U "ZELENOM SRU HRVATSKE"

Komadina u Gorskom kotaru: PGŽ nastavlja ulagati u ravnomjerni razvoj svih krajeva županije

Idi na originalni članak

Komadina je istaknuo kako se današnjim sastankom u Lokvama želi unaprijediti suradnja s gradovima i općinama Gorskog kotara s razine županije u svim segmentima kojima se Županija bavi.

Oglas

Župan Zlatko Komadina sa suradnicima, zamjenikom Petrom Mamulom i pročelnikom UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevitom Krpanom sudjelovao je na koordinaciji jedinica lokalne samouprave s područja Gorskog kotara. Na dnevnom redu sastanka bilo je riječi o suradnji Primorsko-goranske županije s gradovima i općinama Gorskog kotara, kao i suradnji s Domom zdravlja PGŽ, sufinanciranju zimske službe JLS Gorskog kotara od strane Republike Hrvatske te ostalim temama.

Tom prigodom župan Komadina je istaknuo kako se današnjim sastankom u Lokvama želi unaprijediti suradnja s gradovima i općinama Gorskog kotara s razine županije u svim segmentima kojima se Županija bavi.

„Podaci govore da smo u četiri godine uložili 170 milijuna kuna sredstava iz proračuna županije kroz naše razne djelatnosti na područje Gorskog kotara. Vratili smo 4 puta više nego što Gorani uplaćuju u županijski proračun želeći napraviti jedinstven razvoj i kvalitetu života svakog građana županije, nevezano nalazi li se u Rijeci, na otocima ili u Gorskom kotaru. Možemo koliko možemo, naši najveći napori su u obrazovanju, školstvu, dostupnosti kvalitetne zdravstvene zaštite, ali i svim drugim infrastrukturama – sportskoj prije svega, ali i turističkoj.”, rekao je Komadina.

Što se tiče ideje koja je potekla iz Čabra, a vezana je za mala skijališta i sanjkališta, župan Komadina istaknuo je kako je županija spremna pratiti svaku jedinicu JLS da doda još sadržaja za izletnički turizam. „Želja nam je da Gorski kotar bude zeleno srce Hrvatske kao što ono i jest te sportski centar kako bazičnih priprema, tako i rekreacije mališana iz cijele zemlje“, rekao je Komadina.

Isto tako Župan je istaknuo kako su radna mjesta, sigurna plaća, stanovanje kao i uvjeti za djecu – škole i vrtići, recept za demografiju. „Država mora stvoriti uvjete da ljudi u Gorskom kotaru ostanu i imaju od čega živjeti. Znao sam reći da tko u šumi živi od šume mora i živjeti. Tu je i turizam i sport te zato županija nastoji pomoći u tome da se Gorski kotar razvije jer ima idealne uvijete i za ljetni i za zimski turizam“, zaključio je Komadina.

Pročelnik Ljudevit Krpan podsjetio je kako je upravo na traženje gradonačelnika i načelnika Gorskog kotara Županija formirala Fond za Gorski kotar koji je isključivo namijenjen za financiranje projekata i planova Gorana. Projekti s goranskog područja se sufinanciraju i kroz Fond za regionalni razvoj.

“Pomažu se upravo oni projekti koje su sami Gorani nominirali kao značajne i važne“, istaknuo je Krpan dodavši kako je upravo s predstavnicima JLS Gorskog kotara potpisan Sporazum o izradi razvojne strategije Gorskog kotara kao značajne mikroregije, a kako bi se osiguralo i od Republike Hrvatske dobila mogućnost i pravo sufinanciranja projekata iz fondova EU.

Vezano za plan razvoja zimskih sportova odnosno skijališta i sanjkališta u Gorskom kotaru, predsjedavajući koordinacije JLS Gorskog kotara Toni Štimac istaknuo je kako će unutar koordinacije dogovoriti potrebe i interese koji će se nakon koga iskazati Županiji.

Ravnatelj Doma zdravlja PGŽ Vladimir Mozetič predstavio je funkcioniranje Doma zdravlja PGŽ u Gorskom kotaru, kao i projekt mobilne ambulante, vrijedan preko 2 milijuna kuna, a koji je moguće prijaviti za financiranje putem Fondova EU. Također je izvijestio da je na području Gorskog kotara planirano 5-7 punktova za cijepljenje protiv koronavirusa koje će trajati 1-2 dana.

Exit mobile version