SVESTRAN ČOVJEK

KOMEMORACIJA ZA VIDOJA VUJIĆA Obersnel: “Ostavio je dubok trag u našem gradu”

U Auli Magni na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci održana je komemoracija za nedavno preminulog professora emeritusa dr. sc. Vidoja Vujića.

O životu i radu Vidoja Vujića govorili su rektorica Sveučilišta Snježana Prijić-Samaržija, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, dekanica FMTU Dora Smolčić Jurdana, predsjednik HGK Luka Burilović , župan Zlatko Komadina, veleposlanik Republike Bjelorusije Nj.E. g. Aleksandr Ponomarev te u ime Rotary kluba Rijeka dr.sc. Marko Čićin-Šain.

Dr. sc. Vidoje Vujić bio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka i redoviti profesor i znanstveni savjetnik u području ekonomije na Fakultetu za turistički i hotelski menadžment u Opatiji. Bio je zamjenik župana i obnašatelj dužnosti Primorsko-goranskog župana 2011 -2013.g. Od 2013. godine, kao volonter, obavljao je dužnost predsjednika Županijske komore Rijeka Hrvatske gospodarske komore.

Autor je 135 znanstvenih i stručnih radova. Sudjelovao je u radu više znanstvenih projekata, napisao više studija i elaborata, recenzirao pet sveučilišnih udžbenika, deset knjiga i više znanstvenih radova iz područja poduzetništva, menadžmenta, sustava upravljanja kvalitetom, razvoja i upravljanja ljudskim potencijalima te održao brojna predavanja u Republici Hrvatskoj i inozemstvu.

Nakon studija svoje zanimanje i znanstvenu djelatnost usmjerava prema poduzetništvu. Prvi u hrvatskoj utemeljio katedru za upravljanje znanjem. Na Sveučilištu u Rijeci – Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu izabran za redovitog profesora u trajnom zvanju i znanstvenog savjetnika u području društvenih znanosti, polje ekonomije, grana menadžment i upravljanje.

Senat Sveučilišta u Rijeci je 2017.g. Vidoju Vujiću, redovitom profesoru u trajnom zvanju u mirovini dodjelio počasno zvanje Professor Emeritus Sveučilišta u Rijeci. Profesor Vidoje Vujić bio je aktivan i u rotarijanskoj zajednici, pa je u dva mandata bio predsjednik Rotary kluba Rijeka.

Vujić je rođen 1951. Školovao se u Rijeci i Zagrebu, a magistrirao i doktorirao u Rijeci. Nakon doktorskog studija, pohađao je četiri poslijedoktorske specijalizacije Klnu, Beču i Amsterdamu. Znanstvenu karijeru okrunio je kada je primljen za redovitog člana akademije u Beču. Aktivno se bavio politikom. Zanimalo ga je socijalno, tržno gospodarstvo, poticao je multikulturalnost multietičnost te razvoj društva znanja. Bio je i sportaš, bavio se gimnastikom, odbojkom, nogometom te jedno vrijeme bio predsjednik boksačkog kluba Rijeka.

Bio je počasni konzul Republike Bjelorusije; redovni član Europske akademije znanosti sa sjedištem u Beču, isticao se angažmanom u Rotary klubu Rijeka. Teško se itko može mjeriti s tom radnom i životnom energijom i rezultatima koje je postigao.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je Vujić bio čovjek iznimne energije i pragmatičan, uvijek s jasnim ciljem. Čovjek nevjerojatnog spektra interesa. Znanosti, visokom obrazovanju sporta kulture, politike, niti jedne društvene aktivnosti u kojoj nije bio prisutan i kojoj se nije posvetio svojom energijom i optimizmom. Izniman senzibilitet za međunarodnu suradnju. Ostavio dubok trag u našem gradu, kao vrstan predavač, promicatelj međunarodne suradnje, aktivni rotarijanac, osvjedočeno socijaldemokrat s vrlo jasnim stavom kojega se nije libio izreći.

“Vidoje Vujić bio je čovjek iznimne energije, pragmatičan, brz u prosudbi, s jasnim ciljem i bez ikakvih poteškoća u provođenju. Imao je poseban osjećaj za međunarodnu suradnju i uspostavu mostova među narodima putem gospodarstva. Posebnim naporima i odlično pripremljenim susretima, kao predsjednik HGK Županijske komore Rijeka uspio je zadobiti povjerenje brojnih inozemnih izaslanstava koja su posjećivala naš kraj i iskazivala želju za poslovnom suradnjom. U tim je relacijama gospodin Vujić uložio sve svoje znanje i iskustvo koje je stekao tijekom svojega bogatog i uspješnog života”, kazao je Obersnel.

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella odlikovao je 2019.g. prof. em. dr. sc. Vidoja Vujića održavnim odličjem Ordina della Stella d’Italia (Red Zvijezde Talijanske Republike).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari