,,PRVI EURO'' SUSRET

Komadina: U 32 osnovne škole kojima je osnivač PGŽ uspješno organiziran besplatan obrok za 9437 učenika

Idi na originalni članak

Župan Zlatko Komadina održao je redoviti, kako ga je nazvao, „prvi euro“ susret s novinarima u 2023. godini. Na samom početku izvijestio je da je s prvim danom nastave u 32 osnovne škole kojima je osnivač Primorsko-goranska županija uspješno organiziran besplatan obrok za 9437 učenika.

Oglas

„Nemamo niti jedan problem u školama Primorsko-goranske županije. Obrok je organiziran većinom u organizaciji same škole dok se u nekoliko škola obroci dostavljaju. Na sreću, većina županijskih škola ima kuhinje i blagovaonice, no, primjetan je nedostatak kuhara te smo zatražili od resornog Ministarstva odobrenje zapošljavanja 12 kuharica ili kuhara. U par područnih škola gdje nema kuhinje i blagovaone, topli obrok je organiziran u učionicama“, rekao je župan.

Ove godine se očekuje otvorenje nekoliko školskih objekata

Izvijestio je kako će se na današnjem kolegiju župana, a na prijedlog Županijske skupštine, raspravljati o primarnoj zdravstvenoj zaštiti i Domu zdravlja PGŽ te prijedlogu ugovora o izgradnji novog Doma zdravlja u Opatiji.

Najavio je i kako se ove godine očekuje otvorenje nekoliko školskih objekata. Tako će se uskoro otvoriti nova školska sportske dvorane Medicinske škole u Rijeci dok će do 1. svibnja završiti dogradnja OŠ Ivana Rabljanina Rab, a do kraja godine uređenje Centra kompetencija Ugostiteljske škole Opatija.

Većina liječnika u PGŽ zatražila produljenje rada od 65 do 67 godine

Na pitanja novinara o potencijalnom nedostatku liječnika primarne zdravstvene zaštite radi odlaska liječničkog kadra u mirovinu, župan je odgovorio kako je velika većina njih zatražila produljenje rada od 65 do 67 godine.

Dodatno, Primorsko-goranska županija uputila je putem Doma zdravlja gotovo 50 mladih liječnika na specijalizacije što ima negativne posljedice na poslovanje ustanove, stoga su minusi pokriveni subvencijama iz proračuna PGŽ-a. Iz materijala nadolazeće sjednice Županijske skupštine razvidno je povećanje udjela financiranja Županije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u odnosu na sredstva HZZO-a koja nisu dostatna, naveo je župan.

„Održat ćemo sustav zdravstvene zaštite. Pitanje je samo hoćemo li zadržati sve ordinacije s obzirom na smanjen broja pacijenata, što je zabilježeno i na otocima i u Gorskom kotaru i u Rijeci. Ordinacija je više u odnosu na broj osiguranika. Optimalan broj je 1700 pacijenata po liječniku, a imamo ordinacija sa 700 pacijenata. No za sada, držimo taj, uvjetno rečeno, nadstandard“, poručio je župan.

“Gorski kotar krupnim koracima ide naprijed”

Govoreći o turističkim rezultatima u PGŽ-u, naveo je kako je u objektima kojim upravlja Goranski sportski centar u Delnicama zabilježen porast posjeta, i to za otprilike 20% u Domu sportova dok je zapažene rezultate ostvarilo i klizalište.

„Gorski kotar krupnim koracima ide naprijed. Turistički promet Gorskog kotara je porastao u odnosu na lanjsko razdoblje za 15 %. Isto se događa i s Rijekom koja je zabilježila porast od 10 %. Ukupno smo na 101% u odnosu na 2019. godinu što se tiče komercijalnog smještaja, no nešto manje kada se doda nekomercijalni smještaj, odnosno ne prijavljivanje u obiteljskim kućama, tj. vikendicama“, rekao je župan.

Komadina smatra da je nužna izmjena zakonskih rješenja koja bi regulirala prijavu gostiju u nekomercijalnom smještaju. Najavio je održavanje i posebne press konferencije na temu turističkih rezultata u Primorsko-goranskoj županiji.

Inače, u Primorsko-goranskoj županije tijekom adventskih dana, od 23. prosinca 2022. do 8. siječnja 2023. godine, zabilježeno je 38.000 dolazaka, 123.000 noćenja i 40.000 turista. Realizacija je nadmašila očekivanja za 3.000 dolazaka i noćenja, 20 % više u odnosu na Advent 2021./2022. i 8% više dolazaka i 2% više noćenja u odnosu na Advent 2019./2020.

Uputio apel Vladi RH zbog umirovljenika

S obzirom na porast troškova, župan Zlatko Komadina uputio je apel Vladi RH da umirovljenicima, pogotovo onima s najnižim primanjima, izvrši usklađenje vezano uz inflaciju koja trenutno iznosi 13%.

„Vjerujem da je svima jasno da su troškovi i pritisak na standard umirovljenika daleko veći nego što su bili prošle godine“, istaknuo je poručivši kako je zadnji čas da se umirovljenicima olakša koliko se može.

Exit mobile version