,,PRVI EURO'' SUSRET

Komadina: U 32 osnovne škole kojima je osnivač PGŽ uspješno organiziran besplatan obrok za 9437 učenika

Župan Zlatko Komadina održao je redoviti, kako ga je nazvao, „prvi euro“ susret s novinarima u 2023. godini. Na samom početku izvijestio je da je s prvim danom nastave u 32 osnovne škole kojima je osnivač Primorsko-goranska županija uspješno organiziran besplatan obrok za 9437 učenika.

„Nemamo niti jedan problem u školama Primorsko-goranske županije. Obrok je organiziran većinom u organizaciji same škole dok se u nekoliko škola obroci dostavljaju. Na sreću, većina županijskih škola ima kuhinje i blagovaonice, no, primjetan je nedostatak kuhara te smo zatražili od resornog Ministarstva odobrenje zapošljavanja 12 kuharica ili kuhara. U par područnih škola gdje nema kuhinje i blagovaone, topli obrok je organiziran u učionicama“, rekao je župan.

Ove godine se očekuje otvorenje nekoliko školskih objekata

Izvijestio je kako će se na današnjem kolegiju župana, a na prijedlog Županijske skupštine, raspravljati o primarnoj zdravstvenoj zaštiti i Domu zdravlja PGŽ te prijedlogu ugovora o izgradnji novog Doma zdravlja u Opatiji.

Najavio je i kako se ove godine očekuje otvorenje nekoliko školskih objekata. Tako će se uskoro otvoriti nova školska sportske dvorane Medicinske škole u Rijeci dok će do 1. svibnja završiti dogradnja OŠ Ivana Rabljanina Rab, a do kraja godine uređenje Centra kompetencija Ugostiteljske škole Opatija.

Većina liječnika u PGŽ zatražila produljenje rada od 65 do 67 godine

Na pitanja novinara o potencijalnom nedostatku liječnika primarne zdravstvene zaštite radi odlaska liječničkog kadra u mirovinu, župan je odgovorio kako je velika većina njih zatražila produljenje rada od 65 do 67 godine.

Dodatno, Primorsko-goranska županija uputila je putem Doma zdravlja gotovo 50 mladih liječnika na specijalizacije što ima negativne posljedice na poslovanje ustanove, stoga su minusi pokriveni subvencijama iz proračuna PGŽ-a. Iz materijala nadolazeće sjednice Županijske skupštine razvidno je povećanje udjela financiranja Županije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u odnosu na sredstva HZZO-a koja nisu dostatna, naveo je župan.

„Održat ćemo sustav zdravstvene zaštite. Pitanje je samo hoćemo li zadržati sve ordinacije s obzirom na smanjen broja pacijenata, što je zabilježeno i na otocima i u Gorskom kotaru i u Rijeci. Ordinacija je više u odnosu na broj osiguranika. Optimalan broj je 1700 pacijenata po liječniku, a imamo ordinacija sa 700 pacijenata. No za sada, držimo taj, uvjetno rečeno, nadstandard“, poručio je župan.

“Gorski kotar krupnim koracima ide naprijed”

Govoreći o turističkim rezultatima u PGŽ-u, naveo je kako je u objektima kojim upravlja Goranski sportski centar u Delnicama zabilježen porast posjeta, i to za otprilike 20% u Domu sportova dok je zapažene rezultate ostvarilo i klizalište.

„Gorski kotar krupnim koracima ide naprijed. Turistički promet Gorskog kotara je porastao u odnosu na lanjsko razdoblje za 15 %. Isto se događa i s Rijekom koja je zabilježila porast od 10 %. Ukupno smo na 101% u odnosu na 2019. godinu što se tiče komercijalnog smještaja, no nešto manje kada se doda nekomercijalni smještaj, odnosno ne prijavljivanje u obiteljskim kućama, tj. vikendicama“, rekao je župan.

Komadina smatra da je nužna izmjena zakonskih rješenja koja bi regulirala prijavu gostiju u nekomercijalnom smještaju. Najavio je održavanje i posebne press konferencije na temu turističkih rezultata u Primorsko-goranskoj županiji.

Inače, u Primorsko-goranskoj županije tijekom adventskih dana, od 23. prosinca 2022. do 8. siječnja 2023. godine, zabilježeno je 38.000 dolazaka, 123.000 noćenja i 40.000 turista. Realizacija je nadmašila očekivanja za 3.000 dolazaka i noćenja, 20 % više u odnosu na Advent 2021./2022. i 8% više dolazaka i 2% više noćenja u odnosu na Advent 2019./2020.

Uputio apel Vladi RH zbog umirovljenika

S obzirom na porast troškova, župan Zlatko Komadina uputio je apel Vladi RH da umirovljenicima, pogotovo onima s najnižim primanjima, izvrši usklađenje vezano uz inflaciju koja trenutno iznosi 13%.

„Vjerujem da je svima jasno da su troškovi i pritisak na standard umirovljenika daleko veći nego što su bili prošle godine“, istaknuo je poručivši kako je zadnji čas da se umirovljenicima olakša koliko se može.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari