u moru u Rijeci i okolici nikada nije bio “skromniji”!

Što zbog nanovo “probuđenog” koronavirusa i pripadajuće psihoze neizvjesnosti i nesigurnosti, što zbog nevjerojatno ćudljivog vremena i nedostatka duljih sunčanih razdoblja, more kao da nam nije tu – pred nosom.

Neki će reći da čekaju one prave, ljetne temperature mora, no današnjih 22 stupnja većini kupača je prihvatljivo. A poluoblačno vrijeme kakvo je vladalo danas u Rijeci i okolici, mnogi će reći, upravo je idealno za prve posjete plažama u sezoni kupanja, kada je koža većine kupača još itekako osjetljiva na dulje izlaganje suncu.

Okriviti se ne može ni opremljenost riječkih plaža, dapače! Plaže su spremno dočekale kupače, sve je na svome mjestu, i mjesta za presvlačenje kupača, i tuševi, i koševi za smeće, pa čak i Riječanima omiljeni ugostiteljski objekti već nude svoje usluge.

Ukoliko ste i vi među (još) neodlučnima, pogledajte fotografije našer fotoreportera koje pokazuju kako je na plažama Pećina sve spremno za sezonu kupnja. Čeka se samo na – vas!

Foto: Mateo Levak/Riportal

Podsjetimo, Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama Grad Rijeka je u obvezi održavati pomorsko dobro na svom području. To se prije svega odnosi na obvezu održavanja plaža i pristupa moru, te zaštitu stjenskih pokosa. Uz poslove održavanja svake godine se obavljaju radovi na poboljšanju stanja na plažama, kao i nabava nove opreme. Navedeno se temelji na Planu upravljanja pomorskim dobrom te Programu održavanja komunalne infrastrukture koji se donose za svaku kalendarsku godinu.

Grad održava 22 plaže ukupne površine 108 000 m²

Sredstva se osiguravaju od naknade prikupljene za davanje koncesijskog odobrenja za obavljanje djelatnosti i od naknada za koncesiju na pomorskom dobru te sredstava komunalne naknade.

Za održavanje plaža je ove godine ukupno osigurano 2.775.000,00 kn. Programom održavanja komunalne infrastrukture obuhvaćeni su između ostalog, zidani i montažni nužnici, košarice za smeće, tuševi i slavine, kabine za presvlačenje, tobogani, klupe, ograde , psihološke brane, vaterpolo igralište na plaži Bivio, rampa za silazak u more osoba s lakšim invaliditetom i dizalica za osobe s invaliditetom na plaži Kostanj.

Ove godine su izvedeni radovi dohranjivanja plaža šljunkom na plaži Igralište, plaži za pse uz plažu Igralište, plaži Ploče, te plaži Bivio i S zavoj. Izvode se nužni građevinski radovi za sigurno korištenje plaža i prilaza plažama te sanira ono što je uništeno djelovanjem valova.

Preporuke za kupanje u moru tijekom epidemije covid-19

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je 14. svibnja 2020. godine preporuke za kupanje u moru i kopnenim vodama tijekom epidemije COVID-19.

Navedenim preporukama određeno je ponašanje na javnim plažama radi zaštite osoblja i posjetitelja i to:

Postava obavijesti i informiranje gostiju na vidljivom mjestu o higijenskim postupcima sa smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite kojih se treba pridržavati
Dopušten je istovremeni boravak 15 osoba na 100 m² neto površine.
Savjetuje se pridržavanje fizičke udaljenosti 1,5 m, a prilikom boravka u vodi održavati fizičku distancu od 1,5 m.
Na razumnim razmacima te na vidljivim mjestima nužno je postavljanje dozatora s dezinfekcijskim sredstvom
U svim otvorenim prostorima kupališta, kao i na razumnim razmacima na otvorenim prostorima preporučuje se postavljanje kanti za otpatke s odgovarajućim poklopcima.
Potrebno je pojačati čišćenje i dezinfekcija sanitarnih prostora svaka dva sata (a po potrebi i češće).
Prostori za usluživanje pića i trgovački sadržaji moraju se pridržavati posebnih uputa koji važe za sve ugostiteljske objekte.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari